Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Κοινωνική αλληλεγγύη από Εναλλακτικό Εργαστήρι στην Τριφυλία

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν στην Κυπαρισσία τα δωρεάν μαθήματα στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας.

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι συστάθηκε το Γενάρη του 2012 μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβαν νέες και νέοι της περιοχής με δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες, ενεργοί πολίτες με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά! Αποτελεί μία μη κερδοσκοπική ένωση φυσικών προσώπων.
Ουσιαστικά, είναι ένας αυτοοργανωμένος .......

κοινωνικός χώρος, μια συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής! Σκοπός του, όπως περιγράφεται στο καταστατικό του, είναι, μέσω της αυθόρμητης φυσικής διδασκαλίας, η ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ευρύτερα εκπαιδευτικό πεδίο.

Η δημιουργία, δηλαδή, ενός πολιτιστικού εργαστηρίου δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή να διευρύνουν κάποια γνωσιακά πεδία. Βασική επιδίωξη του εγχειρήματος είναι να απευθυνθεί πρωτίστως σε παιδιά κοινωνικών μειονοτήτων και δευτερευόντως σε άτομα κάθε ηλικίας κοινωνικά ή οικονομικά αποκλεισμένα από κάποια μορφή ή κάποιο είδος γνώσης. Πρόκειται για φορέα που αποτελεί αποκλειστικά αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικού χαρακτήρα, στηριζόμενη αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

Στους στόχους του είναι η προώθηση της εναλλακτικότητας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε επίπεδο κοινωνικής παρέμβασης, η υπόδειξη μιας διαφορετικής μορφής αυτοοργάνωσης και αυτοδιάθεσης των κοινωνικών ομάδων, η εισαγωγή των εννοιών της άμεσης δημοκρατίας και της συναίνεσης στις οργανώσεις κοινωνικής συνύπαρξης, η πρόκριση ενός διαφορετικού τρόπου θέασης της ζωής, ικανού να αντικαταστήσει συντηρητικές και αλλοτριωτικές αξίες της σημερινής κοινωνίας, η ενίσχυση της διαδραστικής δημιουργίας. Για, δε, την υλοποίηση των στόχων αυτών, η ένωση θα οργανώνει αφιλοκερδώς μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, ομιλίες και παραστάσεις, με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και την ενημέρωση σε οποιοδήποτε γνωστικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο. Φορείς και δέκτες αυτής της ανοιχτής και θεσμικά ελεύθερης φυσικής διδασκαλίας μπορεί να είναι οποιοιδήποτε το επιθυμήσουν.

Θα διαμορφωθούν τρία επίπεδα δραστηριοτήτων: Πρώτο, μέσα στο χώρο, ο οποίος θα αποτελεί την έδρα της ένωσης, θα γίνονται μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής, σκακιού, χορού και θεάτρου σκιών, όπως και μαθήματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, νοηματικής γλώσσας, αστρονομίας, καθώς και μαθήματα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - δράση η οποία ήδη από τις αρχές της εβδομάδας υλοποιείται. Δεύτερο, μέσα στον ίδιο χώρο, θα δημιουργηθεί η ομώνυμη θεατρική και κινηματογραφική ομάδα και θα οργανωθούν παρουσιάσεις και διαλέξεις ποικίλης θεματολογίας, τα περιεχόμενα και τα συμπεράσματα των οποίων θα δημοσιεύονται στη μηνιαία δωρεάν εφημερίδα της ένωσης. Σημειώνουμε πως ήδη από το Μάιο το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι έχει κάνει προβολές ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία. Τρίτο, θα διεκδικήσει οι εργασίες του να γίνονται μια φορά το μήνα σε υπαίθριο χώρο στο κέντρο της πόλης ή και σε οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο εντός του Δήμου Τριφυλίας.

Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσα του Γυμνασίου Κυπαρισσίας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6985743510 (Ιωάννα Μαραβελή) ή στο ηλ. ταχυδρομείο:enallaktiko_ergastiri@yahoo.gr.

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας έχει και σελίδα στο facebook.

Δηλώσεις

Εμείς μιλήσαμε με μέλη του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Τριφυλίας και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ» για αυτή την πρωτοβουλία, τη συμμετοχή τους στο Εργαστήρι και τα μαθήματα που ήδη γίνονται:

Ιωάννα Μαραβελή: «Μια ομάδα ενεργών πολιτών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Εργαστήρι που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Σε πρώτη φάση γίνονται διάφορα μαθήματα, δωρεάν. Στόχος μας είναι να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά που έχει αφήσει αυτή τη στιγμή η Πολιτεία. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι οποιοσδήποτε θέλει να συμμετάσχει, να διδάξει ή να παρακολουθήσει μαθήματα ή να βοηθήσει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, μπορεί, αρκεί να διαθέσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του».

Χρήστος Παζαΐτης, ζωγράφος: «Συμμετέχω κι εγώ στο Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι. Μου ζητήθηκε από τα παιδιά, αν μπορώ να συμμετάσχω και δέχτηκα, γιατί με ενδιαφέρει να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας τα παιδιά όσο περνάει απ' το χέρι μου. Πιστεύω να πάνε όλα καλά και να υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και τα παιδιά».

Χριστίνα Ρεκούμη, φιλόλογος: «Είμαι φιλόλογος, είναι η τρίτη χρονιά που δουλεύω στην Κυπαρισσία και θα παραδίδω μαθήματα ελληνικής γλώσσας κάθε Πέμπτη, 6.00 - 8.00 το απόγευμα, σε ενήλικες. Αφορά, κατά βάση, μετανάστες ή πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ελληνική γλώσσα. Θέλω να πω ότι δεν αποτελεί κανενός είδους απειλή το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης. Εμείς έχουμε ως στόχο να ενώσουμε την κοινωνία, όχι να τη χωρίσουμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταχθούν ομαλά οι συνάνθρωποί μας από άλλες χώρες στο κοινωνικό σύνολο, και θα βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για να συντελεστεί αυτή η προσπάθεια».

Νίκη Τσακάλου, με πολλές συμμετοχές στο ΤΕΘ: «Θα κάνω θεατρικό παιχνίδι κάθε Κυριακή 11.00 με 13.00. Απευθύνομαι σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου κατ' αρχάς. Αν έρθουν και παιδιά του Γυμνασίου, ακόμη καλύτερα, γιατί ίσως στο τέλος της χρονιάς ανεβάσουμε ένα θεατρικό αυτοσχέδιο των παιδιών. Δεν υπάρχει θεατρική αγωγή στα σχολεία, δεν έχουν φέρει δασκάλους στα σχολεία, ίσως μόνο σε ένα - δύο, και τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ γι' αυτό. Υπάρχει η έδρα του ΤΕΘ στα Φιλιατρά για ενήλικες, αλλά δεν υπάρχει κάτι για παιδιά και εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κομμάτι».

Κατερίνα Χρονοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικών: «Συμμετέχω στο Εργαστήρι, με μαθήματα αγγλικών για ενήλικες - αρχάριους στο επίπεδο, από μια επιθυμία να προσφέρω, ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εθελοντικά, όποιος μπορεί να βοηθηθεί ας βοηθηθεί και ό,τι μπορώ κι εγώ να κάνω, θα το κάνω».

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο "Θάρρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.