Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

6 οι δήμοι στην Μεσσηνία. Μοναδική μετακίνηση τα Αρφαρά στον Δήμο Καλαμάτας

Μόνο τα Αρφαρά μπήκαν στον Δήμο Καλαμάτας σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στην βουλή τον Καλλικράτη ή αλλιώς Διαλυκράτη για ψήφιση.
Σύμφωνα με το -ας πούμε ανανεωμένο- σχέδιο στην Μεσσηνία παραμένουν 6 οι δήμοι με μια μικρή διαφοροποίηση στον Δήμο Καλαμάτας.

Αναλυτικά οι Δήμοι: ............
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Δίπλα χάρτης είναι ο ανανεωμένος με την αλλαγή που υπήρξε




36. ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Καλαμάτας με έδρα την Καλαμάτα αποτελούμενος από τους δήμους α. Άριος β.
Αρφαρών γ. Θουρίας και δ. Καλαμάτας, οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Μεσσήνης με έδρα τη Μεσσήνη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιπείας β.
Ανδρούσας γ. Αριστομένους δ. Βουφράδων ε. Ιθώμης στ. Μεσσήνης ζ. Πεταλιδίου και την
κοινότητα Τρικόρφου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Πύλου – Νέστορος με έδρα τη Πύλο αποτελούμενος από τους δήμους α. Κορώνης
β. Μεθώνης γ. Παπαφλέσσα δ. Πύλου ε. Νέστορος και στ. Χιλιοχωρίων, οι οποίοι
καταργούνται.

4. Δήμος Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρισσία αποτελούμενος από τους δήμους α. Αετού β.
Αυλώνος γ. Γαργαλιάνων δ. Κυπαρισσίας ε. Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας, οι οποίοι καταργούνται.


5. Δήμος Οιχαλίας με έδρα τον Μελιγαλά αποτελούμενος από τους δήμους α. Ανδανίας β.
Δωρίου γ. Είρας δ. Μελιγαλά και ε. Οιχαλίας, οι οποίοι καταργούνται.

6. Δήμος Δυτικής Μάνης με έδρα την Καρδαμύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αβίας
και β. Λεύκτρου, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο δήμος Δυτικής Μάνης χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη»

Ακόμη λιγότερους δήμους (συνολικά 325), σε σχέση με το προσχέδιο, προβλέπει τελικά το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, από 1.034 οι δήμοι μειώνονται σε 325, ενώ καταργούνται οι Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 Αιρετές Περιφέρειες. Οι δαπάνες των δήμων και των Περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η νέα Αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» θεμελιώνει:

• Ισχυρούς δήμους με ουσιαστικές αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

• Αιρετές περιφέρειες που σχεδιάζουν την ανάπτυξη

• Αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση επιτελικού χαρακτήρα

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι ...........

πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, επιτυγχάνονται:

1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές. Οι δραστικές συνενώσεις επηρεάζουν το σύνολο της δομής και λειτουργίας των ΟΤΑ οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους μισούς περίπου. Επίσης οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Μόνο από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.

2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 (Άρθρα 194-204). Τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται κατά 40.000 σε 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, (άρθρα 9 και 114). Ετσι δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Εκτός από τις προφανείς εξοικονομήσεις από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες και για μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται, όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. (άρθρο 186Α). Οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

7. Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ. (άρθρο 264). Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού. Γιατί οι υπερβολικοί αυτοί δανεισμοί δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα χρέη κάθε δήμου, αλλά συνυπολογίζονται και στο δημόσιο χρέος της χώρας.

8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι, (άρθρο 262). Στις περιπτώσεις που η εξυγίανση αφορά μόνο έναν από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, το πρόγραμμα εφαρμόζεται για το συγκεκριμένο συνενούμενο υπερχρεωμένο δήμο που αποτελεί μέρος του νέου καλλικράτειου Δήμου.

9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (άρθρο 275). Για να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Σήμερα 500 Δήμοι δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα καμία επιχείρηση ή ΝΠΔΔ δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους, (άρθρο 278). Σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.

11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), (άρθρο 216). Σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετακλητός υπάλληλος δηλαδή διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.

12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, (άρθρα 59 και 160 αντίστοιχα).

13. Συστήνονται παντού Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα. (άρθρα 79,80-93). Γιατί η Κοινότητα, Δημοτική (πάνω από 2.000 κατοίκους) και Τοπική (κάτω από 2.000 κατοίκους), είναι το κύτταρο των νέων ισχυρών Δήμων που αναζωογονεί ο «Καλλικράτης». Επιπλέον ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με την απόδοση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.

14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. (άρθρο 13). Στόχος να δώσουμε στους νέους από 18 ετών την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους.

15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών, (άρθρο 77).

16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, (άρθρο 76).

17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e – ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.

18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, (άρθρο 98). Για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα δημοτικά e-ΚΕΠ.

19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη». Για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

20. Για κάθε όργανο των Δήμων, και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή, (άρθρο 71). Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Για να γνωρίζει ο πολίτης πού πηγαίνει κάθε ευρώ από τη φορολόγησή του.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΚΕ, το κατατεθέν νομοσχέδιο και οι όποιες τροποποιήσεις του θα εξεταστούν σε διοικητικό συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας, και στη συνέχεια, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Πρόεδρος ΕΝΑΕ «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Την έκπληξή του για την αιφνιδιαστική – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- κατάθεση του νομοσχεδίου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, κάνοντας λόγο για εξέλιξη που αποτελεί περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ

«Καλέσαμε τον κ. υπουργό στο έκτακτο συνέδριό μας για τον “Καλλικράτη” για να ακούσει τις θέσεις μας, αλλά δεν μας έκανε την τιμή να μας στείλει ούτε εκπρόσωπο. Στείλαμε στον κ. yπουργό τις αποφάσεις και τις θέσεις του συνεδρίου μας, ζητώντας συνεργασία για την ενσωμάτωσή τους στο νομοσχέδιο, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Αποστείλαμε νέα επιστολή στον κ. υπουργό για τα οικονομικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο της διοικητική μεταρρύθμιση και άλλες σοβαρές ελλείψεις του νομοσχεδίου, ζητώντας συνάντησή μαζί του και έναρξη της διαβούλευσης, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω», δηλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και κατέληξε λέγοντας:

«Φαίνεται πως έτσι αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, ο υπουργός Εσωτερικών την έννοια της “συνδιαμόρφωσης”, για την οποία δεσμεύθηκαν ο ίδιος και η kυβέρνηση απέναντί μας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ και τις θέσεις – αποφάσεις των οργάνων και των συνεδρίων της για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

«Κατόπιν τούτου ασφαλώς και δικαιούμαστε να πούμε ότι σε αυτή τη «μεταρρύθμιση» Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Απορρίπτει το ν/σχ η ΝΔ

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» διατυπώνει ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, «η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης"».

Σημειώνει δε ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ», ενώ κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

Ο κ. Ζώης κατηγορεί την κυβέρνηση πως «προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης».

Όπως αναφέρει, «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του ΔΝΤ».

Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, «απορρίπτει αυτόν τον Καλλικράτη, δεσμευόμενη ότι θα επιμείνει προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων».

Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη"

Οι Απαντήσεις στην Νεοελληνική γλώσσα. Πανελλαδικές 2010

UPDATE Ιδού οι απαντήσεις των θεμάτων

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις).
Μονάδες 25

Το κείμενο προσδιορίζει την αυτομόρφωση ως αναγκαία εκπαιδευτική δράση την οποία αναλαμβάνει με ατομική πρωτοβουλία ο σύγχρονος άνθρωπος αξιοποιώντας την κοινωνική αλληλεπίδραση, την παιδεία και την τεχνολογία. Ως διαδικασία προϋποθέτει τη δραστική συμμετοχή του ατόμου στη διαμόρφωση των όρων της εκπαίδευσης. Σήμερα μάλιστα η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ενισχύεται από την επιστημονική και τεχνική εξέλιξη και τις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στις εργασιακές συνθήκες. Η τεχνοκρατική οργάνωση επιβάλλει την αλλαγή δύο ή τριών επαγγελμάτων και επομένως την επιτακτική ανανέωση των ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων. Γι’ αυτό πλέον η εκπαίδευση δεν περιορίζεται χρονικά και κοινωνικά στα όρια του παραδοσιακού σχολείου αλλά μετατρέπεται σε δια βίου υποχρέωση.
Β1. Να αναπτύξετε σε μια παράγραφο 80 έως 100 λέξεων το περιεχόμενο του παρακάτω αποσπάσματος του κειμένου: ... οι νέοι άνθρωποι των τεχνολογικών κοινωνιών καλούνται να αλλάξουν δύο ή τρία επαγγέλματα στην επαγγελματική πορεία τους ...
Μονάδες 12

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι οικονομικές σκοπιμότητες και οι ............

συνθήκες της παραγωγής αλλάζουν δραματικά τις εργασιακές σταθερές του βιομηχανικού κόσμου. Η μεταβιομηχανική, λοιπόν, εργασία σε συνθήκες αυτοματισμού, γέννησης νέων ειδικοτήτων σε συνδυασμό με την παρούσα ή και μελλοντική οικονομική κρίση θέτουν ως δεδομένο ότι οι νέοι άνθρωποι δε θα έχουν μία σταθερή επαγγελματική πορεία. Η στείρα εξειδίκευση δεν αποτελεί πλέον το αποκλειστικό εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Καθώς δεν αρκούν πλέον τα τυπικά προσόντα, η διαρκής μόρφωση και επιμόρφωση κρίνεται απαραίτητη όπως επίσης και η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και το ελεύθερο πνεύμα του εργαζόμενου προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα επαγγελματικά δεδομένα.

Β2. α) Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η τελευταία παράγραφος του κειμένου; (Η εκπαίδευση δεν νοείται ... των σχολικών τειχών) (μονάδες 4)
β) Να εντοπίσετε τα δομικά μέρη της ίδιας παραγράφου του κειμένου (μονάδες 3)
Μονάδες 7
β) Η παράγραφος έχει τα εξής δομικά μέρη:
θεματική περίοδος: «Η εκπαίδευση δε νοείται πια….έως…..κατά τον 19ο αι.»
λεπτομέρειες – σχόλια – ανάπτυξη: «Και τούτο…έως….πρακτικές της καθημερινής ζωής»
κατακλείδα: «Η εκπαιδευτική πράξη καθίσταται….έως…..πέραν των σχολικών τειχών»
α) η παράγραφος αναπτύσσεται με αιτιολόγηση, επιχειρήματα (Και τούτο επειδή, τόσο το περιεχόμενο…)
Β3. α) Να γράψετε ένα α ν τ ώ ν υ μ ο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
ατομική, επιτρέπουν, ανεπαρκείς, διαφορετικές, επεκτείνεται. (μονάδες 5)


β) Να γράψετε ένα σ υ ν ώ ν υ μ ο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
συνεχή, χρησιμότητα, συνέπειες, δεξιότητες, καθίσταται. (μονάδες 5)
Μονάδες 10
α) ατομική ≠ συλλογική, κοινωνική, ομαδική…
επιτρέπουν ≠ απαγορεύουν, εμποδίζουν, αποτρέπουν, δυσχεραίνουν…
ανεπαρκείς ≠ επαρκείς, ικανές, κατάλληλες, πρόσφορες, αρκετές, πλήρεις…
διαφορετικές ≠ όμοιες, κοινές, παρόμοιες, αντίστοιχες….
2
επεκτείνεται ≠ περιορίζεται, συρρικνώνεται, περικλείεται….
β) συνεχή = διαρκή, μόνιμη
χρησιμότητα = αξία, ωφέλεια, ωφελιμότητα, προσφορά…
συνέπειες = αποτελέσματα, επιπτώσεις, επιδράσεις, επιρροές….
δεξιότητες = ικανότητες, εφόδια, επιτηδειότητα, δυνατότητες
καθίσταται = γίνεται, εξελίσσεται, αναγορεύεται…
Β4. Να επισημάνετε τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιστημονικού λόγου στο κείμενο που σας δίνεται.
Μονάδες 6
Το κείμενο ανήκει στο επιστημονικό γένος�� χαρακτηριστικό παράδειγμα επιστημονικού κειμένου. Είναι λόγος:
− αντικειμενικός
− περιγραφικός
− ερμηνευτικός
− απρόσωπος
− ορθολογικός
− κυριολεκτική χρήση της γλώσσας
Γ1. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. (500-600 λέξεις).
Μονάδες 40

«Τα σχολικά θρανία και τα «θρανία της ζωής»
Πρόσφατες μελέτες που αφορούν τις συνθήκες εργασίας στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν αρκετές φορές αντικείμενο εργασίας. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει εκ νέου το θέμα της επιμόρφωσης, της δια βίου εκπαίδευσης. Άλλωστε σε αυτό συμβάλλει και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που μας προϊδεάζει και για όσα θα συμβούν στο μέλλον.
Η αυτομόρφωση, λοιπόν, αν και ως διαδικασία παιδείας εντοπίζεται στο απώτατο παρελθόν, αποκτά σήμερα έναν επιτακτικό χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται το κίνητρο της πολυμάθειας και η συνέχιση του γοητευτικού ταξιδιού στα μονοπάτια της γνώσης, πέρα από τα σχολικά θρανία. Σήμερα όμως η συνεχιζόμενη κατάρτιση τείνει να γίνει όρος της επαγγελματικής και κοινωνικής επιβίωσης του ατόμου. Μόνο μέσα από την επιμόρφωση ή τη συνεχή κατάρτιση θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο σύγχρονος εργαζόμενος στις μεταβολές που συντελούνται στον εργασιακό τομέα.

Εξάλλου είναι πρόδηλη η πρόοδος στην επιστήμη, επομένως και στις τεχνικές εφαρμογές. Δεν υπάρχει κανείς που φιλοδοξεί να ανταποκρίνεται στον επιστημονικό του τομέα που θα αρνηθεί την υποχρέωση της διαρκούς επιμόρφωσης, της παρακολούθησης των εξελίξεων. Είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του επιστήμονα που τον κάνει ικανό να ανταποκρίνεται στα επιστημονικά του καθήκοντα, να αισθάνεται ασφαλής και δημιουργικός αλλά και να εξασφαλίζει την επαγγελματική του προοπτική.
Για όλους –ανεξάρτητα από το επίπεδο κατάρτισης ή την επαγγελματική δραστηριότητα- η «αυτομόρφωση» γίνεται εργαλείο εξέλιξης και ανανέωσης. Προστατεύει από την εξειδίκευση και την τυποποίηση και τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα. Έτσι δεν συμπληρώνονται ή ανανεώνονται απλώς τα επαγγελματικά εφόδια αλλά και το ενδιαφέρον για τη δουλειά, το αίσθημα της πληρότητα.


Τέλος, πέρα από τη «χρησιμότητα» της διαρκούς μόρφωσης καλό είναι να θυμόμαστε τη γοητεία που έχει η γνώση. Η διαρκής «μαθητεία» είναι η διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής νεότητας, η ενεργός συμμετοχή στη ζωή, η κατανόηση της πολυπλοκότητας των κοινωνικών φαινομένων και της ιστορικής συγκυρίας.
Καθώς το αίτημα της μόρφωσης πραγματώνει στην ουσία το αίτημα της ζωής είναι ποικίλοι οι φορείς που μπορούν να το αναλάβουν. Καταρχάς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί μπορούν και πρέπει – πέρα από την εγκύκλια παιδεία- να ανοίξουν κύκλους και δραστηριότητες επιμόρφωσης. Και αν αυτό συμβαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να απλωθεί με αναλογίες και στη δευτεροβάθμια. Δείχνει ιδανική η εικόνα ενός λυκείου που τα απογεύματα διοργανώνει κύκλους «μαθημάτων» που απευθύνονται σε γονείς, παλιούς μαθητές, κατοίκους της γειτονιάς.
Σημαντική είναι η συμβολή των επιστημονικών συλλόγων. Κατ’ αναλογία με τους εκπαιδευτικούς φορείς αναλαμβάνουν την επιμόρφωση των μελών τους. Παράλληλα όμως μπορούν να «ανοίξουν» και να επεκταθούν σε εκλαϊκευτικά σεμινάρια που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα μπορούν να συμπεριφερθούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις�� αν δημιουργήσουν «σχολεία» επαγγελματικής επιμόρφωσης εξοικειώνουν τους εργαζόμενους με τις νέες τεχνολογίες και τους προστατεύουν από την ανεργία.
Μία τεράστια δυνατότητα αυτομόρφωσης ανοίγουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένας απέραντος χώρος για την αναζήτηση και αξιοποίηση της γνώσης. Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της εξατομίκευσης των διαδικασιών τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διαδικασία.
Τέλος σημαντική είναι η προσφορά της τέχνης, των χώρων τέχνης, των πολιτιστικών ιδρυμάτων, των μαζικών μέσων ενημέρωσης. Η μόρφωση που προσφέρουν μπορεί να είναι λιγότερο χρηστική αλλά όχι λιγότερο πολύτιμη. Γιατί μπορεί να μην κατοχυρώνουν επαγγελματικές προοπτικές αλλά πλουτίζουν την ψυχή και το νου και κάνουν γοητευτικό και δημιουργικό τον ελεύθερο χρόνο.
Τώρα, λοιπόν, που ετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τις σχολικές αίθουσες και να βγούμε έξω από τα τείχη του σχολείου μας καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ουσία δεν αποχαιρετάμε τα θρανία. Απλώς κλείνει ο κύκλος της σχολικής ζωής και ανοίγει ο απέραντος και ατέλειωτος χώρος της κοινωνικής μας πια μαθητείας.
(σ.σ: οι απαντήσεις είναι ολωσδιόλου ενδεικτικές�� όπου δίνονται περισσότερες από τις ζητούμενες απαντήσεις είναι για να καλυφθεί η ενδεχόμενη ποικιλία των μαθητικών απαντήσεων. Καλή συνέχεια)

Και για το αρχείο σας κατεβάστε τις απαντήσεις σε pdf

Κατασχέσεις - εξπρές για οφειλές

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Οσοι δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων που θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες εξπρές.

Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού ........

Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, επισπεύδεται ο χρόνος εκπόνησης των προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και καθιερώνονται νέες διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Παράλληλα καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης προς είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 31 Μαΐου να εξοφλήσουν εφάπαξ το 100% ή τουλάχιστον το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με έκπτωση έως και 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης μπορούν να ζητήσουν διευκόλυνση τμηματικής καταβολής έως και 48 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με περισσότερες προσαυξήσεις. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για 5 μήνες, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει πλήρη οικονομική αδυναμία.

Οσοι πάντως δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Με τις νέες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα επιβολής σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου του αναγκαστικού μέτρου της κατάσχεσης από πιστωτικά ιδρύματα με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο. Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της.

Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις. Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας μετά από αυτήν.

Πλειστηριασμοί

Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ έχει την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τις 250.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο. Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

Επιταγές

Περιορίζεται από τα 500 στα 250 ευρώ το όριο των οφειλών των επιτηδευματιών προς το Δημόσιο μέχρι το οποίο θα είναι δυνατή η πληρωμή με μετρητά. Για να εξοφλήσουν ποσά οφειλών άνω των 250 ευρώ οι επιτηδευματίες θα πρέπει πλέον να προσκομίζουν τραπεζικές επιταγές. Το αντίστοιχο όριο για τους υπόλοιπους φορολογουμένους περιορίζεται από 1.000 σε 500 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Πανελλαδικές 2010: "Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μόρφωσης" το θέμα στην Νεοελληνική γλώσσα.

UPDATE ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

"Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μόρφωσης" είναι το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα στις Παννελαδικές εξετάσεις.

Είναι ένα θέμα που θεωρείται "SOS" και σίγουρα έχει απασχολήσει σχολεία και φροντιστήρια

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίζονται ..........

πάνω από 93.000 υποψήφιοι, ενώ 830 απ' αυτούς προέρχονται από εσπερινά Λύκεια.

Χιλιάδες είναι και οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών που συμμετέχουν.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από 24 Ιουνίου - 2 Ιουλίου.

Δείτε τα θέματα από το Υπουργείο Παιδείας

Οι λύσεις των Θεμάτων

Η Άννα Διαμαντοπούλου για της Πανελλαδικές εξετάσεις

Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε σήμερα, 14/5, στις 07.30, το εξεταστικό κέντρο στο 1ο ΓΕΛ Αργυρούπολης και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στις πανελλήνιες εξετάσεις συμμετέχουν 93.000 νέοι άνθρωποι, αγόρια και κορίτσια.
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία και αποτελέσματα σύμφωνα με τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις προσπάθειές τους.
Ξέρουμε όλοι ότι η ζωή δεν είναι μια στιγμή. Η ζωή .......

είναι γεμάτη ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν και προσπαθούν.

Θα ήθελα για τις εξετάσεις να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, που με συνέπεια και μεγάλη ευθύνη είναι κοντά στα παιδιά. Όπως και όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου, που μέρες τώρα δουλεύουν μέρα νύχτα για την καλή οργάνωση των εξετάσεων.

Θεόδωρος Σαπέρας: Καμία μάχη δεν είναι χαμένη, προτού καν δοθεί...

Ανοικτή επιστολή του Θεόδωρου Σαπέρα, εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης "Μαζί Μπορούμε" και δημοτικού συμβούλου του δήμου Φιλιατρών.

Προς
Κον Κ .Σαραντόπουλο
Πρόεδρο Δημ. Συμβ. Φιλιατρών

Κοινοποίηση:
1. Δήμαρχο Φιλιατρών Κο Άλκη Ξύγκα
2. επικεφαλής Μείζονος μειοψηφίας Κον Δ. Σωτηρόπουλο

Κε πρόεδρε ..........

Επειδή ...
-πολλά ακούγονται, γράφονται αλλά και... συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας.
-υιοθετούνται μεμψίμοιρες θέσεις, κυκλοφορούν φαντασιώσεις που οι εμπνευστές τους μας καλούν να πιστέψουμε, γίνονται εικασίες και εκφράζονται συγκαλυμμένα ευσεβείς πόθοι, οι όποιες υποθέσεις γίνονται αυθαίρετα θεωρούνται και αντικειμενικά δεδομένα και όλα μαζί τελικά, καταλήγουν σε... γοερά κλάματα, που θυμίζουν μικρό λαίμαργο παιδί που κινδυνεύει να του πάρουν το φαγητό του!
-Ακόμα, στην «αγορά» κυκλοφορούν Φυλλάδια
-Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του Φιλιατρινού Λαού σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης (παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου στο δημ. Συμβούλιο για συζήτηση του Θέματος και ενημέρωσης του Φιλιατρινού λαού, πολύ καιρό τώρα)
-Δημοσιεύματα αναφέρουν σαν προτεινόμενο νέο δήμο, τον δήμο Φιλιατρών/ Γαργαλιάνων/Βουφράδων;/Χιλιοχωρίων; που είναι διαφορετικός από τον δήμο που αποτελείται από τους Καποδιστριακούς δήμους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων που ψήφησε η πλειοψηφία του δημ. Συμβουλίου… αλλά και

Επειδή
-είναι βαθειά μας πίστη, ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη , προτού καν δοθεί….
-πάγια και διαρκής θέση μας είναι, ο Δήμος Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά
-Ο Αγώνας δεν εξαρτάται από τις πιθανότητες επιτυχίας (σκεφθείτε αν οι Έλληνες ενεργούσαν έτσι, αν είχαμε ΄21….. και Ελλάδα σήμερα )
-Ο αγώνας εξαρτάται, πρέπει να εξαρτάται από το δίκαιο και το επισκοπούμενο αποτέλεσμα (όφελος)
-Σημερινά δημοσιεύματα (Τετάρτη , 12 Μαΐου) φέρουν τον δήμο Κορώνης και τον δήμο Νέστορος, να αιτούνται, να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο, παρά την έλλειψη πιθανότητας επιτυχίας που καταλογίζουν στην ανάλογη θέση μας κάποιοι επαΐοντες, που ξαφνικά ζήλεψαν την δόξα της kappa Research…(μην ξεχνάτε, ότι είναι ακόμα νομοσχέδιο και όχι νόμος…) και εν πάσει περιπτώσει, δεν αποδέχονται, δεν επικαλούνται την θέση μας αυτή….. ούτε για διαπραγματευτικούς λόγους!!!
-κατά την άποψή μας, τίποτα περίεργο και αψυχολόγητο δεν συνέβη, απλά η θέση μας, ήταν πραγματική, ουσιαστική, μια θέση που έχει εκφρασθεί πολύ –πολύ νωρίτερα, με ολοσέλιδο άρθρο στην έγκριτη εφημερίδα "Ελευθερία" της Μεσσηνίας, πριν από δύο και πλέον χρόνια και δεν εξαρτάται από κοντόφθαλμους υπολογισμούς και σκέψεις, ούτε περίεργες και αψυχολόγητες ενέργειες και σκοπιμότητες. Είναι μια θέση γνήσια πατριωτική, που υπήρχε και δίνει όραμα και προοπτική, στον σκληρά δοκιμαζόμενο Φιλιατρινό πολίτη, από την αποτυχία και την παντελή έλλειψη πολιτικής και στόχων, όλων των μέχρι σήμερα διατελεσάντων δημάρχων της πόλης μας……
Είναι μια θέση που η υλοποίησή της θα εξυπηρετούσε τα μέγιστα τον Φιλιατρινό πολίτη, κάτι άλλωστε, που αποδέχονταν όλοι μέχρι πριν λίγο καιρό.

Επειδή ακόμα
-Στους αγώνες, πάντα υπάρχουν οι λυποψύχηδες και οι ηττοπαθείς, που τον εγκαταλείπουν πριν καν τον δώσουν και επικαλούνται πάντα το ίδιο… το μάταιο του αγώνα, ενώ άλλη είναι η πραγματικότητα...
-Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης είδαμε εξ ΄ αρχής το όλο θέμα
-Εμείς πιστεύουμε, ότι όλοι νοιάζονται για τον τόπο τους, άλλος ίσως λιγότερο, άλλος ίσως λίγο πιο πολύ και δεν επηρεάζεται κανένας από κομματικές ή άλλες μικροσκοπιμότητες

Γι΄ αυτό προτείνουμε, ότι πρέπει να γίνει
• Ανοιχτή συγκέντρωση όλου του Φιλιατρινού λαού, για να γίνει ενημέρωση από τους επικεφαλείς των παρατάξεων και μετά να ακολουθήσει διάλογος με τους πολίτες και να απαντηθούν ερωτήσεις, προκειμένου να γίνει κοινός τόπος η γνώση που υπάρχει, σχετικά με τον ¨¨Καλλικράτ稨
• Να γίνει συζήτηση μεταξύ των επικεφαλείς των παρατάξεων (δεν είναι δυνατόν να συζητούνται σκέψεις –προτάσεις- επιχειρήματα- οφέλη κλ.π όροι και προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης, με ανοιχτά ραδιόφωνα… ) και να αποφασίσουν, έστω και μετά από διαβουλεύσεις με τα μέλη τους, να συγκροτήσουν μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί και με την Κυπαρισσία και με τους Γαργαλιάνους και με κάθε άλλον ενδιαφερόμενο
• Μετά να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατρών και να πάρει , αν είναι δυνατόν τελικές και ίσως ομόφωνες αποφάσεις.

Τέλος , περί της ορθότητας των απόψεών μας, γιατί δεν είμαστε ούτε Ρωσόφιλοι ούτε αγγλόφιλοι, (ούτε δηλ. με τους Γαργαλιάνους, ούτε με την Κυπαρισσία) θα επανέλθουμε, αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε, ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να μην παρασύρονται και να μην υιοθετούν άναρθρες κραυγές , αντιπαλότητες και πάθη, ούτε να αποδέχονται την οπαδοποίηση της όλης διαδικασίας.
-Όλες οι προτάσεις είναι θετικές, και ότι κι αν αποφασισθεί, μπορεί και πρέπει να γίνει ωφέλιμο για τον τόπο μας και τους κατοίκους του .
Προφανώς κάποια πρόταση, μπορεί να είναι καλύτερη από τις άλλες…… Αυτή, με αίσθημα ευθύνης, χωρίς πάθη και εξαλλοσύνες, με ηρεμία, με πολλή δουλειά και λίγα λόγια, πρέπει και μπορούμε, όλοι μαζί να τη βρούμε και να την υλοποιήσουμε.
Οι στιγμές είναι μεγάλης πράγματι ευθύνης και ιστορικές.
Κανείς δεν μπορεί μόνος του, να πάρει στις πλάτες του ένα τόσο μεγάλο φορτίο.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι "Μαζί Μπορούμε".

Στις 7 αντί για τις 14 Νοεμβρίου οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Τις επόμενες ημέρες (με πιθανότερες ημέρες τη σημερινή και τη Δευτέρα) πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγγκούσης το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» στη Βουλή. Στόχος είναι να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την μεθεπόμενη (τελευταία εβδομάδα του Μαίου) να ψηφισθεί από την ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν στις 7 αντί τις 14 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές.

Άτυπη συνάντηση Ραγκούση - Κακλαμάνη ..........

Στο μεταξύ σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και των επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ), Απόστολου Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ) και Θεόδωρου Γκοτσόπουλου (ΣΥΝ).
Οι δήμαρχοι παρέδωσαν και επίσημα στον υπουργό τις προτάσεις του συνεδρίου τους εμπλουτισμένες, αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής για το χωροταξικό στο οποίο ζητείται η δημιουργία 349 δήμων, από 333 έως 343 που προτείνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το ΥΠ.ΕΣ. θα βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε δυσλειτουργία.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Λίστα φοροφυγάδων γιατρών του Κολωνακίου

«Σπάει το απόστημα» της φοροδιαφυγής στη χώρα, ενώ οι πολίτες αρχίζουν να μαθαίνουν ποιοι «εγκλημάτησαν» εναντίον τους, αποκρύπτοντας σημαντικά εισοδήματα και, βεβαίως, φοροδιαφεύγοντας ανάλογα.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη .......

δημοσιότητα τις πρώτες λίστες με γιατρούς φοροφυγάδες μετά από συστηματικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, διασταυρώσεις στοιχείων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση της οικονομίας μας και για την εγκαθίδρυση ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών, στη μάχη που δίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή, αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη πληροφορία και ανακοινώνει ονόματα φορολογούμενων, για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν σχεδιαστεί και διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη διασταυρώσεων οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών με συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας, που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία και από καταγγελίες πολιτών. Περίπου 25 από αυτές τις διασταυρώσεις είναι πάγιες και λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε ειδικά κριτήρια κινδύνου και έντασης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες ή ομάδες φορολογουμένων.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αξιοποιούνται από τις υπηρεσίες φορολογικών ελέγχων, τα Ελεγκτικά Κέντρα, τις Δ.Ο.Υ. και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία από στοχευμένες διασταυρώσεις, όπως και οι πληροφορίες που προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών, αξιοποιήθηκαν στις έρευνες και στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. σε περισσότερους από 150 γιατρούς στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν ουσιαστικές παραβάσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης σε 57 γιατρούς. Για 36 εξ αυτών, προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Για τους συγκεκριμένους αλλά και για τους υπόλοιπους γιατρούς, το Υπουργείο Οικονομικών διενεργεί περαιτέρω ελέγχους και θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία, καθώς και λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.

Από διαφορετική έρευνα, σε έξι περιπτώσεις γιατρών, όπου ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. ανέδειξε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.907.991,52 ευρώ και σε τέσσερις εξ αυτών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2.446.280,12 ευρώ. Επισυνάπτεται πίνακας με τα ονόματα των 11 γιατρών και το ύψος των προστίμων που έχουν καταλογιστεί ή είναι υπό καταλογισμό.

Τέλος, σε 12 ορθοπεδικούς γιατρούς, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα, στο πλαίσιο του σκανδάλου της De Puy, και ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, δεσμεύθηκαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας οι καταθέσεις τους. Στην περίπτωση αυτή, τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα αυτών των γιατρών ανέρχονταν στο ποσό των 12.085.858,84 ευρώ για τα έτη 2001-2008 και οι συνολικές καταθέσεις στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 31.054.540,79 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων οκτώ ορθοπεδικών γιατρών. Τα ονόματα δεν δημοσιοποιούνται, προς το παρόν, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.

Δείτε τις λίστες των φοροφυγάδων γιατρών του Κολωνακίου




Πηγή: Zougla.gr

Δήλωση Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για την απεργία της ΟΛΜΕ στις 20 Μαΐου

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, μέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το μέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών.

Γι αυτό και, αν και κατανοώ, τις δυσκολίες που .........

προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισμένους επιτηρητές, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις για τα εσπερινά λύκεια, που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα.

Αντίδραση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τον Επικούρειο Απόλλωνα

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, στον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Ντόλιο και στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Δημήτριο Στεφάνου για όσα συνέβησαν χτες στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα από κατοίκους της ορεινής Ηλείας.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου στην επικοινωνία που είχε με το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάληψη του μνημείου και την δημοσίευση στον τύπο ανακριβών στοιχείων όπου γίνεται αναφορά στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ως γεωγραφικό τμήμα του νομού Ηλείας.

Η Βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ...........

«επιχειρείται λάθρα η υπαγωγή μέσω ʽʽΚαλλικράτηʼʼ του ιστορικού μνημείου, από τη Μεσσηνία στην Ηλεία. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της έντονης διαμαρτυρίας μου, σχετικά με την ανακριβή ένδειξη στον χωροταξικό χάρτη του ʽʽΚαλλικράτηʼʼ του Δήμου Ζαχάρως του Νομού Ηλείας, ως Δήμος Επικούρειου Απόλλωνα».

Εκλογές στον Σύλλογο Μεσσήνιων Φοιτητών [ ΣΥΜΕΦ ]

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2010 ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ (ΑΘΗΝΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 08.00ΠΜ ΕΩΣ 15.00ΜΜ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ:
ΜΕΣΩ E-MAIL ΣΤΟ symef@yahoo.gr
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 6977468361 ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

* ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ



To DVD της Ντούβλη στα περίπτερα.

Στα περίπτερα πωλείται από σήμερα το DVD της Μαριάνας Ντούβλη.

Μια πρώτη γεύση από το concept του «Sex and the City in Athens» -όπως θα λέγεται το «πόνημα»- δίνει το εξώφυλλο: η Μαριάνα με φωσφωριζέ φούξια νύχι, με άβαφη ρίζα τουλάχιστον 2 μηνών και guest ένα πούρο ναααα (με το συμπάθιο).

Κι αν η Τζούλια αρκέστηκε στον ένα, τον «μεγάλο» Ίαν Σκοτ, η Μαριάννα μάζεψε... κομπανία: τον 30χρονο Ζαφείρη, τον 37χρονο Δημήτρη, τον Tony Carrera (αυτός είχε ξεμείνει από της Τζούλιας το DVD) και την Βίβιαν Ιωακείμ.

Σε ρόλο - έκπληξη θα δούμε το... πούρο, το οποίο η Μαριάννα κρατά .........

καματωτά καμαρωτά και «ζαχαρώνει» τα 20 εκατοστά του. Σαμπάνια δεν θα έχει -σε μπουκάλι τουλάχιστον- γιατί την πρόλαβε άλλη!

Η νέα πρωταγωνίστρια, πάντως, έχει ήδη τονίσει πως γύρισε το πορνό DVD για... το παιδί της! Αμάρτησε η έρμη η μάνα, αλλά τι να κάνει; Στα ύψη έχουν φτάσει τα έξοδα για να αναθρέψεις τα βλαστάρια σου την σήμερον ημέρα!

Όταν βλέπεις ένα ωραίο κουτί με μια φάλαινα μέσα, καταλαβαίνεις ότι το μοναδικό που σου προκαλεί είναι λύπη», σχολίασε ο Μένιος Φουρθιώτης και διέψευσε τις φήμες ότι αναλαμβάνει το μανατζεριλίκι και της Ντούβλη.

Θα πέσουν κεφάλια με την νέα τσόντα -να το δείτε- και οι δύο ξανθιές θα αρχίσουν τις κόντρες για το ποιά έκανε καλύτερα το αχ και το βαχ ή ποιά είχε τις καλύτερες πόζες και στάσεις...

Άσε που οι φήμες λένε πως ο Μένιος θα πρωταγωνιστήσει στην πρώτη gay ταινία, κάτι που ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει...

Δείτε το πρώτο σχόλιο

ΜΗΝΥΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλήνιων Εξετάσεων των μαθητών – υποψηφίων, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητά μας παιδιά,
Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί έναν σημαντικό αγώνα στο στίβο των επιδιώξεών σας για ένα καλύτερο μέλλον. Γνωρίζετε ότι κάθε στόχος, για να πετύχει, χρειάζεται όραμα, σκληρή προσπάθεια, δράση, χρειάζεται άμιλλα και δημιουργικότητα.

Είμαι βέβαιος, ότι με την βοήθεια των γονιών σας και των ........

δασκάλων σας, έχετε κατανοήσει αυτήν την αδήριτη πραγματικότητα και με την βοήθειά τους βελτιώνετε συνεχώς το πεδίο των γνώσεών σας καθώς και τα πνευματικά και ψυχικά σας χαρίσματα.

Στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, με κίνδυνο την απαξίωση κάθε έννοιας δικαίου, η αισιοδοξία και το αγωνιστικό ήθος σας, μας κάνουν περήφανους, μας συγκινούν, μας δίνουν ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Σε εσάς, η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση οφείλει να επενδύσει πολλά και να στηρίξουν την προσπάθειά σας.
Το δικό μας καθήκον είναι να εργασθούμε με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, για την δημιουργία των προϋποθέσεων που απαιτούνται, ώστε να αποκατασταθείτε επαγγελματικά στον τόπο σας, με την ολοκλήρωση των σπουδών σας.

Εύχομαι σε όλους εσάς τους Μεσσήνιους μαθητές και μαθήτριες αλλά και σε κάθε γονιό, καλή δύναμη, πολλή ψυχραιμία και καλή επιτυχία. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, για τις αγωνίες και τα όνειρά σας».

Νομάρχης Μεσσηνίας
Δημήτρης Δράκος

Ευχετήριο μήνυμα Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου εύχεται ολόψυχα σε όλες τις υποψήφιες και τους υποψήφιους συμπατριώτες μας να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν αύριο με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προϋποθέσεις απαραίτητες μετά τη γνώση για την επιτυχία τους.

Καλή δύναμη στους ίδιους, στις οικογένειές τους και στους καθηγητές τους που μοιράζονται τη αγωνία τους.

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.