Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κύρια ασφάλιση

Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κύρια ασφάλιση ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, διευκρινίζοντας ότι τα όρια ηλικίας έχουν ήδη τεθεί. «Ο,τι έχουμε δεσμευτεί θα το κάνουμε. Στόχος να μην ξεπεράσουμε το 2,5% του ΑΕΠ στην αύξηση της δαπάνης.

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι με συνέχεια», δήλωσε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο κ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι το 2010 έχουν εισπραχθεί 911 εκατομμύρια για τα ταμεία από οφειλές παρελθόντων ετών και σ' αυτά προστίθενται 850 εκατ. ευρώ από την περιστολή δαπανών.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε .............

επίσης το ενδεχόμενο να κλείσουν επικουρικά ταμεία, αν και όπως είπε, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, στα οποία το υπουργείο προσπαθεί να δώσει λύσεις. «Για τη νέα χρόνια ξεκινάμε με καλύτερη βάση. Έχουμε μείωση των φαρμακευτικών δαπανών περίπου 35 %. Θα περιορίσουμε την σπατάλη στον τομέα υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ κάτι που είναι εφικτό», επισήμανε προσθέτοντας ότι θα γίνουν αλλαγές στα επικουρικά, όπου χρειαστεί ώστε αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τον κανονικό χρόνο να μην χάσει.

Αναφορικά με το εφάπαξ ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης ενώ το υπουργείο συζητά με την ΑΔΕΔΥ ώστε να βρεθεί λύση. «Μια από τις επιλογές που θα προτείνουμε», συνέχισε, «θα είναι να υπάρχει σε πρώτο χρόνο μια δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ , ταμείο ασφάλισης και εκείνο δημοσίων υπαλλήλων, για να μπορέσει να δοθεί το εφάπαξ σε 8.000 με 10.000 υπαλλήλους και έτσι να πάμε σε μια ομαλότερη κατάσταση».

Όπως γνωστοποίησε εν συνεχεία από 1 Ιουλίου 2011 θα ξεκινήσει η πληρωμή των δικαιούχων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τις τράπεζες ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων και μεγαλύτερη διαφάνεια. Το βιβλιάριο, όπως είπε θα καταργηθεί, ενώ με το ΑΜΚΑ θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος από το καλοκαίρι του 2011. «Η διαφορά», συμπλήρωσε, «είναι ότι όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα μπορούν να απευθυνθούν σε όλους τους γιατρούς όλων των ταμείων , έχουμε χιλιάδες γιατρούς. Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα συγχωνευτούν . Θα μείνουν ένα δυο μόνο που θα εξυπηρετούν τις περιπτώσεις της αναπηρίας».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβολή στο καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα φαινόμενα κατασπατάλησης ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 υποθέσεις που έχουν πάει στον εισαγγελέα.

«Δεν έχουμε ακόμη εφαρμόσει καθολικά την ηλεκτρονική στιγμιογράφηση άλλα στον ΟΑΕΕ όπου λειτουργεί, έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στις δαπάνες με το σύστημα αυτό. ’ρα, ο στόχος μας είναι εφικτός για μείωση του κόστους . Έχουμε ανακαλύψει τρομερά πράγματα, μεγάλες διάφορες στις τιμές μεταξύ των ταμείων σε ίδια σκευάσματα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει ενιαία τιμή για όλα τα ταμεία.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουν άλλοθι την κρίση επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματικά πρόβλημα και απομειώνουν δικαιώματα εργαζομένων, σημειώνοντας ότι με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα εργασιακά, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος αν δεν ανταποκριθεί στην συμφωνία, να πληρώσει με βάση την κλαδική σύμβαση.

«Σήμερα εκεί που υπήρχε μια συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών δεν ήταν τίποτα διασφαλισμένο», ανέφερε, προσθέτοντας πώς αν υπάρχει λύση, αυτή είναι είναι η ενδυνάμωση των συνδικάτων όχι η αποδυνάμωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.