Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σε αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών

Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ εξετάζει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι µαζικές µετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, µε δηλώσεις του στο Reuter,s τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ και αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν την Πέμπτη .........

πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, αυτό που έχει απορριφθεί είναι η µετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23%.

Αντίθετα, εξακολουθεί να εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% και µετάταξη ορισµένων προϊόντων πολυτελείας.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, ενώ είπε πως εξετάζονται και άλλα σενάρια για την αύξηση των εσόδων

Την ίδια στιγμή, επιχείρηση-«σκούπα» για να εισπράξει τον ΦΠΑ ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία κινητοποιεί όλη τη δύναμη του υπουργείου Οικονομικών -από τις κεντρικές υπηρεσίες, το Τaxis, τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ-, δηλαδή περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους, προκειμένου να ελέγξει όλους όσοι υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και να τους «πιέσει» να πληρώσουν τους φόρους που έχουν εισπράξει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την τρόικα, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απόδοσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και στη ροή των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου κήρυξε «γενική επιστράτευση» στο υπουργείο του οποίου προΐσταται και τους δύο επόμενους μήνες όλος ο μηχανισμός θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Στην προσπάθεια αυτή, που θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, διευκολύνει η απόφαση για την περαίωση που θα γίνει αυτόματα από το Τaxis χωρίς να μεσολαβήσουν εφοριακοί.

Ο έλεγχος του ΦΠΑ θα αφορά φορολογικές περιόδους από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για μία ή περισσότερες περιόδους.

Σημειώνεται ότι μη υποβολή συνιστά και η υποβολή δήλωσης μέσω Διαδικτύου, χωρίς όμως παράλληλη άμεση καταβολή του σχετικού ποσού μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Όσοι εντοπιστούν να έχουν εκκρεμότητες με τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε μέσα σε πέντε ημέρες να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις, καθώς και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα ελεγχθούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη έχουν στοιχεία οι εφορίες για περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ όφειλαν.

Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.