Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στοίβαζε μετανάστες σε στάβλο

Την εντυπωσιακή ποινή των 59 ετών φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 119.000 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Σπάρτης το περασμένο Σάββατο σε 56χρονο επιχειρηματία από τη Σκάλα Λακωνίας, ο οποίος νοίκιαζε έναν στάβλο και ένα ακόμα "κατάλυμα" της ίδιας κατηγορίας, χωρίς έστω και στοιχειώδεις όρους υγιεινής και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, σε 58 παράνομους μετανάστες. Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, εργάζονταν στα κτήματα της περιοχής για το μάζεμα των πορτοκαλιών.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ......

ύστερα από καταγγελία έγινε έφοδος την περασμένη Παρασκευή, παρουσία εισαγγελέα, στον στάβλο και στον άλλο χώρο του 56χρονου επιχειρηματία, όπου βρέθηκαν οι 58 οικονομικοί μετανάστες. Αμέσως μετά συνελήφθη ο επιχειρηματίας, ο οποίος οδηγήθηκε το Σάββατο στον εισαγγελέα και αυτός τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της "διευκόλυνσης παράνομης παραμονής μεταναστών", με βάση την οποία του επιβλήθηκε η πρωτοφανής ποινή.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, από την προανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς έπαιρνε ως ενοίκιο για τον στάβλο 40 ευρώ τον μήνα από κάθε μετανάστη, βάζοντας στην τσέπη περίπου 2.400 ευρώ αφορολόγητα μηνιαίως (ή 28.800 ευρώ τον χρόνο).

Ο 56χρονος έκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 10.000 ευρώ, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 58 αλλοδαποί, αλλά με σημειώματα διοικητικής απέλασης, με προθεσμία να αναχωρήσουν από τη χώρα μέσα σε έναν μήνα. Το συμβάν, πάντως, δημιούργησε ευρύτερα προβλήματα στην περιοχή, ενώ προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση της Πακιστανικής Κοινότητας, που κάνει λόγο για "πογκρόμ διώξεων μεταναστών".

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά τη γνωστοποίηση της ποινής που επιβλήθηκε στον 56χρονο, όλοι όσοι νοίκιαζαν σπίτια σε μετανάστες πέταξαν στον δρόμο τα πράγματά τους και κλείδωσαν τις πόρτες για να μη βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με ανάλογες εξοντωτικές ποινές.

Οι αλλοδαποί εργάτες, μόλις γύρισαν από τις δουλειές, δεν είχαν πού να μείνουν. Ετσι, από το περασμένο Σάββατο περιφέρονται στους δρόμους και τα βράδια μετά τη δουλειά συγκεντρώνονται στην πλατεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη κατάσταση που βιώνουν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Μεταναστών Εργατών, η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος αναφέρουν ότι η Αστυνομία έβγαλε τους μετανάστες στον δρόμο (κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά), ενώ βάλλουν και κατά του νέου προϊσταμένου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, καταγγέλλοντας "μαζικό διωγμό μεταναστών από το Πακιστάν, τη στιγμή που η χώρα τους ρημάζεται από τις χειρότερες πλημμύρες".

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.