Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Γιώργος Καραμπάτος: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ μετά το 2013, τι ;;;»

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική γεωργία τείνει τα τελευταία χρόνια να είναι η μόνη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα αφού η αποβιομηχάνιση έχει φτάσει σε σημείο απελπιστικό. Η μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ευνοεί τις επιχειρήσεις του είδους, έχει προοπτικές και σωστά προωθείται, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της απασχόλησης. Το καλό μας χαρτί είναι επομένως η αγροτική παραγωγή, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και υποσυντηρείται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που έχουν εξασφαλίσει στους παραγωγούς ένα εισόδημα ανεξάρτητα από την παραγωγή. Αυτό οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών ή την αποφυγή πραγματικής ενασχόλησης με προοπτικές εκσυγχρονισμού της γεωργίας.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε καθημερινά ..........

έναν καταιγισμό διακυμάνσεων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων (συχνά αδικαιολόγητες) και πλημμυρίδα εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους ως προς την ποιότητα και την υγιεινή τους. Σαφής είναι πλέον η τάση των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ να ευνοούν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες (αύξηση ποσοστού και μείωση δασμών) με αντάλλαγμα την αγορά βιομηχανικών προϊόντων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο απειλητικό αν λάβουμε υπόψη ότι μετά το 2013 τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι επιδοτήσεις με τη μορφή που γνωρίζουμε δεν θα ισχύουν πλέον και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν επομένως να κινητοποιηθούμε ΑΜΕΣΑ.

Είναι όμως μόνο οι επιδοτήσεις που θα καθορίζουν την έκβαση και την κατεύθυνση της ελληνικής γεωργίας; Ασφαλώς ΟΧΙ. Το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική αγροτική παραγωγή; Ασφαλώς ΟΧΙ. Αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αγροτική παραγωγή με τη διαφορά ότι αυτές έχουν πάψει πλέον να αναλύουν το πρόβλημα και έχουν περάσει στην πράξη.
Ήδη οι Γάλλοι οι οποίοι έχουν σύγχρονες δομές σε όλα τα στάδια του κύκλου της παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να προβλέψουν τις συνέπειες από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013, έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας τους για τη γεωργία και την αλιεία σε επίπεδο Υπουργών. Το γεγονός ότι οι Γάλλοι οι οποίοι διαθέτουν παγκόσμια αναγνώριση σε όλους τους σχετικούς κλάδους ασχολούνται με το θέμα αυτό, θα έπρεπε να έχει σημάνει για εμάς κόκκινος συναγερμός!

Συγκεκριμένα οι βασικοί άξονες της γαλλικής πολιτικής για τη γεωργία είναι οι εξής:
α) Εφαρμογή Δημόσιας Πολιτικής Τροφίμων που να εγγυάται στον κανονισμό υψηλότερη διατροφική ασφάλεια με δυνατότητα του κοινού να εντοπίζει την προέλευση των τροφίμων μέσα από ασφαλείς πληροφορίες
β) Σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος με καλύτερη διανομή της προστιθέμενης αξίας
γ) Συμβολαιακή Γεωργία
δ) Ασφάλεια καλλιεργειών – μικτά συστήματα ασφάλισης–απασφάλισης
ε) Ανταγωνιστικότητα αγροτικών εγκαταστάσεων
στ) Διατήρηση αγροτικών εκτάσεων

Κοινή θέση ετοίμασαν η Γαλλία και η Γερμανία εν όψει της νέας ΚΑΠ και συνεργάζονται με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες αγροτικές δυνάμεις Ινδία, Κίνα, Βραζιλία.
Χωρίς πρόθεση να αναπτύξουμε το συνολικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, ούτε τα κενά και τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η κοινοτική πολιτική αλλά με έννοια για το μέλλον του αγροτικού τομέα στον Νομό μας και τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά, είμαστε υποχρεωμένοι να κινητοποιηθούμε ξεκινώντας από την εξής επισήμανση:
Παρόλο που η Μεσσηνία παράγει αναγνωρισμένα διεθνώς προϊόντα όπως η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, οι εισροές εσόδων από εθνική κατανάλωση και εξαγωγές δεν είναι η αναμενόμενη και υπάρχουν προβλήματα στη διανομή του συνολικού εισοδήματος από τον συνολικό κύκλο παραγωγής, τυποποίησης, διάθεσης.

Είναι απόλυτη ανάγκη και άμεση προτεραιότητα να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να διασφαλιστεί:
α. η μοναδικότητα των μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως της «ελιάς Καλαμών» με ένα ισχυρό brand name αναγνωρίσιμο στις Διεθνείς Αγορές
β. η προστασία τους από αθέμιτους ανταγωνισμούς με παρεμφερή ή υποκατάστατα προϊόντα
γ. η επίτευξη ικανοποιητικού εισοδήματος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

Βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση μιας στοχευμένης και συνολικής πολιτικής για τα αγροτικά προϊόντα είναι:
1. η ομαλή ροή ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ στις αγορές
2. η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των προϊόντων μας

Ικανοποίηση παραγωγών – διακινητών αλλά και των καταναλωτών. Χωρίς ενεργό ζήτηση, χωρίς τον καταναλωτή η παραγωγή δεν έχει νόημα και γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η απόκλιση της εμπιστοσύνης του. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να τον πείσουμε ότι του προσφέρουμε την ποιότητα που απαιτεί, να του δώσουμε τη δυνατότητα να ελέγχει το προϊόν και να τον διαβεβαιώσουμε ότι η αξία που πληρώνει ανταποκρίνεται στην ωφέλεια που αποκτά από την αγορά του.
Ένα είναι βέβαιο: το 2013 πλησιάζει και οι καιροί δεν επιτρέπουν πλέον ούτε αυτοσχεδιασμούς, ούτε μεμονωμένες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση και οργανωμένη κοινή δράση και το σπουδαιότερο αυτοδύναμη δράση με επίκουρο την πολιτεία.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του Νομού και κινούμενο από την αγωνία που εκφράζουν τα μέλη μας αλλά και όλοι οι συντοπίτες μας και με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινοτικές διατάξεις και την Εθνική Νομοθεσία και παρακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, μελετά και ετοιμάζει Σχέδιο συνεργασίας των φορέων της παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την επιθετική άμυνα στις καταστάσεις των καιρών και τη διατήρηση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους μας.
Η οικονομική κρίση είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εγρήγορση και ενέργειες από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Προϋπόθεση και ζητούμενο για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι να ενεργοποιήσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Οικονομίας. Εμείς ξεκινάμε και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.