Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Γιώργος Καραμπάτος: Να ισχύσει απο 1/1/2011 η παρακράτηση φόρου 8%

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος στην οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις διατάξεις του Φορολογικού Νομοσχεδίου που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 8% στο εισόδημα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο κος Καραμπάτος εκφράζει φόβους ότι η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα δημιουργήσει ένα επιπλέον ταμειακό πρόβλημα στις επιχειρήσεις καθώς και λόγω φόρτου εργασίας των λογιστικών γραφείων το κόστος του 8% θα μετακυληθεί στους παραλήπτες των τιμολογίων και συνεπώς θα έχουμε αύξηση του κόστους του τελικού προϊόντος και προτείνει η εφαρμογ'η του να γίνει απο την 1/1/2011.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Καραμπάτου έχει ως εξής: ......

Κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανάγκη στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου.
Ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις διατάξεις του Φορολογικού Νομοσχεδίου που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 8% στο εισόδημα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Εκτίμηση μας είναι, ότι η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα δημιουργήσει ένα επιπλέον ταμειακό πρόβλημα στις επιχειρήσεις αυτές, αφού οι συναλλαγές των σε συνθήκες χαμηλής ρευστότητας πραγματοποιούνται σχεδόν απόλυτα με μεταχρονολογημένες επιταγές. Επομένως στην πράξη καλούμε αυτές τις επιχειρήσεις να προκαταβάλλουν φόρο 8% για χρήματα που θα εισπράξουν έπειτα από αρκετούς μήνες.

Επιπλέον, θα πρέπει να εκτιμηθούν τα παρακάτω:

1. Ο φόρτος εργασίας των λογιστικών γραφείων, ενόψει του νέου Φ/ΝΣΧ, σημαίνει αύξηση του κόστους τήρησης και παρακολούθησης βιβλίων και στοιχείων των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
2. Το ποσό της παρακράτησης του φόρου 8% θα μετακυληθεί στους παραλήπτες των τιμολογίων και συνεπώς θα έχουμε αύξηση του κόστους του τελικού προϊόντος.
3. Υψηλό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες από τους εκλεκτικούς μηχανισμούς απόδοσης του παρακρατηθέντος φόρου.
4. Αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις για την έγκαιρη επιστροφή του παρακρατηθέντος φόρου (φυσικά μετά τον έλεγχο) αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια να προγραμματίσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, ιδιαίτερα δύσκολο σε εποχές οικονομικής κρίσης και ανύπαρκτης ρευστότητας.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε η εφαρμογή αυτής της διάταξης να ισχύσει από 1/1/2011 και να αναφέρεται σε τιμολόγια άνω των 5.000 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Με την ευκαιρία παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μας για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.


Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.