Όλοι ευχόντουσαν να ήταν ψέμα, αλλά δυστυχώς ήταν η αλήθεια। Την Πρωταπριλιά του 2004 ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών.
Από τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού αλλά και από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, ο Γιάννης Κυράστας συμπληρώνει σήμερα έξι χρόνια από τότε που το ιατρικό ανακοινωθέν της Ευρωκλινικής Αθηνών έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του.
Ο Ελληνας τεχνικός στις 5:30μ.μ. της Πέμπτης ......
1ης Απριλίου του 2004 «έσβησε» μετά από ένα σχεδόν μήνα (εισήχθη στις 5 Μαρτίου) νοσηλείας στο νοσοκομείο. Εκείνο το βράδυ της πέμπτης ημέρας του Μαρτίου ο Κυράστας ένιωσε δυσφορία και περισσότερο προληπτικούς λόγους μπήκε στην Ευρωκλινική Αθηνών.
Η βαρυτάτη μορφή γάγγραινας
Το πρώτο, όμως, ιατρικό ανακοινωθέν έδειξε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι φαινόταν. Ο Γιάννης Κυράστας αντιμετώπιζε τα τελευταία δυο χρόνια προβλήματα μικροβιακής προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για τα οποία και λάμβανε αντιβιοτική αγωγή. Όπως ανέφερε και το ιατρικό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι ιατροί, Α. Καραγιάννης (διευθυντής ουρολογικής κλινικής), Ι. Κοσμίδης (διευθυντής Α΄παθολογικής κλινικής) και Γ. Παναγιωτόπουλος (διευθυντής μονάδας εντατικής θεραπείας) τονιζόταν: «Ο κ. Κυράστας Γιάννης από διετίας παρουσίαζε επεισόδια μικροβιακής προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για τα οποία λάμβανε αντιβιοτική αγωγή. Στην 'Ευρωκλινική' ήρθε για πρώτη φορά στις 28.02.04, με ένα παρόμοιο επεισόδιο προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας. Ελαβε την ενδεικνυόμενη αγωγή και εξήλθε απύρετος και εν βελτιώσει μετά από τρεις ημέρες. Επανήλθε στις 5.03.04 εκτάκτως, με σημεία νεκρωτικής γάγγραινας του οσχέου (νόσος του Fournier, μιας βαρυτάτης μορφής γάγγραινας). Για το λόγο αυτό ο κ. Κυράστας χειρουργήθηκε επειγόντως. Μετεγχειρητικά εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται υπό καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ευθύς εξ αρχής του χορηγείται το πλέον σύγχρονο ισχυρό σχήμα αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων καταλλήλων για την υποστήριξη των υπολοίπων συστημάτων του. Η κατάσταση του θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και οι προσπάθειες συνεχίζονται›.
Η είδηση του θανάτου
Στις 11 Μαρτίου ο Γιάννης Κυράστας περνάει ξανά την πόρτα του χειρουργείου, για νέα επέμβαση. Για έντεκα μέρες η κατάσταση του βελτιώνεται συνεχώς και στις 22 Μαρτίου ανακτά τις αισθήσεις του. Μια βδομάδα μετά θα χάσει και πάλι τις αισθήσεις του, ενώ την 1η Απριλίου 2004 θα γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του σε ηλικία 52 ετών.
Τα πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο και οι «αιώνιοι»
Ο Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1952 στο Πειραιά και άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του ΟΣΦΠ. Το ταλέντο του δεν άργησε να ξεχωρίσει και γρήγορα του άνοιξε η πόρτα της ανδρικής ομάδας. Έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική στις 10 Δεκεμβρίου του 1972 με αντίπαλο την Καβάλα. Από τότε και για μια σχεδόν δεκαετία ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του Ολυμπιακού, όπου κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα ενώ δεν δίστασε το καλοκαίρι του 1981 να πάει στον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Στο τριφύλλι ο Κυράστας έπαιξε για πέντε χρόνια βάζοντας στην τροπαιοθήκη του δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις 8 Νοεμβρίου του 1986 στο ματς με τον Άρη (2-0) στην Αθήνα.
Καριέρα προπονητή
Εκτός από σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής έκανε και ως προπονητής. Ξεκίνησε την καριέρα του στους πάγκους από τον Εθνικό Ελληνορώσων και συνέχισε σε Μεσολόγγι, Προοδευτική, Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό, Ηρακλή. Επειτα επέστρεψε στο τριφύλλι για δεύτερη φορά κλείνοντας εκεί την καριέρα του αφού δεν του άρεσαν οι συνθήκες που επικρατούσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ.
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ
Σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος.
ΑπάντησηΔιαγραφή