Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Νέα αύξηση της τιμής της αμόλυβδης

Νέα αύξηση, κατά 9,7 λεπτά το λίτρο, σημείωσε η τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η μέση λιανική τιμή διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Μαρτίου στο 1,369 ευρώ το λίτρο, από 1,272 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που μεσολάβησε (8 λεπτά το λίτρο), μαζί το ΦΠΑ που επιβάλλεται και στο φόρο κατανάλωσης (με τον παλιό συντελεστή 19 % αφού ο νέος θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου) ήταν 9,52 λεπτά.

Το στοιχείο που προβληματίζει τα συναρμόδια .........

υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας είναι οι μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται στις τιμές της βενζίνης, από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου οι υψηλότερες τιμές για την αμόλυβδη καταγράφονται στις Κυκλάδες (1,582 ευρώ το λίτρο), στο Λασίθι (1,561) και στο Ρέθυμνο (1,544) ενώ οι χαμηλότερες είναι στη Θεσσαλονίκη (1,21 ευρώ), στην Άρτα (1,219) και στην Ημαθία (1,225). Οι διαφορές κλιμακώνονται δηλαδή μέχρι 37,2 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι υπάρχουν πρατήρια στη Θεσσαλονίκη που πωλούν τώρα, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ, τη βενζίνη φθηνότερα από ό, τι την πουλούσαν στις Κυκλάδες πριν αυξηθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η τιμή διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 10,8 λεπτά το λίτρο και έφτασε στο 1,257 ευρώ. Η τιμή χονδρικής (των εταιριών εμπορίας προς τους βενζινοπώλες) αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 8,9 λεπτά το λίτρο και διαμορφώνεται στο 1,314 ευρώ.

Στις τιμές αυτές δεν έχει ενσωματωθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει πρόσθετη ανατίμηση 1,2 λεπτά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΟ
Και τι περιμένει το υπουργείο Ανάπτυξης?? Να βγάλει τα κλιμάκεια ελέγχου έξω και να τους ξεσκίσει στα πρόστιμα όσους κερδοσκοπούν.
Αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους ελέγχους να εφαρμοστεί πλαφόν σε κάθε νομό.
Αρκετά κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών εταιρίες και πρατηριούχοι.
Δεν μπορεί στα Φιλιατρά η Απλή αμόλυβδη να βρίσκεται στο 1,44 και 1,45 €/ λίτρο και έξω από την Κυπαρισσία 1,30 €/ λίτρο.
Είναι εξώφθαλμο ότι υπάρχει κερδοσκοπία. Γιατί 15 λεπτά λέει ο άλλος δεν είναι τίποτα....
15 λεπτά του Ευρώ = 51,11 δραχμές. Αρα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.