Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Θετική ρότα για τους συμβασιούχους

Η μη συμμόρφωση των ΟΤΑ στις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν, προσωρινά, συμβασιούχους συνιστά έγκλημα, επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξής, με αφορμή σχετικό ερώτημα του Δήμου Ζωγράφου.

Ο κ. Κονταξής ξεκαθαρίζει ότι οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιβάλλουν να απασχολούν συμβασιούχους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τις οποίες έχουν καταθέσει σε βάρος των δήμων.

Στην εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρεται .........

ακόμη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση υποχρεώσεων για τους δημάρχους, οι οποίοι υποχρεούνται να υλοποιούν τις προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων, παρά τον νόμο 2190/94 που απαγορεύει την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Και αυτό διότι η προσωρινή διαταγή παρέχει έννομη προστασία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος, δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης παρουσιάζει βραδύτητα. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Κονταξής, η συμμόρφωση των δημάρχων προς τις προσωρινές διαταγές που αφορούν την απασχόληση των συμβασιούχων «όχι μόνο δεν συνιστά έγκλημα, αλλά η μη συμμόρφωση συνιστά έγκλημα».

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος με πρόεδρο τον Ρ. Κεδίκογλου ούτε λίγο ούτε πολύ απηύθυνε συστάσεις προς τα Πρωτοδικεία να μη δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανιδάς είχε ασκήσει για πρώτη φορά αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων υπέρ συμβασιούχων του ΕΛΓΑ.

Πέραν της θετικής για τους εργαζομένους γνωμοδότησης, υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποχρεώνει τους δήμους να καταβάλουν τις αποδοχές (που είχαν παγώσει) σε συμβασιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αφού κρίθηκε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ισχυρές και πρέπει να εφαρμόζονται.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.