Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Τι ζητούν οι δήμαρχοι, τι δίνει το υπουργείο Εσωτερικών

Αυτήν την ώρα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Ραγκούση - ΚΕΔΚΕ

Το θέμα των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων αλλά και των πόρων που θα τις ακολουθήσουν αναμένεται να είναι το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών και του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Ραγκούσης που αναμένεται να έχει προϊδεάσει τους δημάρχους καθώς λίγες ώρες πριν τη συνάντηση (έχει προγραμματιστεί για τις 11) θα δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πρόκειται να δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Συντάγματος θα εξαντλήσουν τα περιθώρια προκειμένου να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αρμοδιότητες στους νέους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσει ..........

ότι στους νέους δήμους θα δοθούν οι αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή μεταξύ άλλων, για:

- Τις πολεοδομίες που εφόσον είναι μία στο νομό θα εδρεύει στο δήμο που αποτελεί την πρωτεύουσά του
- Τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων
- Τη συντήρηση και κατασκευή σχολικών μονάδων
- Τον έλεγχον των Λαϊκών Αγορών, των περιπτέρων και της πλειοψηφίας των Λιμενικών Ταμείων
- Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόνοια και η κοινωνική πολιτική

Τι ζητά η ΚΕΔΚΕ

Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι «δεν πρέπει να διαμορφώνονται κατ’ ουδένα τρόπο σχέσεις υποκείμενης και υπερκείμενης εξουσίας μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή μεταξύ των νέων δήμων και των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων» και ζητά τις αρμοδιότητες για:

-Ζητήματα που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις, αποζημιώσεις, τήρηση μητρώων και στοιχείων, ελέγχους κ.λ.π. σχετικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία
-Τις πολεοδομίες, που είναι καθαρά συνδεδεμένες με την οικιστική και την τοπική ανάπτυξη και ως εκ τούτου πρέπει όσες δεν ανήκουν να μεταφερθούν στους νέους δήμους.
-Τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που προτείνεται να ενσωματωθούν ως υπηρεσίες άρδευσης και αποστράγγισης στην τοπική αρμοδιότητα διαχείρισης των υδάτων, δεδομένου ότι και με τον σημερινό κώδικα δήμων και κοινοτήτων οι αρμοδιότητες της ύδρευσης και της άρδευσης ανήκουν σε δήμους, ΔΕΥΑ και Συνδέσμους.
-Τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων, επιχειρήσεων και παραγωγικών επενδύσεων, ορισμένης από το νόμο εγκατεστημένης ισχύος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να απλουστευτεί η γραφειοκρατία.
-Τις Λαϊκές Αγορές, τα Περίπτερα και τα Λιμενικά Ταμεία πλην ορισμένων.
-Το κτηματολόγιο, που πρέπει να αποτελέσει μαζί με την ανάπτυξη της τοπικής δημόσιας πληροφορίας, βασική αρμοδιότητα των νέων δήμων από 1-1-2011.
-Τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της δημόσιας υγειινής, της πρόνοιας, της πρωτοβάθμιας υγείας και της παιδείας.
-Τη διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να παραμείνει συνολικά και αποκλειστικά στους δήμους εκτός από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, καλύτερα αποτελέσματα και να μην υπάρχουν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές στον ίδιο πληθυσμό στόχο, για το ίδιο θεματικό αντικείμενο.

Προϋπόθεση οι πόροι

Πάντως, οι δήμαρχοι θα τονίσουν στον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Ντόλιο αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Στεφάνου που θα είναι επίσης παρόντες ότι προϋπόθεση για τη μεταβίβαση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων είναι η ασφαλής κοστολόγηση τους και η ταυτόχρονη μεταβίβαση όλων των απαραίτητων πόρων με το απαραίτητο και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η απουσία του υπουργού Εσωτερικών από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ είχε προκαλέσει αρχικά κόντρα μεταξύ των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και, τελικά, είχε εξελιχθεί σε «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ των κυρίων Ραγκούση και Κακλαμάνη αναμένεται να γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ώστε η υπόθεση "Καλλικράτης" να προχωρήσει μέσα σε καλό κλίμα.

Την Παρασκευή τελικά η συνάντηση των προέδρων των ΤΕΔΚ

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΚΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της είχε αποφασίσει να συγκαλέσει το σώμα των προέδρων των ΤΕΔΚ και των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών, στις 15-3-2010, για να γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελικές διατυπώσεις βασικών θεμάτων του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σχετικά με το προφίλ του νέου ισχυρού και βιώσιμου δήμου, καθώς και για τα θέματα της εσωδημοτικής διοίκησης και αντιπροσώπευσης. Ωστόσο, λόγω του ότι η συνάντηση με τον υπουργό ορίσθηκε τελικώς για τις 16/3, η συγκεκριμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Παρασκευή 19/3. Θα προηγηθεί την Πέμπτη 18/3 το απόγευμα συνάντηση όλων των προέδρων ΤΕΔΚ και των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Πραγματικά είναι απορία μας. Ta sprend δανεισμού, είναι στα ύψη. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα (όπως μας λένε οι πολιτικοί μας) Χρήμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
ΓΙΑΤΙ Ο Ραγκούσης ψάχνει να πετάξει τσάμπα λεφτά???
Για να περιορίσει το κράτος θα μπορούσε να εφαρμόσει τον Καλλικράτη σε επίπεδο νομαρχιών και μόνο.
Έτσι και λιγότερα χρήματα θα ξοδέψει και καλύτερη δουλειά θα γίνει.
ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ θέλεις να βάλεις τον κόσμο να σκοτωθεί με τις συνενώσεις????
Μείωσε τις νομαρχίες στο μισό ή κανε κάθε περιφέρεια μία Υπερνομαρχία να τελειώνει.
Για παράδειγμα ΟΛΗ η Πελοπόννησος μία υπερνομαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.