Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Για να προστατέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή από τις αυξομειώσεις του ρεύματος και τα επώδυνα αποτελέσματα που έχει, ενισχύστε το σύστημα σας με τον κατάλληλο σταθεροποιητή τάσης. Εμείς φροντίσαμε για σας και σας ενημερώνουμε για τα είδη UPS που κυκλοφορούν στην αγορά τεχνολογίας σήμερα.

Η σωστή προστασία του προσωπικού σας υπολογιστικού συστήματος είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς η εσφαλμένη διαχείριση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες τόσο στο επίπεδο των εσωτερικών λειτουργιών όσο και στο επίπεδο των εφαρμογών και προγραμμάτων.
Το UPS είναι μια ψηφιακή συσκευή που ..........

χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και συγκεκριμένα για την προστασία του υπολογιστή σας από τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τις καταστροφικές συνέπειες που αναπόφευκτα έχει. H συνεχής παροχή ρεύματος είναι κάτι που σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι επιτεύξιμο, εφόσον οι αυξομειώσεις λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εντελώς φυσιολογικά.

Η ιδανική τιμή των 220 βολτ δεν επιτυγχάνεται σχεδόν σταθερά ποτέ, επειδή, π.χ. είτε θα συμβεί κάποια διακοπή ρεύματος είτε θα τροφοδοτηθεί το σύστημα με μεγαλύτερης τάσης ρεύμα. Αν κάτι από τα παραπάνω συμβεί, ενώ έχετε σε εξέλιξη κάποια λειτουργία η απλά ανοικτό τον υπολογιστή σας και δεν έχετε φροντίσει να διαθέτετε κάποιο UPS, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια απώλεια, μερική η ολική (π.χ. ενός εγγράφου κειμένου, μιας εφαρμογής, κάποιου εξωτερικού δίσκου η της μητρικής)

Συνεπώς για να προστατεύεται αποτελεσματικά ο ηλεκτρονικός σας υπολογιστής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγοράσετε έναν καλής ποιότητας μετασχηματιστή ρεύματος. Στην αγορά διατίθενται αυτήν τη στιγμή κυρίως τρεις τύποι, ο standby (offline), ο line interactive, και ο online (double conversion), καθένας εξ αυτών προστατεύει τον υπολογιστή σας, λιγότερο η περισσότερο αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε μερικά τυπολογικά χαρακτηριστικά των UPS που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα θα κάνουμε νύξη για τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, που θα σας βοηθήσουνε στην επιλογή της καταλληλότερης συσκευής.

Standby (offline)

Πρόκειται για το πιο απλό κύκλωμα, το οποίο διαθέτει δυο κλάδους τροφοδότησης. Ο πρώτος (το κύκλωμα προστασίας) σώζει τον υπολογιστή σας από ξαφνικές η παρατεταμενες υπερτάσεις και θορύβους και παράλληλα η κυμματομορφη λειτουργεί ως παροχεας ρεύματος. Το σημαντικό είναι ότι διαθέτει μια κατασκευαστικά άρτια φιλτραρισμένη έξοδο για τη τάση αφού, όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο πιο πιθανό είναι να παρέχει το απαιτούμενο ρεύμα. Ο δεύτερος κλάδος τροφοδοτεί τη μπαταρία, όταν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, δηλαδή δίνει συνεχές ρεύμα, το οποίο περνάει στον μετατροπεα (inverter) γίνεται εναλλασσόμενο με τάση 220 βολτ και τροφοδοτεί τις συσκευές. Στα θετικά του προστίθεται ότι είναι προσιτό στη τιμή, αποδίδει εξαιρετικά, είναι μικρό σε μέγεθος και εξυπηρετεί όσους ψάχνουν το κατάλληλο UPS για τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Στα μειον συγκαταλέγεται ότι ο inverter δε βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 2 KVA. Παρόμοιας τεχνολογίας είναι και το UPS Ferrore sonant standby, το οποίο έχει ένα μετασχηματιστή από φερριτη, ο οποίος τροφοδοτεί άμεσα την μπαταρία σε περίπτωση που η τάση είναι προβληματική. Δεν είναι όμως ιδιαιτέρα αγαπητό, διότι έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης και η τάση είναι ασύμβατη με τα περισσότερα τροφοδοτικά των υπολογιστών.

Line Interactive.

Αυτός ο τύπος μετασχηματιστή προσφέρει αρκετά καλή προστασία και υψηλή απόδοση. Η διαφορά του από τον Standby (offline) έγκειται στην παρουσία του αυτομετασχηματιστη (autotransformer), ο οποίος φροντίζει να δίνει σταθερή τάση στην έξοδο. Έτσι, αν υπάρξει πρόβλημα υπότασης η υπέρτασης, η έξοδος παραμένει σταθερή και επιπλέον, τροφοδοτείται διαμέσου της μπαταρίας σε μηδενικό χρόνο, αν η τάση του ρεύματος δεν υποστηρίζεται από τον αυτομετασχηματιστη. Γενικά ένα UPS που αποδίδει σε υψηλούς ρυθμούς, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο και ο inverter μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα, ανάλογα με το μοντέλο. Είναι ιδανικό για rack, servers, και για συσκευές μέχρι 5 KVA. Τα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι πρώτον, ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 5 KVA και δεύτερον, ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Online (double conversion)

Τα online UPS απευθύνονται σε όσους θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Η συσκευή μετατρέπει κάθε στιγμή το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο και το εναλλασσόμενο σε συνεχές. Το ρεύμα που μετατρέπεται σε συνεχές αποθηκεύεται προσωρινά στο κύκλωμα φόρτισης της μπαταρίας, διότι από την μπαταρία τροφοδοτούνται ουσιαστικά οι συσκευές που συνδέονται στην έξοδο. Η απόλυτη προστασία οφείλεται στο ότι οι διακυμάνσεις του ρεύματος φιλτράρονται, περνώντας από τη δίοδο της μπαταρίας και εν συνεχεία το ρεύμα που τελικά περνάει στις συσκευές είναι αμιγές, χωρίς τις επιβλαβείς αυξομειώσεις. Η τροφοδοσία γίνεται σε μόνιμη βάση διαμέσου της μπαταρίας και για το λόγο αυτό, αυξάνεται ο χρόνος ζωης των κυκλωμάτων τροφοδοσίας. Η απόδοση του UPS είναι μέτρια έως χαμηλή (ειδικά για εφαρμογές μικρότερες των 5 KVA), εγκαθίσταται εύκολα και ο inverter λειτουργεί συνεχόμενα. Το UPS Online(delta conversion) είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Online double conversion που προσφέρει αυξημένη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση. Βεβαία, κοστίζει σημαντικά περισσότερο από την απλούστερη μορφή και είναι ιδανικότερο για να τροφοδοτεί μια ομάδα συσκευών.

Επιλέξτε το κατάλληλο UPS

Για να επιλέξετε το κατάλληλο UPS, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και μερικές ακόμη παραμέτρους: τη συνολική κατανάλωση των συσκευών, το πόση αυτονομία θέλετε να έχει το σύστημα και το είδος της προστασίας που επιθυμείτε.

Όσον αφορά την κατανάλωση, επωφελές θα ήταν να έχετε υπόψη τις αναβαθμίσεις η τις προσθήκες που πιθανόν θα κάνετε, για να μπορείτε να συνδέσετε τον εξοπλισμό, χωρίς να φτάσετε το UPS στα όρια του. (μπορείτε να υπολογίσετε ένα 20% επιπλέον των σημερινών σας αναγκών).

Σχετικά με την αυτονομία, δηλαδή για το πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να υποστηρίζονται ενεργειακά οι συσκευές σας, αν διακοπεί η ροή της τάσης, συνηθέστερα επιλέγεται η αυτονομία λίγων λεπτών, ώστε να προλαβαίνει ο χρήστης να τερματίζει με ασφάλεια τον υπολογιστή του και να μην χάνει τα δεδομένα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σπανιότερα, επιλέγεται η δυνατότητα εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει τάση δικτύου. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η αγορά ενός μεγαλύτερου UPS και φυσικά ακριβότερου.

Για την τρίτη παράμετρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επεξηγηθήκαν παραπάνω, συνοπτικά μια τέτοια συσκευή σας προστατεύει, λιγότερο η περισσότερο, ανάλογα με το μοντέλο, από τις στιγμιαίες πτώσεις της τάσης και τις στιγμιαίες υπερτάσεις, τους θορύβους και τα παράσιτα στην παροχή, τις μεταβολές της συχνότητας, τις διακοπές ρεύματος, τις αρμονικές παραμορφώσεις και τις απότομες μεταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.