Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Διορθώνονται... οι αποδείξεις

Διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι η εφαρμογή του θα επιβαρύνει πολλούς φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους με αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Οπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημ. Γεωργακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 961, θα γίνουν διορθώσεις στην εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων, ώστε να μην αδικούνται οι έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αν και ο κ. Γεωργακόπουλος απέφυγε να ..........

δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη να μειωθεί το ποσό της αξίας των αποδείξεων που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ.

Το ποσοστό 30% επί του εισοδήματος που απαιτείται για να καλυφθεί το αφορολόγητο με αποδείξεις θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως στο 20%. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καθοριστούν ποσοστά που θα κλιμακώνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος.

Οι αποδείξεις και η σύνδεσή τους με το αφορολόγητο όριο έχουν προκαλέσει αναστάτωση και σύγχυση στους φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους για την αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να μαζεύουν κάθε μήνα για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου 10%, ο οποίος κυμαίνεται από 360 έως 1.200 ευρώ ετησίως.

Ουσιαστικά, με το μέτρο των αποδείξεων όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 12.001 έως 40.000 ευρώ υποχρεούνται πλέον να συγκεντρώσουν αποδείξεις πολύ μεγάλης συνολικής αξίας σε σύγκριση με το εισόδημά τους για να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Στις αποδείξεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ρεύμα και νερό), οι λογαριασμοί τηλεφώνου (κινητού και σταθερού), ρεύματος και νερού, ούτε οι αποδείξεις από την καταβολή ενοικίων, ούτε καν τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, τρένων και αεροπλάνων.

Βενζινάδικα
Τιμολόγιο μπορούν να ζητούν και οι ιδιώτες


Για τα βενζινάδικα, τα οποία δεν υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις για την πώληση βενζίνης, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες, ακόμη κι αν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μπορούν -αντί απόδειξης- να ζητούν τιμολόγιο για τη βενζίνη που προμηθεύονται για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους. Αρκεί να έχουν μαζί τους ή να γνωρίζουν τον ΑΦΜ τους και εκεί που στο τιμολόγιο ζητείται να δηλωθεί το «επάγγελμα» του αγοραστή, να αναγράφεται η λέξη «ιδιώτης».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.