Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

8,8 Ρίχτερ στη Χιλή

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Κονσεπσιόν στη Χιλή νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από τον σεισμό έχει προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, ενώ, όπως μεταδίδει η τοπική τηλεόραση, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι στις ακτές της Χιλής και του Περού καθώς ........

και στην Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

«Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τσουνάμι.

Στο Τόκιο εξάλλου, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού μετά τον σεισμό που έγινε στη Χιλή.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί αρχικά μεταξύ 8,3 και 8,5 Ρίχτερ, ωστόσο η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

Το 1960 η Χιλή επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1900, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπέδωσε την πόλη Βαλντίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.