Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αυξήσεις φωτιά σε ποτά και Τσιγάρα.

Από 20 μέχρι 50 λεπτά αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του πακέτου των τσιγάρων και κατά περίπου 1 ευρώ η φιάλη στα αλκοολούχα ποτά, λόγω της αύξησης κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ενδεικτικά ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στο 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ και που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ.

Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά ..........

φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπίρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η ισχύς των διατάξεων για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη τροπολογία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα καπνά αυξάνεται στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%.

«Αντικίνητρο»

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται σκόπιμες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού αφενός και αφετέρου η αυξημένη τιμή να αποτελέσει στον καταναλωτή αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα όσο και στα αλκοολούχα ποτά.

Οι αυξήσεις είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή που καταναλώνονται από τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Καμια βαρβάτη φορολογία στους επίσημους τοκογλύφους της Ελλάδας (τράπεζες) με τα δισεκατομύρια κέρδη ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.