Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ριζικές αλλαγές και όχι θυσίες ζητούν οι Έλληνες για την Εθνική οικονομία.

Φοβισμένοι όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες, με ποσοστό 57,5% να δηλώνει ότι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό που τους αγχώνει περισσότερο για το 2010, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα».

Ωστόσο αν και κατά πλειοψηφία πιστεύουν .........

ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες ριζικές αλλαγές, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται κοινωνικές συγκρούσεις, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν «θυσίες», με το 37,6% να δηλώνει ότι δεν θα ανεχόταν να υποστεί «τίποτα» προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία και από την άλλη ένα 17,9% να δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει περισσότερους φόρους.

Αναφορικά με το «τις πταίει;» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε ποσοστό 77,1% οι ερωτηθέντες απαντούν πως την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, ενώ ένα 38% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα πολιτικά κόμματα είναι αυτά που ευθύνονται. Ένα 23,7% ρίχνει τις ευθύνες στις τράπεζες, το 17,4% πιστεύει ότι φταίνε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και το 16,6% πιστεύει πως ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την οικονομική εικόνα της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα είναι τα ΜΜΕ, οι επιχειρήσεις και η ΕΕ. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 69,9% τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Ως ρίζα του οικονομικού προβλήματος, η έρευνα καταδεικνύει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, ως τον πιο σημαντικό παράγοντα. Ποσοστό 54,8% θεωρεί ότι οι πελατειακές σχέσεις κράτους-πολίτη είναι αυτή που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, με ένα 22,4% να πιστεύει ότι ευθύνεται το πολιτικό μας σύστημα.

Αναφορικά με τα ατομικά τους οικονομικά, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα, συγκεκριμένα ένα ποσοστό 50,7% χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε «μια χρονιά με δυσκολίες», με το 39,5% εξ αυτών να πιστεύει πως το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά και το 36,7% ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 45,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως για να πετύχει οικονομικά κάποιος στην Ελλάδα μπορεί να το κατορθώσει με γνωριμίες, το 28,6% πιστεύει πως η παράκαμψη της νομιμότητας είναι ο τρόπος, ενώ μόνο ένα 24,2% πιστεύει πως μπορεί κάποιος να επιτύχει με ικανότητες και σκληρή δουλειά.

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.