Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ξεκίνησε το σαφάρι των απόδείξεων για το 2010.

Στο σπορ της συλλογής των αποδείξεων επιδίδονται από σήμερα τα μεσάνυχτα οι φορολογούμενοι, ώστε να αποφύγουν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Εν τούτοις η αυξημένη παρακράτηση, κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, θα οδηγήσει άμεσα σε μείωση των αποδοχών τους.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου .........

της κυβέρνησης να διευρύνει τη συλλογή αποδείξεων είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενίσχυση του ΦΠΑ, που εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία, και δη των φορολογικών εσόδων από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους. Κι αυτό για να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στους κοινοτικούς ένεκα της σύνταξης του Προγράμματος Σταθερότητας, παρότι δεν έχει ακόμα συνταχθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι θα διευρυνθούν οι κατηγορίες των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει η Εφορία. Προς αποφυγή πρόσθετων φόρων οι φορολογούμενοι εν μέσω ρεβεγιόν πρέπει να έχουν υπόψη τους 7 σημεία:

Ας είναι κι από σουπερμάρκετ

1 Μαζεύετε αποδείξεις από παντού. Σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ψιλικατζίδικα, ξενοδοχεία, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα πώλησης ενδυμάτων και υποδημάτων, είδη δώρων, καθώς και από παροχή υπηρεσιών όπως γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και γενικώς απ' όπου πληρώνετε να μη φεύγετε χωρίς απόδειξη είτε από φορολογική ταμειακή μηχανή είτε από μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου, με την κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, θα έχει αποσαφηνιστεί ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία.

2 Δεν πρόκειται να ενταχθούν αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορές αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι τελευταίες αποτελούν τεκμήριο.

3 Οι αποδείξεις θα αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με τις έως τώρα σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, το αφορολόγητο θα μειωθεί γύρω στα 6.000-8.000 ευρώ και το υπόλοιπο, μέχρι το ισχύον των 12.000 ευρώ, θα καλύπτεται από αποδείξεις. Το ύψος των αποδείξεων που θα ζητούνται από τους φορολογούμενους θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Οσο μεγαλύτερο εισόδημα τόσο περισσότερες αποδείξεις θα ζητούν.

4 Διίστανται οι απόψεις ως προς το ποιους πρέπει να αφορά η σύνδεση αφορολογήτου και αποδείξεων. Οι μεν λένε πως πρέπει να ενταχθούν όλοι και οι δε πως πρέπει να εξαιρεθούν αγρότες, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, για τους οποίους σημειώνουν πως πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

5 Οι μισθωτοί, πάντως, που θα ενταχθούν στο μειωμένο αφορολόγητο θα έχουν και αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος από την εφαρμογή του νόμου, που προσδιορίζεται τον Απρίλιο και που θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο με συμψηφισμό των ποσών στη διάρκεια του έτους. Επί παραδείγματι, μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ συνεπάγεται φορολόγηση των υπολοίπων 6.000 ευρώ. Αν ο συντελεστής είναι 5% ο φόρος φθάνει στα 300 ευρώ, με 10% στα 600 ευρώ, με 15% στα 900 ευρώ και με 20% στα 1.200 ευρώ. Οπότε θα υπάρξει ανάλογη παρακράτηση φόρου 300 έως 1.200 ευρώ στη διάρκεια του έτους.

6 Αναλόγως των κατηγοριών των αποδείξεων, θα εκπίπτουν διαφορετικά ποσοστά, που μπορεί να κυμαίνονται από 10% έως και 100% από το εισόδημα του φορολογούμενου. Το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει μεγάλη κίνηση στη συγκεκριμένη κατηγορία και κυρίως αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης φοροδιαφυγής.

Λίστα με ΑΦΜ και ποσό

7 Ο φορολογούμενος θα κρατάει τις αποδείξεις σπίτι του και θα παραδίδει μια λίστα με τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης, καθώς και το ποσό της αγοράς, προς διευκόλυνση των διασταυρώσεων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο διάλογος. Χθες συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή 20 εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων. Μεταξύ άλλων ετέθη και ζήτημα αλλαγών στους συντελεστές φορολόγησής τους (σ.σ. έχουν μειωθεί στο 25% για Α.Ε. και ΕΠΕ και στο 20% για Ο.Ε., Ε.Ε.) επί του οποίου οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών μίλησαν για ενιαία φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων και «περαιτέρω μείωση των συντελεστών ως επιβοηθητική της ανάπτυξης», επισημαίνοντας ότι ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 24%. Το ενδεχόμενο, πάντως, δεν φαίνεται να το συζητάει για την ώρα το υπουργείο Οικονομικών, που έχει περιοριστεί στο διαφορετικό τρόπο φορολόγησης διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών.

Ακόμα, συζήτησαν και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, επί του οποίου οι εκπρόσωποι του υπουργείου εξέφρασαν την απορία τους για το τι θα τον αντικαταστήσει. Οι επιχειρηματίες, πάντως, τάσσονται υπέρ της κατάργησης, τονίζοντας ότι αρκεί μόνο το ότι εκδίδουν αποδείξεις! Εξέτασαν τις διαδικασίες απλούστευσης του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την υπαγωγή όλων στις κλίμακες.



Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.