Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Γεωργίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου

Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για όλο το φάσμα της αγροτικής πολιτικής και της λειτουργίας της αγοράς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ανήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε στο Ζάππειο μετά το τέλος του κοινωνικού διαλόγου. «Ανοίγουμε το αγροτικό ζήτημα, κάνουμε βαθιές αλλαγές, σπάμε κατεστημένα συμφέροντα, φέρνουμε μεγάλες ανατροπές, με ορίζοντα την μετά το 2013 εποχή» είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Μπατζελή.

Οι μεγάλες θεματικές παρεμβάσεις του υπουργείου ..........

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούν τα εξής:

Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής

Θα ψηφιστεί μέχρι το Μάρτιο και θα περιλαμβάνει την διεύρυνση των καλυπτόμενων κινδύνων, την ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων, τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ και την κατάργηση των κατ'εξαίρεση αποζημιώσεων.

Η υπουργός ανήγγειλε επίσης την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων του ΕΛΓΑ και του ΟΣΔΕ.

Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως τον Ιούνιο του 2010 και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή νέων αγροτών σε όλα τα επίπεδα των αγροτοσυνδικαλιστικών οργάνων μέσα από τη θέσπιση ενδεικτικών ποσοστών εκπροσώπησής τους. Θα διερευνηθεί επίσης η συνένωση υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

Πολιτική διαχείρισης γης

Συνδυάζεται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Θα υπάρξει σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, τον προσδιορισμό χρήσεων γης με εφαρμογή της ψηφιοποίησης, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα επιδότησης νέων αγροτών για την αγορά γης.

Ρύθμιση της αγοράς εισροών - εφοδίων

Θεσπίζεται συνταγολόγιο για τα φυτοφάρμακα αλλά και λίστα με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων η οποία θα διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των δύο ή τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ.

Οργάνωση παραγωγής - παρέμβαση στην αγορά

Με την εφαρμογή υφιστάμενων και την υιοθέτηση νέων αγορανομικών διατάξεων θα επιδιωχθεί η μείωση του αριθμού των μεσαζόντων που παρεμβάλλονται από το χωράφι ως το ράφι. Στόχος είναι η διαμόρφωση των τιμών λιανικής έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 100% της τιμής παραγωγού. Το ποσοστό χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% και το ποσοστό λιανικής το 60%. Όσοι «βάζουν» μεγαλύτερα ποσοστά θα έχουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Θα δημιουργηθούν ενδιάμεσοι μεσολαβητές οι οποίοι θα διαπραγματεύονται με τους μεμπόρους και θα υπογράφουν για λογαριασμό των παραγωγών συμβόλαια με τιμές που θα προκύπτουν από τις διεθνείς τιμές των προϊόντων και ρητό χρονικό ορίζοντα πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπεί τέλος στα συμβόλαια με ανοιχτή τιμή και ανοιχτά χρονικά πλαίσια που αναγκάζονται να υπογράφουν σήμερα οι παραγωγοί, πρακτική, που αποτελεί φαινόμενο των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Θα δημιουργηθεί Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων καθώς και ένα είδος «Τειρεσία» για τα διατροφικά προϊόντα στον οποίο θα καταχωρούνται οι περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας.

Θα ιδρυθεί Ενιαία Αρχή Τροφίμων, η οποία θα συντονίζει τη δράση των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή και διασταύρωση στοιχείων. Για τους διασταυρωτικούς ελέγχους προβλέπεται η σύνδεση με το TAXIS και τα στοιχεία τελωνείων και οικονομικών υπηρεσιών και η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για έλεγχο και στα σημεία λιανικής πώλησης.

Θα υιοθετηθεί και διευρυνθεί η σωστή σήμανση των τροφίμων, που θα περιλαμβάνει και τη χώρα προέλευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κοινότητα.

Αγροτικό κτηματολόγιο

Η υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην δημιουργία αγροτικού κτηματολογίου, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, το οποίο θα αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άσκηση πολιτικής και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν λίγο υπομονή, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία τάξη προς όφελος όλων. «Χρειάζεται να διορθωθεί η παθογένεια του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο έχει επιφέρει σειρά κοινοτικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο» υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή και συμπλήρωσε: «Σήμερα είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις δίνονται σε πολλές περιπτώσεις με άδικο τρόπο. Τώρα θα ξεκαθαρίσουμε ποιός πρέπει να παίρνει επιδοτήσεις, ποιο είναι το εθνικό απόθεμα, πως θα ενισχύσουμε τους νέους αγρότες».

Μπαλτατζής

Για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η υπουργός είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η αποεπένδυση στον αγροτικό τομέα. Το Αλ. Μπαλτατζής θα ενισχυθεί από άλλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, θα μειωθεί ο χρόνος αξιολόγησης των προτάσεων και θα δοθεί δυνατότητα ένταξης μικρών Σχεδίων Βελτίωσης με παράταση χρόνου. Επιπλέον, θα συνεχιστούν προγράμματα μείωση της νιτρορύπανσης, θα γίνει στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και στη βιολογική γεωργία και θα δημιουργηθούν ζώνες παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

Ρευστότητα

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εξήγγειλε άλλα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στο δανεισμό. Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη υλοποιείται η επιστροφή του ΦΠΑ για τη χρήση του 2009, η οποία θα δοθεί σε οριζόντια βάση και όχι κατ' επιλογή και η καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους αγρότες, που θα κοστίσει περί τα 280 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, μέσα στο δημοσιονομικό όριο των 120 εκατ. ευρώ.

Το μήνα Φεβρουάριο, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν εκτός από τις επιδοτήσεις και το αποδεσμευμένο τμήμα για το βαμβάκι και τη ντομάτα, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Όπως υποστήριξε, μέσα στο Φεβρουάριο θα καταβληθεί το υπόλοιπο των κοινοτικών επιδοτήσεων, ύψους 1,3 δις ευρώ, συν 500 εκατομμύρια για συμπληρωματικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.