Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Διπλή πρωτοβουλία Σαμαρά για θέματα διαφάνειας και εκλογικού νόμου

Προ ημερησίας διατάξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών διαφάνειας στη δημόσια ζωή, ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει το αίτημα αυτό στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός το είχε αποδεχθεί.

Κεντρική ιδέα του κ. Σαμαρά είναι να ........

αποτελέσει η διαφάνεια το θέμα της πρώτης, προ ημερησίας διατάξεως, κοινοβουλευτικής συζήτησης του 2010.

Στη συνέχεια, να δημιουργηθεί μια ειδική, ευρεία διακομματική Επιτροπή, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές και να προτείνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ως τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου, τον Ιούνιο, και στη συνέχεια να τεθούν προς ψήφιση στο Σώμα.

Πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο

Ο κ. Σαμαράς ζητά επίσης διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση για τον εκλογικό νόμο, επικαλούμενος τη διάσταση απόψεων.

«Αποστέλλω σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, με την οποία ζητώ να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο. Ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες.

» Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία. Ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης, όπως για τη διαίρεση των μεγάλων περιφερειών, ωστόσο, «δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές 'δύο ταχυτήτων', ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών.»

Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.