Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Διαψεύδονται τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ και κατάργηση του «14ου μισθού»

Να «ποσοτικοποιήσει» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ζήτησαν από την κυβέρνηση στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

«Μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε ανωνυμία.

Τα κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ..........

που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης για συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ΠΣΑ, εστιάζουν την προσοχή τους στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς, την Τετάρτη, έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010 και, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι κοινοτικοί παράγοντες πιέζουν για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ποσοτικοποίηση» και εξειδίκευση του ΠΣΑ.

Η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία για το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Στο πρόγραμμα των επισκέψεων για τα κλιμάκια την Πέμπτη είναι τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Αμυνας και Εργασίας.

Μετά τη συνεργασία με τα υπουργεία θα ακολουθήσει συνάντηση, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του ΠΣΑ.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου.

Εν συνεχεία, θα παρουσιαστεί προφορικά από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18-19 Ιανουαρίου.

Επίσης, θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου το ΠΣΑ θα συζητηθεί στο Ecofin.

Υπ.Οικονομίας: Διάψευση σεναρίων για ΦΠΑ και «14ο μισθό»

Τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας η υπουργός Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, η συζήτηση αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

1) Την τόνωση των επενδύσεων. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως.

2) Τη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3) Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κ.λπ.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο-Ιούνιο, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και η επιστροφή σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα γίνει το 2011.

Στέλεχος του υπουργείου είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών του «14ου ή άλλου μισθού» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκέψη ή εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.