Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης έθεσε η ΕΝΑΕ στην Κατερίνα Μπαντζελή

Επιστολή στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κα Κατερίνα Μπαντζελή απέστειλε η ΕΝΑΕ γνωστοποιώντας στην υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος και αναφέρει:.....

Προς:
Κα Κατερίνα Μπατζελή
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Η οικονομική κρίση την οποία όλοι βιώνουμε, πλήττει και τον παραγωγικό ιστό της χώρας και ιδιαίτερα τους αγρότες, επιφέροντας περιορισμό της ζήτησης των παραγόμενων προϊόντων, πτώση των τιμών παραγωγού και γενικά κλυδωνισμούς στην αγορά.
Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, όλοι οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα ζητήματα τα οποία αφορούν δύο τομείς. Την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς και το «πάγωμα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέσα από διαδοχικές ανακοινώσεις σας που αφορούν την αναστολή ή την αναμόρφωση Μέτρων αυτού, υψίστης οικονομικής σημασίας και ενδιαφέροντος, για τους υποψήφιους επενδυτές.

Αναφερόμενοι στους ελαιοπαραγωγούς, γνωρίζετε ότι ο ελαιοκομικός τομέας, αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, κρίση εξαιτίας της πτωτικής τάσης των τιμών παραγωγού που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά.
Η καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους δικαιούχους εντός του Δεκεμβρίου, καθίσταται επιβεβλημένη, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που δίνει στα κράτη-μέλη, ο ΚΑΝ(ΕΚ) 73/2009, ώστε να στηριχτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Σημειώνεται ότι, από το 2006 έως και το 2008, εντός του Δεκεμβρίου κατεβλήθη στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς, προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσω Ταμειακής Διευκόλυνσης, σε μερικούς δε εξ’ αυτών, κατά τα έτη 2007 και 2008, υπήρξε και πλήρης εξόφληση.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η επιτάχυνση της υλοποίησής του, θα συνεισφέρει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας της υπαίθρου και γενικότερα της περιφέρειας.
Ως εκ τούτου, μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η αναστολή της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων (ΟΠΑΑΧ) από τους κωδικούς των Μέτρων 313,321,322 και 323, αφού κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, να πληγούν ιδιαιτέρως φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μακρά προετοιμασία και για έργα των οποίων έχει ήδη εκδοθεί Υπουργική Απόφαση προέγκρισης (Απόφαση 6563/17-07-2008) επί τη βάσει της μελετητικής ωριμότητας αυτών, από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Επιπρόσθετη ανησυχία μας προξενεί και η πρόσφατη ανακοίνωσή σας περί της αναστολής του σημαντικότατου Μέτρου 123Α «Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2007-2013, το οποίο είναι μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, η ανακοίνωσή σας για το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση νέων αγροτών» σχετικά με τις «δεσμευμένες πιστώσεις» της πρώτης προκήρυξης αυτού (Απρίλιος 2009), ότι ανέρχονται τελικά στα 100 εκατ. Ευρώ και όχι στα 287 εκατ. Ευρώ και αυτό μετά την δημοσιοποίηση του αριθμού των «εν δυνάμει» δικαιούχων του Μέτρου, θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση διότι:
Οι παραπάνω επενδυτές έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά σε μελετητές για την υποβολή των φακέλων.
Έχουν διακόψει ή έχουν παραιτηθεί από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και επίσης διέκοψαν ασφαλίσεις σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.
Προέβησαν σε αγορά κτημάτων με δανεισμό, βασιζόμενοι στην «ενίσχυση εγκατάστασης Νέων Αγροτών».
Προέβησαν σε σειρά άλλων ενεργειών που θα τους αφήσουν εκτεθειμένους επαγγελματικά, ηθικά και οικονομικά.

Κυρία Υπουργέ,
Αναγνωρίζουμε ότι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ είναι εθνική υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. καθώς και ότι η αναμόρφωση ή/και η επαναδιαπραγμάτευση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 θα καθιστούσε πιθανώς, πιο αποτελεσματική την εφαρμογή του.
Όμως, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της καταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης όσο και μέσω μέτρων στήριξης, τόσο αυτών που ασχολούνται πλήρως, όσο και εκείνων που ασχολούνται συμπληρωματικά στην αγροτική οικονομία, αποτελεί αναγκαιότητα.
Προκειμένου να εκθέσουμε δια ζώσης τις απόψεις μας στα παραπάνω, αλλά και σε ζητήματα της γενικότερης συνεργασίας του Υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας, ζητάμε το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση μαζί σας, αίτημα το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα ικανοποιήσετε.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δράκος

4 σχόλια:

  1. μηπως κανω λαθος χαρη,δεν μας μιλαγε στο βορεειον για κατι ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΛΗΝΤΕΡ και μας ελεγε και ασχετους οτι εμεις τα ξερουμε ολα,τωρα βεβαια θυμηθυκε τον κανονισμο της εε 73/2009
    πριν λιγους μηνες τον ειχε ξεχασει οπως και πολα αλλα,μονο που η κυβερνηση που εκπρωσοπει του ειχε ταξει αλλα, αλα τους πουλησανε και μετα......αμπελοφιλοσοφια.αυτος ειναι ο νομαρχης του 60 %.ξαναψηφιστετον!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝ ΜΗΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ Η ΜΙΣΗ.ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Η ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ.ΑΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε ανωνυμε και αυτοι μια απο τα ιδια ειναι,σου θυμηζω αν βεβαια παρακολουθεις την σταση της ΓΣΕΕ
    και του κυριου καραμιχα,οπως και της κυριας μπαζελη,πριν λιγο καιρο φωναζαν και εβγαζαν φωτιες.τωρα η φωτια εσβησε και εγινε καντιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.