Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αισιόδοξα μηνύματα για το broadband στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2009. Συγκεκριμένα, στο τέλος του εξαμήνου η διείσδυση της ευρυζωνικότητας ανήλθε στο 15,63%, με ρυθμό 1.871 νέων συνδέσεων DSL ημερησίως, με προτίμηση στις συνδέσεις “μέχρι 24Mbps”, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση κατά 7,5%.

Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.753.434, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 16,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η πλειονότητα των ευρυζωνικών γραμμών (1.745.900) είναι τεχνολογίας DSL.

Η δυναμική της ζήτησης παραμένει έντονη το .......

πρώτο εξάμηνο του 2009, παρά την αβεβαιότητα λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται περί τις 41.137 νέες συνδέσεις. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 1.870 νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για καθεμία από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Καταγράφεται μια ελαφρά μείωση της τάξης του 5% στο μέγεθος που εκφράζει το μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται στις 180.372.

Η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με αρκετά ανταγωνιστικές προσφορές σε τρία πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης: το βασικό (έως και τα 2Mb/s), το μέσο (έως και 8Mb/s) και το υψηλό (έως και 24Mb/s). Σε γενικές γραμμές, η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2009, με αποτέλεσμα στο βασικό πακέτο πρόσβασης το κόστος να μειώθηκε κατά 4,1%, στο μέσο πακέτο κατά 5% και στο υψηλό πακέτο πρόσβασης κατά 8,1%.

Οι συνδέσεις LLU σε εναλλακτικούς providers αντιστοιχούν στο 40,5% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων, και (710.126) ενώ οι συνδέσεις ΑΡΥΣ (Ασύμμετρου ΡΥθμού Σύνδεση) μέσω του δικτύου του ΟΤΕ αποτελούν περίπου το 59,5% της αγοράς. Οι συνδέσεις τύπου LLU αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, με μέσο ρυθμό περί το 43,3%, ενώ οι συνδέσεις τύπου ΑΡΥΣ αυξάνονται με μέσο ρυθμό περί το 8,34%.

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για την ύπαιθρο, καθώς η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται πλέον στο 55%, από 50% την προηγούμενη περίοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχη αύξηση στις ημιαστικές περιοχές, οδήγησε την ευρυζωνική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο στο 88% του πληθυσμού.
Τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να συνεχιστούν ως συνέπεια και της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής των providers αλλά και της αποδοχής του ψηφιακού περιβάλλοντος από ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Ακόμα και με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, η διείσδυση μέχρι το τέλος του 2009 θα κυμαίνεται στο 17%, με επικρατέστερο ποσοστό το 17,18%. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης υποχωρήσει κατά 20%-25%.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη-μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης. Με βάση την ισχύουσα ευρυζωνική δυναμική στα κράτη-μέλη της ΕΕ με διείσδυση πλησίον των μεγεθών της χώρας, διαφαίνεται η δυνατότητα της χώρας να βελτιώσει τη θέση της στη σχετική κατάταξη της ΕΕ τουλάχιστον κατά 1 έως και 3 θέσεις στους ερχόμενους 12 μήνες, έναντι των άλλων χωρών-μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.