Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Stage στο Δημόσιο. STOP στις ανανεώσεις

«Φρένο» στις ανανεώσεις συμβάσεων stage βάζει η κυβέρνηση, με στόχο να μην χαθούν μόνιμες θέσεις επαγγελματιών στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης όσων είχαν 24μηνη σύμβαση, εφόσον δεν υφίσταται νόμος που να θεμελιώνει τέτοιου είδους δικαίωμα.

«Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις των ......

stage», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι για το ζήτημα θα υπάρξει ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι η ΓΣΕΕ εκπρόσωποι των εργαζόμενων με stage και η οικονομική επιτροπή.

Ερωτηθείς αν μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο.

«Μέλημα» της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

Σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση βλέπει «τα προγράμματα stage με τελείως διαφορετική ματιά» και πως θα βάλει εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους.

Δ. Αβραμόπουλος: Έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους

Βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κατάργηση των stage στο δημόσιο εξαπέλυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως «η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο».

Σημείωσε δε πως «η ΝΔ θα σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων που υφίστανται αυτή τη μεθόδευση και θα ασκήσει κάθε πολιτική πίεση, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα κριτήρια και οι αποφάσεις της κυβέρνησης».

Πάντως, πρόσθεσε, «δεν είναι αυτά τα νέα παιδιά, που δημιουργούν το έλλειμμα στην Ελλάδα. Αυτό που αναδεικνύεται, είναι το έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους».

ΛΑΟΣ: Μη στερήσουν τη δουλειά από χιλιάδες νέους

«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», παρατήρησε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, στα οποία στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων».

«Ακόμα και οι "πέτρες" γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004», υπογράμμισε.

Διερωτήθηκε δε πως «η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα;»

4 σχόλια:

  1. Γεια σας
    Ειμαστε πτυχιουχοι, που δεν ειχαμε μεσον ,αλλα περιμεναμε με αξιοκρατια διορισμο
    Τωρα ολοι με "συμπαθεια" λετε να μην φυγουν οσοι με συμβασεις ανασφαλιστοι με μεσον κρατανε τις θεσεις
    Το δικαιο ειναι ολοι να παμε με ΑΣΕΠ
    Δεν γινεται να "τρυπωνουν "και μετα να το παιζουν "θυματα
    Ολοι παιδια αυτης της χωρας ειμαστε ,εμας ποιος θα μας υπερασπισθει επιτελους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταματηστε τη κοροιδια
    ΑΣΕΠ ολοι να διοριστουμε αξιοκρατικα .η πολιτεια οφειλει να μην υποκυψει στη πιεση των συμβασιουχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά είτε σας αρέσει, είτε όχι, ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ.
    Προσλήψεις το κράτος δεν έκανε.
    Ο Καραμανλής έλεγε το 2004 ότι θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και θα σταματήσει αυτήν την φάμπρικά.
    Οχι μόνο δεν την σταμάτησε αλλα την πολλαπλασίασε.
    Βολεύει αυτό και γι αυτό δεν το σταμάτησε.
    Μόνοι τους οι πολιτικοί έψαχναν παιδιά για να μπουν με συμβάσεις Stage.

    Απο το να είναι άνεργος ο άλλος πήγαινε και δούλευε με stage.
    Είμαστε θύματα του όλου συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ ότι όσο ο καθένας θα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, γιατί έτσι μας έχουν μάθει, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Ας τολμήσετε όλοι συσπειρωμένοι να αναδείξετε το πρόβλημα επιβίωσης που όντως υπάρχει, για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή σας και να αναγκάσει την πολιτεία να προβληματιστεί και να σκεφθεί για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας σήμερα.
    Μην στρέφεστε ο ένας εναντίον του άλλου γιατί έτσι παίζετε το παιχνίδι τους και δεν θα καταφέρετε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.