Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η απόσυρση ¨κόλλησε¨ στη γραφειοκρατία

Συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά αυτοκινήτου καθώς το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως έχει κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας ενώ από την άλλη μεριά η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας μπορεί να μειώσει τα κρατικά έσοδα, δημιουργώντας μια νέα «μαύρη» τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό με ότι και αν σημαίνει αυτό για το μέτρο!
Μάλιστα με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της στις 7 Οκτωβρίου το οποίο έχει δημοσιεύεται αποκλειστικά στην «Η», η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος προειδοποιεί...

Εισαγωγείς και Εμπόρους πως οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών έχουν σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των παραδιδόμενων από την ΕΔΟΕ πιστοποιητικών καταστροφής. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι λόγοι για αυτή την καθυστέρηση προσδιορίζονται στην μη παραλαβή από τις υπηρεσίες μεταφορών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των ερμηνευτικών εγκυκλίων, στις δυσκολίες χρήσης του νέου μηχανογραφικού συστήματος όπως επίσης και στη διαδικασία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πως η ΕΔΟΕ έχει προς κατάθεση 7.211 πινακίδες και πιστοποιητικά (από το σύνολο 15.279 οχημάτων) και έχουν διεκπεραιωθεί μόνο 931! Ως διεκπεραίωση νοείται η κατάθεση πιστοποιητικού, πινακίδων και αδείας κυκλοφορίας και όχι η διαγραφή του οχήματος για την οποία δεν υπάρχει ένδειξη εκπλήρωσης.

Στη συνέχεια στο έγγραφο αναφέρετε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας των δυσκολιών τα πιστοποιητικά καταστροφής είναι αδύνατον να παραδοθούν στους κατόχους εντός 8 ημερών όπως ορίζεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2082/2009. Επίσης ανάλογα θα καθυστερήσει και η έκδοση Μηχανογραφημένων Πράξεων Οριστικής Διαγραφής. Τέλος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για τους παραπάνω λόγους οι πελάτες θα αδυνατούν να παραλάβουν νέο όχημα εντός της παραπάνω προσθεσμίας καθώς η αγορά του πρέπει να έπεται της απόσυρσης του παλιού.

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή περισσότερα από 20.000 παλαιά οχήματα είχαν οδηγηθεί στα κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αυτοκινήτου πως η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης θα αποτελέσει ανάσα ζωής για το περιβάλλον αλλά και για τον κλάδο του αυτοκινήτου.
Του Γιώργου Ανδρή






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.