Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

«ΘΕΡΙΖΕΙ» Ο ΔΑΚΟΣ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

«Θερίζει» τα ελαιόδεντρα της Κρήτης ο δάκος προκαλώντας απόγνωση σε χιλιάδες αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται έναν μήνα πριν από τη συγκομιδή.

Μεγάλες καταστροφές παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές του νησιού και κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης. Το θέμα τέθηκε χθες σε σύσκεψη φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων στη Νομαρχία Ηρακλείου.

«Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες...


με θύματα και πάλι τους αγρότες που μέσα σε 50 ημέρες δοκιμάζονται σκληρά. Μετά την καταστροφή των σταφυλιών από τις βροχοπτώσεις, ο δάκος συμπληρώνει την καταστροφή του εισοδήματος των αγροτών μας», τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι ίδιοι κάλεσαν τη Νομαρχία και τον ΕΛΓΑ να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Μάλιστα στη σύσκεψη αποφασίστηκε από σήμερα εδικά κλιμάκια της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης να αρχίσουν την αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, οι προσβεβλημένες από το έντομο ελιές έχουν σαπίσει και έχουν πέσει ήδη στο έδαφος.

Για την έξαρση του φαινομένου και της μεγάλης δράσης του δάκου οι γεωπόνοι της Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος αντινομάρχης Μιχ. Αστρινάκης είπαν ότι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης πέρα από τον δάκο σε πολλές περιπτώσεις τα δέντρα έχουν «χτυπηθεί» και από άλλες ασθένειες, όπως ο πυρηνοτρήτης και ο ρυγχίτης.

Ωστόσο μέλη της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων ασκούν κριτική στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα έπρεπε πριν από καιρό να είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των ψεκασμών του δάκου για να σωθεί το προϊόν. Από την πλευρά της η αρμόδια υπηρεσία αντικρούει την κριτική λέγοντας ότι «δεν ισχύουν αυτά που λέγονται γιατί παρατηρώντας τις φάσεις των ζημιών διαπιστώνουμε ότι πολλές έγιναν μετά τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου».

Μανόλης Κοκολάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.