Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

barcode - Γραμμωτός κώδικας

Bar code από την Google

Τι είναι ο barcode.

Ο γραμμωτός κώδικας που διεθνώς ονομάζεται barcode είναι ένα σύστημα αυτόματης οπτικής αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων (Μονάδες Εμπορίας).

Πως λειτουργεί.

Μια συσκευή που ονομάζεται scanner (σαρωτής) στέλνει φως πάνω στην εικόνα του barcode και λαμβάνει πίσω την ανάκλασή του την οποία μεταφράζει σε μια σειρά αριθμών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον μηχανισμό αυτής της ανάγνωσης.

Η σειρά αυτή των αριθμών αποτελεί έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην προγραμματισμένη ........

περιγραφή ενός προϊόντος σε μια βάση δεδομένων στον ηλ.υπολογιστή. Η περιγραφή περιλαμβάνει το όνομα και άλλα χαρακτηριστικά όπως βάρος ή όγκο ή ποσότητα και τιμή και συνδέεται και με άλλες πληροφορίες όπως το διαθέσιμο υπόλοιπο σε μια αποθήκη, ημερομηνία λήξης, κωδικός παρτίδας κ.α.

Τι σημαίνουν τα ψηφιά ενός κωδικού barcode.

Τα πρώτα 2-3 ψηφία ενός barcode EAN/UCC καθορίζουν το εθνικό γραφείο ΕΑΝ που έχει χορηγήσει τον κωδικό της επιχείρησης. Τα ψηφία αυτά μαζί με τον κωδικό της επιχείρησης αποτελούν το Εταιρικό Πρόθεμα που περιλαμβάνει 6 έως 10 ψηφία, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Τα επόμενα 1 έως 6 ψηφία είναι ο Κωδικός Αναφοράς Είδους και χρησιμοποιείται κατά την κρίση της επιχείρησης για την ταξινόμιση των προϊόντων.
Το τελευταίο δεξιά ψηφίο είναι το Ψηφίο Ελέγχου και υπολογίζεται αυτόματα (με αριθμητικό τύπο) με βάση όλα τα προηγούμενα ψηφία.

Ο Δείκτης είναι το πρώτο ψηφίο του κωδικού ITF-14. Μπορεί να πάρει τιμές από 1 έως 8 για Μονάδες Εμπορίας σταθερής μέτρησης και την τιμή 9 για Μονάδες Εμπορίας μεταβλητής μέτρησης. Ο όρος "μεταβλητή μέτρηση" περιγράφει προϊόντα των οποίων η ποσότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, όπως ψάραι, κρέατα, υφάσματα κ.α.

Πώς να διαβάσετε ένα barcode

Ενα πολύ καλό κείμενο στα Αγγλικά που εξηγεί το πως μπορείτε να διαβάζετε το bar code θα βρείτε πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.