Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Eλληνες δουλεύουν περισσότερο και έχουν τις λιγότερες ημέρες άδειας και αργιών στην Ε.Ε. των 15

ΣTA τέλη Ιουλίου το European Foundation for the improvement of living and working conditions (Ευρωπαϊκό Iδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις πραγματικές ώρες εργασίας και τις ώρες εργασίας την εβδομάδα με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, τις ημέρες ετήσιας άδειας και τις ημέρες αργίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης το έτος 2008.
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα στοιχεία αυτά καθώς και τις ώρες εργασίας που αναλογούν σε κάθε μέρα άδειας στα 15 κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. και το σύνολό τους (Ε.Ε. 15). Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.
Από τον Πίνακα αυτό...


φαίνεται ότι ανάμεσα στα κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. τις δύο πρώτες θέσεις σε:

– Ωρες εργασίας με βάση τις συλλογικές συμβάσεις τόσο την εβδομάδα όσο και το έτος κατέχουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία και τις δύο τελευταίες η Δανία και Γαλλία.

– Πραγματικές ώρες εργασίας την εβδομάδα κατέχουν η Αυστρία και η Γερμανία και τις δύο τελευταίες το Βέλγιο και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση.

– Πραγματικές ώρες εργασίας τον χρόνο κατέχουν η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση.

– Ημέρες αργίας τον χρόνο κατέχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και τις δύο τελευταίες το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση.

– Ημέρες άδειας τον χρόνο κατέχουν η Σουηδία και η Γερμανία και τις δύο τελευταίες η Ισπανία και το Βέλγιο. Η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση.

– Ωρες εργασίας που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις τον χρόνο ανά ημέρα άδειας κατέχουν το Βέλγιο και η Ελλάδα και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Σουηδία.

– Πραγματικές ώρες εργασίας ανά ημέρα άδειας το Βέλγιο και η Ισπανία και τις δύο τελευταίες η Δανία και η Σουηδία. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση.

Από τη σύγκριση της 2ης με την 4η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι τις δύο πρώτες θέσεις στη διαφορά των πραγματικών ωρών εργασίας τον χρόνο από εκείνο που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις κατέχουν η Γερμανία (οι πραγματικές ώρες τον χρόνο είναι 171,2 περισσότερες από εκείνες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις) και το Ηνωμένο Βασίλειο (163,7 ώρες) και την προτελευταία η Ελλάδα (36,3). Αντίθετα στην Ιρλανδία οι πραγματικές ώρες εργασίας τον χρόνο είναι κατά 4,5 ώρες λιγότερες από εκείνες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι Eλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους συναδέλφους τους στα 14 άλλα κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε., δεδομένου ότι κατέχουν μια από τις:

– Πρώτες θέσεις στις ώρες εργασίας που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και στις πραγματικές ώρες εργασίας τόσο την εβδομάδα όσο και τον χρόνο.

– Τελευταίες θέσεις στις ημέρες άδειας τον χρόνο, και τις

– πρώτες θέσεις στις ώρες εργασίας τον χρόνο ανά ημέρα άδειας.

Το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι ποια είναι η παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας. Δυστυχώς τέτοια στοιχεία για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και το Βέλγιο δεν υπάρχουν στην τράπεζα δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης, της Eurostat. Υπάρχουν όμως στοιχεία για την παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Τις δύο πρώτες θέσεις στην παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο ανάμεσα στα 15 κράτη κατέχουν το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία και τις δύο τελευταίες η Ελλάδα και η Δανία.

Eνα δεύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους των άλλων κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. Στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μισθούς σε ευρώ το έτος 2007 υπάρχουν μόνο για 8 κράτη. Την 1η θέση ανάμεσα στα κράτη αυτά στο ύψος του κατώτατου μισθού κατέχει το Λουξεμβούργο και την τελευταία (8η) η Πορτογαλία. Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση. Τα κράτη για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για τον κατώτατο μισθό είναι: Η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία, στις οποίες οι κατώτατοι μισθοί θα είναι οπωσδήποτε υψηλότεροι από εκείνον της χώρας μας.

Συμπερασματικά οι Eλληνες εργαζόμενοι, εκτός από τη δυσμενέστερη θέση τους σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας και τις ημέρες άδειας τον χρόνο, κατέχουν και μια από τις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους τους των κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό.
Πηγή: Express.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.