Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Βάζει φωτιές το αγροτικό πετρέλαιο

Στο ίδιο έργο με πέρυσι είναι θεατές οι αγρότες, αφού βλέπουν να καθυστερεί αδικαιολόγητα η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Από παντού οι πιέσεις προς την κυβέρνηση έχουν γίνει αφόρητες ώστε να δοθεί ο ειδικός φόρος στους αγρότες, αναγκάζοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτ. Χατζηγάκη, να κλειδώνει την ημερομηνία πληρωμής στις 10 Αυγούστου, ώστε οι δικαιούχοι να περάσουν πιο άνετα τις διακοπές του Αυγούστου.

Η δικαιολογία για το 2008 ήταν ότι επρόκειτο για την πρώτη χρονιά που εφαρμοζόταν το μέτρο και μάλιστα στις 21 Ιουλίου ήταν η μέρα που ξεκαθάρισε το .......

θέμα με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που όριζε τους συντελεστές για τα ποσά πληρωμής ανά είδος γεωργικής εκμετάλλευσης. παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, όμως, τα λάθη δεν αποφεύχθηκαν, πράγμα που έδειξε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπολόγισε "στο πόδι" τους περισσότερους συντελεστές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές αδικίες και να διαμαρτύρονται σχεδόν όλοι αγρότες.

Φέτος, όπως όριζε μη απόφαση, έπρεπε να δοθούν τα χρήματα από το τέλος Απριλίου του 2009. Περίπου στα μέσα Απριλίου άρχισε να γίνεται συζήτηση για το πώς θα δοθούν και με τι συντελεστές. Εκεί παρενέβησαν οι κάθε λογής βουλευτές από διάφορες περιφέρειες της χώρας, προωθώντας τα αιτήματα των αγροτών του νομού τους.

Έτσι, η αρμόδια Επιτροπή ήρθε αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα αιτημάτων και η κυβέρνηση είτε έπρεπε να πληρώσει προεκλογικά με τους περσινούς συντελεστές - ξεσηκώνοντας πάλι διαμαρτυρίες - είτε να γίνουν συσκέψεις επί συσκέψεων και να καθοριστούν οι νέοι συντελεστές απασχόλησης, που θα διορθώνουν τις αδικίες. Επικράτησε το δεύτερο σενάριο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε ποιοι συντελεστές αναμορφώνονται, ούτε για ποια προϊόντα και πόσο μάλλον πότε ακριβώς θα δοθούν τα χρήματα. Το βέβαιο είναι ότι τα δύο υπουργεία κρατούν επτασφράγιστο το σχέδιο της ΚΥΑ, προκειμένου να μην ανοίξουν μέτωπα πριν καν υπογραφεί.

Πηγή: AgrosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.