Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Έντονες αντιδράσεις από φορείς και κόμματα στις εξαγγελίες Καραμανλή από το ΙΚΑ

Την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης σε έξι, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Τύπου, τη δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων και την παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, κλείνοντας τον γύρο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Πετραλιά, ενδεχομένως, θα ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητου Ταμείου Τύπου, στο οποίο θα ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ελπίζοντας, ταυτόχρονα, στον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων για τις υπόλοιπες -επώδυνες- αλλαγές στην ασφάλιση.
Επίσης, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Antenna το μεσημέρι της Δευτέρας, στις ρυθμίσεις ίσως δεν περιληφθούν...

τελικά οι ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση, αυτές είναι οι εξής, σύμφωνα με Τα Νέα:

1) Δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 16, εκ των οποίων τα έξι θα είναι κύριας σύνταξης [μισθωτών (ΙΚΑ), αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), αγροτών (ΟΓΑ), δημοσίων υπαλλήλων, επιστημόνων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) και εργαζομένων στο Τύπο], τα 7 θα είναι επικουρικά, τα 2 πρόνοιας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και ένα θα είναι Ταμείο υγείας τραπεζών-ΔΕΚΟ.

Στο Ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ) θα ενταχθούν ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού-ΔΕΗ και το ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Ταμείου θα τηρούνται σε χωριστό λογαριασμό.

2) Σταδιακή αύξηση (με εξάμηνα) των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή και της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό και το 65ο έτος ηλικίας.

Η αύξηση θα γίνει με την προσθήκη επιπλέον χρόνου (παραμονής ή αναμονής) και για κάποιες κατηγορίες με την προσθήκη ολόκληρου έτους. όπως για τους συνταξιοδοτούμενους με 35ετία, για τους οποίους σχεδιάζεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης από τα 58 στα 60 έτη.

Ημερομηνία-ορόσημο για τους ασφαλισμένους θα είναι το 2013, καθώς τότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις.

Οι αλλαγές θα αφορούν όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983. Στις μητέρες ανηλίκων ως «αντιστάθμισμα» θα δίδονται πλασματικά έτη ασφάλισης και πρόσθετες άδειες.

3) Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατευθύνεται το 10% των κοινωνικών πόρων, των φόρων υπέρ τρίτων και των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών. Στον λογαριασμό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

4) Εφαρμογή νέας -μικρότερης ως προς τον αριθμό των επαγγελμάτων- λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ώστε να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα παρουσιάσει το περίγραμμα των αλλαγών, στη Βουλή, στις 15 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν 24ωρη απεργία.

* Με τον διοικητή του ΙΚΑ Γ.Μέργο θα συναντηθεί τη Δευτέρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.