Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τους χίλιους μπορεί να φθάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα

ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣμπορεί να φθάσουν οι θάνατοι από τη νέα γρίπη στη χώρα μας, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα»ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος. Προσθέτει βέβαια ότι η εκτίμηση αυτή αφορά αναγωγή
με βάση στοιχεία του εξωτερικού. «Με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ετησίως οι θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης είναι 300-500. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν με αναγωγή βάσει των στοιχείων για την αντίστοιχη θνησιμότητα στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι φθάνουν στους 35.000. Τα μέχρι...

στιγμής δεδομένα για τον νέο ιό αφήνουν το περιθώριο
να εκτιμήσουμε ότι μπορεί η θνησιμότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη να αυξηθεί ως και 50%, με όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν οι εκτιμήσεις» , εξηγεί ο καθηγητής. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι χαμηλή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο θανάτους. Τα κρούσματα πάντως το φθινόπωρο μπορεί να είναι χιλιάδες ημερησίως, ειδικά αντο στέλεχος της νέας γρίπης Η1Ν1 μεταλλαχθεί και γίνει εξαιρετικά μολυσματικό. Εκείνη την περίοδο πιθα
νόν είναι να νοσήσει ως και ο μισός ελληνικός πληθυσμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Σήμερατα κρούσματα δεν είναι παρά λίγες εκατοντάδες και το σύστημα ελέγχου των περιστατικών και περίθαλψης έχει φθάσει στα όριά του. Πολλοί γνωρίζοντες φοβούνται ότι, όταν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ενδεχομένως θα ανέρχονται σε 5.000-10.000 την ημέρα, στα
νοσοκομεία θα επικρατεί χάος. Ηδη, όπως περιγράφουν στο «Βήμα», μια 27χρονη η οποία νόσησε από τη νέα γρίπη και ένας 30χρονος που, αν και τελικά βρέθηκε αρνητικός στον ιό, έζησε επί ημέρες με την αγωνία της διάγνωσης, το σύστημα εμφανίζει σοβαρά κενά. Και ακόμη, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η χώρα μας έχει μόλις εισέλθει στη φάση πανδημίας.

Η 27χρονη Α. Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα συμπεριλαμβανόταν σε μία από τις λίστες με τα κρούσματα που εκδίδει καθημερινά το υπουργείο Υγείας ως «γυναίκα, 27 ετών, ελληνικής καταγωγής.Διερευνώνται οι επαφές της». Κυρίως δεν φανταζόταν ότι θα χαρακτηριζόταν «ορφανό κρούσμα», δηλαδή κρούσμα του οποίου δεν έχει αποδειχθεί η επιδημιολογική σύνδεση με άλλα. Ως σήμερα, περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη θετική διάγνωση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει πώς η νεαρή γυναίκα μολύνθηκε με το στέλεχος Η1Ν1.

Στις 30 Ιουνίου τα ξημερώματα η Α. Κ. εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νέας γρίπης. «Αρχικώς πονούσε ο λαιμός μου και λίγες ώρες αργότερα παρουσίασα δέκατα. Ξημερώματα Τετάρτης ο πυρετός ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου», λέει. Τότε αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΚΕΕΛΠΟ, καθώς λίγες ημέρες πριν είχε μάθε ότι ένας γνωστός της - τον οποίον δεν είχε συναντήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα- βρέθηκε θετικός στη νέα γρίπη. «Κάποιος κοινός φίλος, τον οποίον εγώ αργότερα συνάντησα,ήλθε σε επαφή με το κρούσμα,όχι όμως κι εγώ.Παρά ταύταεκείνος δεν νόσησε. Ούτε οι γιατροί έχουν καταλάβει πώς έχει συμβεί αυτό».

Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ατόμων που, παρ΄ ότι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα δηλωμένα και δεν καταγράφονται.

Η 27χρονη κατέφυγε τελικά στο Σισμανόγλειο- πήγε με ταξί και μετά τη θετική διάγνωση ήλθε σε επαφή με τον οδηγό. «Στην είσοδο του νοσοκομείου με περίμεναν σεκιούριτι με μάσκες.Μου έδωσαν και εμένα μία και στη συνέχεια με οδήγησαν στο ειδικό ιατρείο για τη λήψη του δείγματος.Ωστόσο η γιατρός δεν τήρησε τις απαραίτητες προφυλάξεις:Είχε βγάλει τη μάσκα της και με ακουμπούσε με γυμνά χέρια. Τελικώς το δείγμα ελήφθη και μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι ωσότου βγουν τα αποτελέσματα, έπειτα από περίπου 24 ώρες».

Το επόμενο βράδυ, αφού την ενημέρωσαν για το θετικό αποτέλεσμα, μετέβη στο «Σωτηρία» με ασθενοφόρο το οποίο η ίδια ζήτησε, καθώς δεν διέθετε άλλο μέσο. Η ταλαιπωρία της ήταν μεγάλη γιατί περίμενε επί περισσότερες από δύο ώρες το ασθενοφόρο. «Τις ώρες της αναμονής προσπαθούσα να έλθω σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επί μακρόν αυτό ήταν αδύνατον γιατί δεν απαντούσε κανένας στο τηλέφωνο. Οταν τελικώς απάντησαν,μου είπαν να κάνω υπομονή αφού μόνο ένα ασθενοφόρο μεταφέρει τα κρούσματα σε όλη την Αθήνα, το οποίο χρειάζεται απολύμανση μετά τη μεταφορά του κάθε κρούσματος» . Οπως αναφέρει η 27χρονη, όταν τελικώς ήλθε το ασθενοφόρο οι τραυματιοφορείς, οι οποίοι τηρούσαν όλες τις προφυλάξεις, είπαν στην ασθενή ότι δεν απολυμαίνουν το ασθενοφόρο μεταξύ της μεταφοράς των κρουσμάτων!

Οταν έφθασε στο «Σωτηρία» υπεβλήθη σε ακτινογραφία θώρακος και ο γιατρός τής έδωσε δόσεις Τamiflu αρκετές για πέντε ημέρες. « Μάλιστα ο γιατρός ήλθε να συνεννοηθεί μαζί μου στον κήπο, ίσως επειδή δεν υπήρχαν άλλες υποδομές.Το ίδιο συνέβαινε και με άλλα κρούσματα που ήταν διάσπαρτα στον κήπο του νοσοκομείου ». Προτού η ασθενής επιστρέψει σπίτι της, όπου θα παρέμενε για μία εβδομάδα σε κατ΄ οίκον περιορισμό, τής ζητήθηκε ιστορικό επαφών από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ολη η οικογένειά της έλαβε προληπτικώς Τamiflu για δέκα ημέρες (σε μικρότερη δόση). «Μέσα στην πρώτη ημέρα από τη λήψη του φαρμάκου όλα τα συμπτώματα υποχώρησαν πλήρως. Πάντως, παρά την ταλαιπωρία με το ασθενοφόρο, θέλω να πω ότι σε γενικό πλαίσιο το προσωπικό με βοήθησε πάρα πολύ, ήταν εξυπηρετικό και κατατοπιστικό.Οταν όμως τα κρούσματα αυξηθούν, τα νοσοκομεία πι θανώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν». Η Α. Κ., που σήμερα πλέον θεωρείται ότι έχει θεραπευθεί, αναφέρει ότι πρόκειται για μια γρίπη σαν την εποχική.

Οπως τονίζει και ο επίκουρος καθηγητής της Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος κ. Ι.Κοσμίδης, η 27χρονη της ιστορίας μας, όπως και όλοι όσοι νοσούν αυτό το διάστημα, ανήκουν στους τυχερούς. « Τα άτομα αυτά είναι ευνοημένα καθώς αναπτύσσουν αντισώματα και έτσι, σε περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί το φθινόπωρο μεταλλαγμένος, θα παρουσιάζουν εν μέρει ανοσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συνιστούμε στον πληθυσμό να επιδιώκει τη μόλυνση με τον ιό».

▅ Μαρτυρία
Ο 30χρονος Ανδρέας Βούκενας ευτυχώς δεν περιελήφθη ποτέ στη λίστα των κρουσμάτων του Η1Ν1- οι τελικές εξετάσεις του ήταν αρνητικές. Στις 4 Ιουλίου μετέβη με δική του πρωτοβουλία στο «Σωτηρία» αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Γερμανία. Τον παρέλαβε γιατρός ο οποίος φορούσε στολή και μάσκα και τον μετέφερε σε έναν ειδικό χώρο χωρίς να έλθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. «Μου πήραν ιστορικό, δείγμα αίματος και φαρυγγικό επίχρισμα για εξέταση.Στη συνέχεια μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι μου,μου έδωσαν προληπτικά Τamiflu για δύο ημέρες και μου συνέστησαν να μη βγω καθόλου έξω, τουλάχιστον ως την επομένη το απόγευμα,οπότε και θα εξάγονταν τα αποτελέσματα». Ωστόσο έπειτα από μία ημέρα τα αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη βγει. Τη μεθεπόμενη, και αφού κανένας υπεύθυνος δεν είχε έλθει σε επαφή μαζί του, όπως του είχαν υποσχεθεί, ο κ. Βούκενας άρχισε να παίρνει τηλέφωνα για να μάθει τα αποτελέσματα. Επί ώρες όμως δεν κατέστη δυνατόν να λάβει κάποια απάντηση. «Ζητούσα τα τηλέφωνα του Παστέρ, προκειμένου να μάθω αν νοσώ ή όχι,αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι».

Τελικώς χρειάστηκε η χείρα βοηθείας... γνωστού για να καταφέρει να μάθει το αποτέλεσμα της εξέτασης (Ελλάδα γαρ). Πάντως, παρά τα επί μέρους προβλήματα, ο κ. Βούκενας θεωρεί ότι μέσα στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν οργανωμένη.

Ας αναλογιστούμε όμως ότι με ελάχιστα κρούσματα υπήρχαν προβλήματα στη ροή του συστήματος, τι θα συμβεί όταν τα κρούσματα φθάσουν σε λίγο καιρό σε τετραψήφια ή και πενταψήφια νούμερα καθημερινά;
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.