Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αναταράξεις στην αγορά οπωροκηπευτικών

Με «γκρίνιες» από παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς έγινε χθες η επίσημη πρώτη της εφαρμογής του νέου κοινοτικού κανονισμού που επιτρέπει τη λιανική πώληση και των ?κακοσχηματισμένων φρούτων και λαχανικών.
Μάλιστα, η πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε 26 -επί συνόλου 36- φρούτων και λαχανικών είχε εξαρχής απορριφθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς ως βλαπτική για τον ευρωπαϊκό τομέα οπωροκηπευτικών.
Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς κάνουν λόγο για «αποσυναρμολόγηση» των κανόνων της εμπορικής ποιότητας που θα σημάνει την κατάργηση της διαφάνειας στην κοινοτική αγορά και θα ανοίξει την πόρτα στον εφοδιασμό με χαμηλής ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών.
Ήδη, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί προσβλέπουν στην καθιέρωση των προτύπων Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) που είναι παγκοσμίως...

γνωστά πρότυπα εμπορικών συναλλαγών για τις εμπορικές συναλλαγές τους, ενώ ανάλογη, στάση τηρεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.

Ποιότητα
Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, Γ. Πολυχρονάκη ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγορά δεύτερης ποιότητας προϊόντων.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, το γεγονός αυτό θα διευκολύνει την επικράτηση στις αγορές εισαγομένων χαμηλού κόστους φρούτων και λαχανικών με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών και τη δημιουργία προβλημάτων για το μέλλον της κοινοτικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Επί πλέον, σύμφωνα με τον INCOFRUIT - HELLAS, δόθηκε στους πωλητές λιανικής, αλυσίδες καταστημάτων η δυνατότητα να πωλούν νωπά οπωροκηπευτικά και από την ομάδα των 10 προϊόντων για τα οποία διατηρήθηκαν οι Κανόνες Ποιότητας, όταν αυτά έχουν την ένδειξη ότι προορίζονται για οικιακή μεταποίηση, με μόνη υποχρέωση την αναγραφή στην σήμανσή τους ότι «δεν ακολουθούν τα συγκεκριμένα εμπορικά πρότυπα της Κοινότητας».

H ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τους έλληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών, θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την εγκατάσταση στην αγορά πρακτικών που θα ακυρώσουν όποια ωφέλεια έχει υπάρξει στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων αυτών και θα διευκολύνει τα μέγιστα τις μεγάλες αλυσίδες διανομής στο να «πλασάρουν» στην αγορά προϊόντα οποιασδήποτε ποιότητας και προέλευσης.

Ο κανονισμός
Σύμφωνα πάντως με την Κομισιόν, ο νέος κανονισμός υπόσχεται στο να μειωθεί η γραφειοκρατία κατά τις εμπορικές συναλλαγές φρούτων-λαχανικών με την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε προϊόντα όπως τα βερίκοκα, αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, αβοκάντο, νωπά φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα, κουνουπίδια, κεράσια, κολοκυθάκια, αγγούρια, καλλιεργημένα μανιτάρια κ.λπ.

Ωστόσο, διατηρούνται ειδικές προδιαγραφές εμπορίας για 10 προϊόντα τα οποία αντιπροσωπεύουν το 75% της αξίας των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ: μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μαρούλια, ροδάκινα και νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες, πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.