Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΕΛΠΕ: Αλλαγή σκηνικού μετά την εξαγορά της BP

Αλλάζει ριζικά η εικόνα της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα ο κλάδος της εμπορίας μετά την κίνηση ματ των ΕΛ.ΠΕ να εξαγοράσουν την ΒΡ Ελλάς έναντι 359 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου τους στην Ελλάδα.

Στο «παιχνίδι» της αποχώρησης από τη χώρα μας έχει εξάλλου μπει και η Shell Ελλάς που διαθέτει δίκτυο άνω των 700 πρατηρίων. Η προθεσμία για την υποβολή οικονομικών προσφορών εξαγοράς της λήγει αύριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιθυμία να την αποκτήσουν εκτός από την Motor Oil έχουν εκφράσει μία ρωσική και μία ισραηλινή εταιρεία. Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί τόσο από την Jet Oil - Mamidoil όσο και από την Aegean Oil.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ήρθε σε συμφωνία με την ΒΡ για τη μεταβίβαση ........

των εμπορικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στη χώρα μας, εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 359 εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβικών μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΟ, ως εμπορική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ, θα είναι κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα, καθώς θα απαριθμεί περί τα 2.500 πρατήρια. Εάν μάλιστα προστεθούν σε αυτά τα πρατήρια του εξωτερικού τότε ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στα 2.700 εντός και εκτός συνόρων.

«Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Το μερίδιο αγοράς στη χώρα μας (βάσει των πωλήσεων καυσίμων στο α’ τρίμηνο του 2009) θα ανέλθει στο 27,7%, ενώ στις βενζίνες θα ξεπεράσει το 30%.

Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της ΒΡ θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβαστεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στις άλλες δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την αποχώρηση από την Ελλάδα των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών «πυροδότησε» η επιβολή προστίμου ύψους 30 εκατ. ευρώ στην ΒΡ Ελλάς και 19,7 εκατ. ευρώ στην Shell Ελλάς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές (π.χ. καθορισμός τιμών).

Πηγή: Ημερησία

3 σχόλια:

  1. Και είχα και μια φαγούρα αν θα φύγει η Shell και η ΒΡ απο την Ελληνική αγορά....
    Δεν με έπαιρνε ο ύπνος...
    Έτσι και αλλιώς αυτά τα λαμόγια πουλούσαν την πιο ακριβή βενζίνη απο όλους.
    Ανταγωνισμό στην ακρίβεια έκαναν.
    θα τους λυπηθώ??? No way!!!!!
    Θέλουν να φύγουν απο την Ελλάδα??? ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ και ακόμα πιο πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ομως η Shell εχει την ποιο φτηνη βενζινη απο ολους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ή να στο γράψω????
    Μάλλον έχεις παραιθήσεις.....

    SHELL και BP συναγωνίζονται στην ακριβότερη βενζίνη.
    Εγω βάζω έξω από την Κυπαρισσία σε βενζινάδικο της ΕΤΕΚΑ και οι υπόλοιπες εταιρίες να πάνε να ΜΠΙΙΙΙΙΙΙΙΠ με την βενζίνη τους παρέα.

    Είμαι καταναλωτής, ψάχνω την φθηνότερη βενζίνη και δεν υποστηρίζω λαμόγια.
    Αν υπάρχουν κορόϊδα που υποστηρίζουν λαμόγια... Πρόβλημα τους.
    Εγω ΟΧΙ.

    Θα πηγαίνω σε ΟΠΟΙΟΝ έχει την φθηνότερη τιμή στην Βενζίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.