Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Αβέβαιο το μέλλον των επιδοτήσεων

Μια πρόγευση για τις μάχες που θα ακολουθήσουν σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων, αποτελεί το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχεται από χθες στο Μπρνο της Τσεχίας.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Τι μέλλει γενέσθαι για τις άμεσες ενισχύσεις μετά το 2013”, οι υπουργοί αναμένεται να κάνουν μια πρώτη τοποθέτηση γύρω από τα καυτά ζητήματα που θέτει η τσέχικη προεδρία με βάση και τη συζήτηση για το λεγόμενο “έλεγχο υγείας” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που τίθεται επί τάπητος, έχει να κάνει με την αλλαγή του μοντέλου των επιδοτήσεων.
Η κυρίαρχη θέση είναι ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το σημερινό σύστημα που .......

στηρίχτηκε σε δεδομένα της παραγωγής προηγούμενων δεκαετιών και οι επιδοτήσεις να δίνονται ανά στρέμμα επιλέξιμης έκτασης ανάλογα με την περιφέρεια.
Αυτό θα σημάνει μεγάλες εισοδηματικές ανακατατάξεις, γεγονός που κάνει εξαιρετικά επιφυλακτική την ΠΑΣΕΓΕΣ ενώ το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ενα δεύτερο ζήτημα που προβληματίζει χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες παίρνουν τις περισσότερες κατά μέσο όρο ενισχύσεις, είναι η δηλωμένη πρόθεση των περισσότερων κρατών- μελών να μεταφερθούν χρήματα από τις επιδοτήσεις για την ενίσχυση έργων ανάπτυξης της υπαίθρου.
Γεγονός που θα έχει σοβαρή επίπτωση στο εισόδημα των παραγωγών, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από τον όγκο των χρηματοδοτήσεων που θα μεταφερθούν από τις... τσέπες των παραγωγών στη χρηματοδότηση έργων και πρωτοβουλιών στην ύπαιθρο.
Μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές οι υπουργοί Γεωργίας ανοίγουν τη συζήτηση για το μέλλον των επιδοτήσεων, αλλά στην Ελλάδα κόμματα και πολιτικοί ασχολούνται με δημοσκοπήσεις, παπαγαλάκια και... βαρβάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.