Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ξεκίνησε η Διημερίδα «Σεισμός και Μέτρα Προστασίας. Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης» στον Νομαρχία Μεσσηνίας

Σήμερα Δευτέρα 11 Μαϊου 2009 το πρωί, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ», ξεκίνησαν οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και το Γρ. Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την Α/θμια Εκπαίδευση του Νομού, με θέμα: «Σεισμός και Μέτρα Προστασίας. Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης».

Την διημερίδα χαιρέτησε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η συνάντησή μας αυτή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Την συνεχή ενημέρωσή μας και την ετοιμότητά μας για τα ζητήματα του σεισμού. Είναι γνωστό, ότι και η Ελλάδα αλλά και η Μεσσηνία ιδιαίτερα, είναι περιοχές όπου ο εγκέλαδος συχνά τις επισκέπτεται.
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με αυτήν την σεισμική διεργασία, και μεταξύ των 5-6 μεγαλυτέρων σε ολόκληρο τον κόσμο από άποψη αριθμού ........

σεισμικής διαδικασίας. Οι εμπειρίες μας στην Ελλάδα και στην Μεσσηνία είναι εντονότατες.
Εξ’ αυτών υπάρχουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο με την σημερινή ημερίδα θέλουμε να προλάβουμε ή εν πάση περιπτώσει, να ενισχύσουμε την παρουσία των υπηρεσιών, των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών, τα παραγόντων της πολιτείας, των ταγών της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά και όλων όσων έχουν χρέος να είναι μέσα σε συγκεκριμένες προδιαγραφές κινούμενοι, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα τα οποία προξενούνται από την σεισμική διεργασία.

Άρα λοιπόν πάντα είναι επιτακτικό το αίτημα και για διαδικασίες πρόληψης αλλά κυρίως και για διαδικασίες προστασίας κατά την διάρκεια του σεισμού. Πρέπει κανένας να ξέρει τι και πώς θα αντιμετωπίζει καταστάσεις , πριν, κατά την διάρκεια και μετά την διαδικασία αυτή. Γιαυτό αυτή η ημερίδα φιλοδοξεί, κατ’αρχήν, να επαναλάβει πράγματα τα οποία είναι γνωστά, αλλά που συνεχώς βελτιώνονται και αναβαθμίζονται και από την άλλη πλευρά να δοκιμάσουμε την ετοιμότητά μας, την παρουσία μας στις κινήσεις τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλο το επιτελείο του ΟΑΣΠ τον κ. Κωνσταντίνο Μακρόπουλο και τους Διευθυντές οι οποίοι παρίστανται και ακόμα να ευχαριστήσω το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, που συνεργάστηκε, προκειμένου να έχουμε αυτήν την συνάντηση σήμερα και να κάνουμε την άσκηση αύριο και επίσης την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση για την συμμετοχή της σε αυτήν την υπόθεση. Η παρουσία του ΟΑΣΠ τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνεται. Πριν 23 ολόκληρα χρόνια ιδρύθηκε και πραγματικά οφείλουμε να πούμε ότι έχει προσφέρει πάρα πολύ σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα μας και στους συμπολίτες μας. Θεωρούμε ότι υπό την ηγεσία τη σημερινή του κ. Μακρόπουλου, των στελεχών και άλλων επιτελών, έχει γίνει ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών, των προγραμμάτων, της εφαρμογής τους και γενικότερα της παρουσίας τους. Διότι δεν χρειαζόμαστε μόνο μια εμπέδωση ενός αισθήματος ασφαλείας και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, αλλά χρειαζόμαστε και σε βάθος και ουσιαστική δουλειά, η οποία θα αποδώσει επί του πρακτέου.

Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που κάνετε, και από την πλευρά μας να υπογραμμίσουμε ότι προσπαθούμε και εμείς εντονότατα να κινούμεθα πάνω σε αυτές τις αρχές και με την Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών και την Δνση ΠΕΧΩΠΟ και με τους μηχανικούς μας αλλά και με την συνεργασία που έχουμε με την ΤΕΔΚ και τις δημοτικές αρχές μέσα από τα συντονιστικά τους όργανα και με τις άλλες Υπηρεσίες (Πυροσβεστική κλπ), και φυσικά με την Εκπαίδευση, ώστε να εφαρμόσουμε απολύτως όλες τις προδιαγραφές οι οποίες υπάρχουν. Πρέπει συνεχώς να κινούμεθα σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποίησης και εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, πρέπει να προλαμβάνουμε αλλά παράλληλα, οφείλουμε να έχουμε ετοιμότητα, ω μη γένοιτο, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις έκρυθμες καταστάσεις, οι οποίες έχουν έκθετο παρελθόν, έρχονται συχνά και είναι βέβαιο ότι θα έρθουν και στο μέλλον.
Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς, ούτε η επιστήμη της σεισμολογίας, είναι κατανοητό ότι δεν χρειάζεται να χάνουμε την ψυχραιμία μας, πρέπει να είμαστε γνώστες του τι θα κάνουμε αλλά και από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε.

Το φαινόμενο της Ιταλίας είναι πάντα κάτι το οποίο πρέπει κανείς να το έχει στο μυαλό του, ως ακραίο βέβαια φαινόμενο, αλλά όχι τελείως απόμακρο ή μηδενικής πιθανότητας του να συμβεί.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να χαιρετίσω και την παρουσία όλων σας εδώ και επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους τεχνικούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι προσπαθούν μαζί μας και συμβάλουν στην εργασία την οποία έχουμε αναλάβει για τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και των κτιρίων μεγάλης συνάθροισης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους σε ενδεχόμενο σεισμού. Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά και συγχαίρω όλους όσους είχαν την έμπνευση αλλά και εργάστηκαν για αυτήν την σημερινή και την αυριανή παρουσία όλου του κλιμακίου του ΟΑΣΠ αλλά και όλων των παραγόντων του Νομού μας.».


Στη συνέχεια, ο Αντινομάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ως συντονιστής της σημερινής ημερίδας, έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Κων. Μακρόπουλο.
Ο κ. Μακρόπουλος, στην εισήγησή του με θέμα: «Το Σεισμικό πρόβλημα της Ελλάδας – Ο ρόλος του Ο.Α.Σ.Π. – Η σεισμικότητα της Μεσσηνίας», αφού έκανε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς και τους Δ/ντες των σχολείων να παρευρεθούν στην αυριανή άσκηση ετοιμότητας, αναφέρθηκε εισαγωγικά στο τι είναι ο σεισμός, στα βασικά χαρακτηριστικά του, τη σχέση «ενέργειας» - «μεγέθους», στα είδη των σεισμών, στη μέτρηση (διευκρίνηση των όρων «μέγεθος», «ένταση») και στα όργανα με τα οποία γίνεται η καταγραφή των σεισμικών κυμάτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις Θεωρίες των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων αλλά και στις σύγχρονες «Θεωρίες για τη Γένεση, Τεκτονική των Λιθοσφαιρικών Πλακών. Ακολούθως, ο κ. Μακρόπουλος ενημέρωσε για τον ΟΑΣΠ, ότι συστήθηκε το 1983 και μίλησε για το έργο του Οργανισμού, που στόχο έχει την ενίσχυση της σεισμικής ασφάλειας.
Τέλος αναφέρθηκε στα σεισμικά ενεργά ρήγματα στη Μεσσηνία, στο σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1986, στο σεισμό της 14ης Φεβρουαρίου 2009 στο Μελιγαλά, και μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών, την πρόληψη, τα μέτρα, την μείωση του σεισμικού κινδύνου και για τον ρόλο της εκπαίδευσης.


Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δρ. Σπυρίδων Λαλεχός, Γεωλόγος, η εισήγηση του οποίου είχε ως θέμα: «Παρακολούθηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή», και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των καταγραφών της σεισμικής ακολουθίας στην Αβία – Κάμπο για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2009.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Τεκτονική της περιοχής, στην Ιστορική σεισμικότητα, στο σεισμό του 1986 και στη σεισμική ακολουθία Μαρτίου – Απριλίου 2009.
Ενημέρωσε ότι στις 20 Μαρτίου 2009 τοποθετήθηκαν 4 ψηφιακοί σεισμογράφοι στο Ελαιοχώρι, την Αβία, τα Αλτομιρά και τον Κάμπο, ενώ υπήρχαν ήδη 3 σταθμοί του Ενοποιημένου Δικτύου Σεισμογράφων στην Ιθώμη, την Πύλο και το Δυρό για τη παρακολούθηση του φαινομένου.

Τόνισε, δε, ότι οι σεισμοί στην Αβία είναι μικροί και ρηχοί και γι’ αυτό και παρατηρείται και ο θόρυβος.
Παρουσιάστηκε αναλυτική εξέλιξη ανα 10ήμερο και ενημέρωσε ότι η παρακολούθηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθημερινά.
Συμπερασματικά ανέφερε ότι πρόκειται για μικρούς και επιφανειακούς σεισμούς, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων όπως αυτό που προκάλεσε το σεισμό του ’86 αλλά διέγερση μικρότερων που αδυνατούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.
Τέλος επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με προοδευτική μείωση.

Ο κ. Κων/νος Μπάκας, Πολιτικός Μηχανικός, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των σεισμών, και συγκεκριμένα μίλησε για τη σεισμική μόνωση, τις κτηριακές κατασκευές, τους χαρακτηρισμούς των κτηρίων (πράσινα – κίτρινα – κόκκινα), και την διάκριση των βλαβέντων κτιρίων.

Στη συνέχεια, ο κ.Πλούταρχος Κεπερλής, Πολιτικός Μηχανικός MSc, αναφέρθηκε στα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.
Συγκεκριμένα πριν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί κατάλληλα και προετοιμαστεί με ασκήσεις ετοιμότητας, να έχομε άρει σημεία επικινδυνότητας στις οικείες μας και να υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις οικίες μας ή στον εργασιακό μας χώρο.
Κατά τη διάρκεια του σεισμού θα πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να καλυπτόμαστε κάτω από κάποιο γερό έπιπλο και να καλύπτουμε τα κεφάλια μας.
Μετά το σεισμό, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε ήρεμα από το κτίριο που βρισκόμαστε, κλείνοντας τους γενικούς διακόπτες νερού, ηλεκτρικού, υγραερίου και να κατευθυνόμαστε σε κατάλληλους υπαίθριους χώρους περιμένοντας οδηγίες από την Πολιτεία.
Τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους νικήσουμε, αλλά μόνο με τη γνώση και την ψυχραιμία μας μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Ακολούθως, η κα Χρύσα Γκουντρομίχου, Γεωλόγος MSc αναφέρθηκε στα μέτρα αυτοπροστασίας των ΑμεΑ, για τα οποία ο ΟΑΣΠ ήδη έχει εκδώσει έντυπο και ηλεκτρονικό εγχειρίδιο που απευθύνεται στα ίδια τα άτομα με αναπηρία με σχετικές οδηγίες ενημέρωσης για τους σεισμούς και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Το σχετικό φυλλάδιο οδηγιών του ΟΑΣΠ, έχει μεταφραστεί στη γραφή Brille αλλά και σε ηχητικό μήνυμα και σύντομα θα μεταφραστεί και στη νοηματική. Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει επιπλέον των άλλων μέσων αυτοπροστασίας, να έχουν κι ένα προσωπικό σχέδιο υποστήριξης στην περίπτωση σεισμού.
Σημαντικό επίσης είναι να οργανώνονται ασκήσεις ετοιμότητας και στα ειδικά σχολεία και εκπαιδευτήρια της χώρας μας.

Τέλος, η Δρ. Ασημίνα Κούρου – Γεωλόγος, αναφέρθηκε στα σχέδια εκκένωσης των κτιρίων των σχολείων, αλλά και στις ασκήσεις ετοιμότητας που θα πρέπει να πραγματοποιούνται 2-3 φορές το χρόνο. Προγραμματισμένες αλλά και απρογραμμάτιστες. Για τη σύνταξη σχεδίου εκκένωσης θα πρέπει να έχει γίνει σωστή καταγραφή των χώρων. Στο εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία εκκένωσης, οι οδοί διαφυγής καθώς κι ο χώρος συγκέντρωσης καθώς επίσης θα πρέπει να έχει γίνει ορισμός αρμοδιοτήτων του προσωπικού.

Φιλιατρά News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.