Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Στην κόψη του «λευκού» η ΝΔ

Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη -από κάθε άποψη- ψηφοφορία της Δευτέρας, βρίσκονται πλέον ο πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι εάν τελικά παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, θα υποβάλει αμέσως μετά την παραίτησή του, για να μην οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα σε εκλογές.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάντως, το κλίμα είναι εκρηκτικό σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν ότι τα «λευκά» (η διέξοδος που... ανακάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου για την εκτόνωση της έντασης) θα υπερβούν τελικά τα 20.

Στην κόψη του «λευκού» η ΝΔ ...........

Χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η δημόσια αντιπαράθεση δύο βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος κ. Μαργ. Τζίμας, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις για τις συναλλαγές του επιχειρηματία κ. Κλ. Ρούτση με τον αδελφό του πρώην υπουργού, κ. Αν. Παυλίδη, είχε κάνει λόγο για «πάρτι καταθέσεων δορυφορικά του κ. Παυλίδη».

Μία ημέρα μετά ο κ. Κ. Τζαβάρας σε δηλώσεις του (Mega) χαρακτήρισε «ανόητη» την άποψη αυτή και επεσήμανε ότι η Προανακριτική δεν συστάθηκε για να διερευνήσει αυτές τις συναλλαγές, αλλά για το εάν υπάρχει θέμα εκβίασης μεταξύ του κ. Παυλίδη και του εφοπλιστή κ. Μανούση.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν την -εδώ και τώρα- παραίτηση του πρώην υπουργού, ενώ ο κ. Γερ. Γιακουμάτος δήλωσε οργισμένος από τα όσα αποκαλύπτονται για τον κ. Παυλίδη.

«Οι αποχρώσες ενδείξεις εμένα με έχουν εξοργίσει και με έχουν θυμώσει πάρα πολύ. Μαζί με εμένα έχουν θυμώσει και έχουν εξοργιστεί τα 3,5 εκατομμύρια νεοδημοκρατών», τόνισε.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα από το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ ήταν η ηθική. Κάτι τέτοιοι είτε λαθρεπιβάτες είτε μισθοφόροι επίορκοι μας δηλητηριάσανε και μας έχουν στην πίκρα, αυτό με εξοργίζει», κατέληξε ο πρώην υφυπουργός.

Την παραίτηση του πρώην υπουργού έχουν ζητήσει δημόσια οι βουλευτές κ. Χαρακόπουλος, Κεδίκογλου, Καλατζής, Καράογλου, Πιπιλή, Μανώλης, Νικηφοράκης, ενώ και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει οι βουλευτές να ελέγχονται από τον φυσικό τους δικαστή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική ζημία από την υπόθεση Παυλίδη είναι δεδομένη, καθώς οι πολίτες -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- έχουν την εικόνα ότι η πλειοψηφία επιχειρεί -όπως ακριβώς συνέβη και με τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων, των «κουμπάρων» κ.λπ.- να «κουκουλώσει» τις καταγγελίες.

Σε αυτό που ελπίζουν είναι στην παραίτηση του πρώην υπουργού, γεγονός που θα επιτρέψει -όπως πιστεύουν- στην κυβέρνηση να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα τον πρώην υπουργό.

Το πάρε - δώσε...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που υπάρχει στη Ρηγίλλης είναι ότι τελικά ο πρώην υπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του ως αντάλλαγμα στις κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτές οι κινήσεις ήταν: α. Το αθωωτικό πόρισμα της Επιτροπής και οι σχετικά ήπιες φράσεις που υπήρξαν για το θέμα της επαναπρόσληψης του συνεργάτη του πρώην υπουργού, κ. Ζαχαρίου, και β. Η απόφαση της ΝΔ να μη συμμετάσχει ούτε στη συζήτηση ούτε πολύ, δε, περισσότερο στην ψηφοφορία για τη δεύτερη δικογραφία.

Επίσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα περιοριστούν στα «λευκά» και δεν θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, καθώς γνωρίζουν ότι εάν αυτό γίνει και ο πρώην υπουργός δεν παραιτηθεί, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Επίσης, σημειώνουν στις αναλύσεις τους ότι λευκά ψηφοδέλτια είναι πιθανόν να υπάρξουν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την εξαγωγή συμπερασμάτων την επόμενη μέρα.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο... μέλλον


Στην αναζήτηση ουσιαστικών πρωτοβουλιών, που θα οδηγήσει την κυβέρνησή του μακριά από τα σκάνδαλα, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετρά με τους συνεργάτες του το κόστος από την υπόθεση Παυλίδη και από το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν εισηγήσεις να ανακοινωθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας πρωτοβουλία της κυβέρνησης για άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των κομμάτων για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον νόμο που ταυτίζει ελεγκτές και ελεγχόμενους απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εισηγητές της πρότασης, ο κ. Καραμανλής θα αποκομίζει οφέλη αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του ισχύοντος καθεστώτος και παράλληλα θα κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έχει υιοθετήσει πλήρως τις εισηγήσεις για τη δημιουργία κλίματος πόλωσης, καθώς θεωρείται κρίσιμη παράμετρος -εν όψει ευρωεκλογών- η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αύριο από την Αργολίδα ο πρωθυπουργός θα εξαπολύσει επίθεση κατά του κ. Γ. Παπανδρέου και θα επιχειρήσει να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο πεδίο των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας και εφόσον το αποτέλεσμα δεν προκαλεί πρόωρες εκλογές, θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον τελικό καθορισμό της ευρωλίστας και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την καμπάνια εν όψει της 7ης Ιουνίου που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ξαφνική εμπλοκή σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Περαιτέρω προκαταρκτική έρευνα διέταξε χθες η Εισαγγελία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει βασιμότητα ή μη η ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας κ. Κλέαρχος Ρούτσης είχε χρησιμοποιήσει σε μαντρότοιχο της βίλας του στην Πολιτεία μεγάλους πλίνθους που προέρχονται από το τείχος του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του επιχειρηματία κ. Ρούτση είχε εμπλακεί στην υπόθεση Παυλίδη, καθώς είχε κληθεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, επειδή από το άνοιγμα των λογαριασμών είχε προκύψει ότι τμηματικά είχε καταθέσει το ποσό των 320.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Αναστάση Παυλίδη (αδελφού του πρώην υπουργού).

Μετά την προαναφερόμενη ανώνυμη καταγγελία η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας έκανε (προχθές) έρευνα στο σπίτι του επιχειρηματία, παρουσία αρχαιολόγου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας «είχε προβεί στην κατασκευή περιμετρικού τοιχίου, όπου εντός αυτού σε διάφορα σημεία του βρίσκονταν 140 αρχαίοι ογκόλιθοι (ορθογώνιοι πώρινοι πλίνθοι) διαφόρων διατάσεων».

Με βάση την έρευνα σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία και χθες ο κ. Ρούτσης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου.

Ωστόσο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, καθώς από πλευράς αρχαιολόγου, που μέχρι στιγμής έχει εξετάσει τα επίμαχα λιθάρια, δεν διευκρινίζεται αν αυτά εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων (δηλαδή αν έχουν αρχαιολογική αξία).

Κατόπιν αυτού ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει η Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., με την παραγγελία κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας να οριστεί επιτροπή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι πλίνθοι αυτοί, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει ο επιχειρηματίας στο σπίτι του, αποτελούν αρχαιότητες ή όχι.

Ο ίδιος ο κ. Ρούτσης ερωτώμενος χθες από τον εισαγγελέα, απάντησε ότι οι εν λόγω λίθοι, με τους οποίους έχτισε τον μαντρότοιχό του, προέρχονται από τις παλαιές γερμανικές αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και ότι προέρχονται από κατεδάφιση, καθώς η εταιρεία του είχε αναλάβει να τις γκρεμίσει.

Εξάλλου -όπως προσέθεσε- ήταν «σε κοινή θέα, γιατί δεν είχε τίποτα να κρύψει».

Επίσης ο επιχειρηματίας άφησε να εννοηθεί ότι η καταγγελία σε βάρος του έγινε λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Παυλίδη. «Διασύρομαι αδίκως», είπε στον εισαγγελέα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα για την υπόθεση θα ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εκτιμήσει την «εμπορική» αξία των αρχαιοτήτων. Η επιτροπή θα συσταθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.

Εφόσον βεβαιώσει η επιτροπή ότι τα αρχαία είναι αυθεντικά, θα κινηθεί η διαδικασία της παραπομπής.

Αν η «εμπορική αξία» των αρχαίων είναι πάνω από 150.000 ευρώ, η παραπομπή σύμφωνα με τον νόμο γίνεται για κακούργημα.

Αν η αξία είναι μικρότερη, ο εκάστοτε κατηγορούμενος παραπέμπεται για πλημμέλημα και οι ποινές είναι ελαφρύτερες. Μετά τη σύσταση της επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να αλλάξει τη σύνθεσή της, κάτι το οποίο είναι στη δικαιοδοσία του ΚΑΣ, το οποίο εξετάζει την αίτηση θεραπείας.

Σημειώνουμε ότι κάτι τέτοιο -το να αλλάξει η επιτροπή- συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

Πηγή: EΘΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. Το λευκό δεν είναι ψήφος.
    Τι θα πει λευκό;
    Λευκό σημαίνει δεν ξέρω δεν απαντώ, δεν έχω άποψη.
    Είναι στην ουσία εξουσιοδότηση στο ότι αποφασίσουν άλλοι.

    Θα μας μάθει ο Καραμανλής νέα Ελληνικά τώρα; Πάμε καλά;
    Θα μας τρελάνουν τελείως; Τούρκικα μιλάνε στην ΝΔ ή Σκοπιανά; Γιατί Ελληνικά σίγουρα δεν μιλάνε.

    Κώστας Γ.
    Κυπαρισσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σου πω βρε Κώστα....
    Μα την Παναγία και εγώ κοντέβω να ξεχάσω την γλώσσα μου με αυτούς.

    Εγω αλλιώς τα έμαθα στο σχολείο.

    Ξέρω ότι πλειοψηφία είναι 150 βουλευτές ΣΥΝ ΕΝΑΣ.
    ΠΩΣ διάολο κάποιος μπορεί να έχει δεδηλωμένη με 150 από τις 300 ψήφους.... Αυτά είναι Καραμανλικά Μαθηματικά.

    Ξερω ότι όταν λέμε λευκό εννοούμε κάντε ότι θέλετε. Χέστηκα.
    Πως το λευκό σημαίνει τωρα ΟΧΙ.... Αλλη Καραμανλική γλώσσα. ΟΧΙ Ελληνική πάντως.
    Πολυ σωστά το επεσήμανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και με των δύο σας τα σχόλια.
    Αν και ΝεοΔημοκράτης, αυτή η κυβέρνηση ήταν η χειρότερη που πέρασε ποτέ.
    Μας γονάτισε, μας εξευτέλισε.

    Εγω δεν πρόκειται να τους ξαναψηφίσω ΠΟΤΕ. προτιμώ να μου κοπούν τα χέρια παρά να τους ξαναψηφίσω.
    Αποστόλου Νίκος
    Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχετε απόλυτο δίκιο.
    Οι πολιτικάντηδες όμως θεωρούν λογικό αυτό που κατά περίπτωση τους συμφέρει γιαυτό είναι επικίνδυνα άτομα.
    Κάποτε σε μιά ψηφοφορία σε γενική συνέλευση ΑΕΙ τέθηκε πρός ψήφιση..ποιό θέμα νομίζετε!!!
    εάν το 5 είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο του 6... τι περιμένεις από κει και πέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΛΛΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ..ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι ρε. Να ψηφίσουμε πάλι τον Καραμανλή να κλέψουν όσα δεν πρόλαβαν να κλέψουν.

    Τράβα κανε ρε καμία τούμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 11:38μ.μ

    Παρακαλώ τα σχόλια να είναι λίγο ευπρεπή.
    Σχόλιο του τύπου "Κάνε ρε καμία τούμπα" είναι μη αποδεκτό.
    Ο Φίλος εξέφρασε μια άποψη.

    ΟΥΔΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΠΕ Ψηφίστε τον Γιωργάκη, ψηφίστε τον Κωστάκη κλπ κλπ.
    Ο φίλος νομίζει ότι το γράψαμε. Δικαίωμα του να το νομίζει.

    Ο καθένας ψηφίζει ΟΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.
    Κρίση ο καθένας έχει. Αν ο καθένας νομίζει ότι είναι πρόβατο και πάει στο μαντρί ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ.

    Νομίζω ότι είπα πολλά με αυτά τα τελευταία σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.