Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα από 1η Αυγούστου 2009

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την διακίνηση του γάλακτος.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται οι διατάξεις που είχε εξαγγείλει ο υφυπουργός, Γιώργος Βλάχος για την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και για την τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια του λιανεμπορίου.

Η διάταξη δίνει περιθώριο τριών μηνών στις γαλακτοβιομηχανίες ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στη συσκευασίες του φρέσκου γάλακτος που παράγουν.
Έτσι τα προϊόντα που έχουν παραχθεί ή εισαχθεί μέχρι σήμερα μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται ως έχουν στην αγορά μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Εξαιρούνται τα εβαπορέ (ζαχαρούχα ή μη) για τα οποία, η προθεσμία .......

επεκτείνεται για τρεις μήνες ακόμα, δηλαδή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης ισχύει για το γάλα, το γάλα σε σκόνη, το σοκολατούχο, το γιαούρτη με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο και κρέμα γάλακτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει χρησιμοποιηθεί γάλα από διαφορετικές χώρες, καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή του ποσοστού πρόσμιξης.

Η αναγραφή της χώρας προέλευσης είναι υποχρεωτική ακόμα και αν το γάλα έχει παρασκευασθεί ή εισαχθεί από χώρα της Ε.Ε. Ο παραγωγός ή ο εισαγωγέας του οφείλουν να δηλώνουν στη συσκευασία τη συγκεκριμένη χώρα παραγωγής.

Ειδικότερα, για τα γιαούρτια που διατίθενται στο εμπόριο σε χύμα μορφή από ανοικτές συσκευασίες (βαρέλια, δοχεία κλπ) η προέλευση πρέπει να αναγράφεται και επί των συσκευασιών αυτών.

Τέλος, τα πάσης φύσεως γάλατα θα πωλούνται πλέον σε ξεχωριστά, διακριτά σημεία.

Με αφορμή την έκδοση της εν λόγω αγορανομικής διάταξης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος δήλωσε «ότι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η μείωση των τιμών στα γαλακτοκομικά που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της αγοράς και τόνισε ότι πλέον ο καταναλωτής μπορεί να βρει σε πολλά σημεία γάλα με 1 ευρώ.»

Πιο αναλυτικά, η αγορανομική διάταξη προβλέπει τα εξής:

Στη συσκευασία των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτη με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος) αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς και το ποσοστό πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες.

Για τα προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος της νέας Α.Δ., βρίσκονται αδιάθετα και άρα στις συσκευασίες τους δεν αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις από τη νέα Α.Δ. μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή ως έχουν, το αργότερο μέχρι 31- 7 -2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζαχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31-10-2009 .

Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να τοποθετούν τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα σε ευδιάκριτα, ξεχωριστά σημεία (σε ξεχωριστά ράφια κάθε κατηγορία).

Η Α.Δ. ισχύει σε όλη την Χώρα από την επομένη της δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

ΘΕΜΑ:«Αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων που υποδηλώνουν την χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος ) που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή, καθώς και υποχρεώσεις των λιανοπωλητών, για τον τρόπο τοποθέτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σημεία πώλησης των καταστημάτων τους. ».

Άρθρο 1

Μετά το άρθρο 37 του κεφαλαίου 3 «ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ »της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, προστίθεται άρθρο 37 Α που έχει ως ακολούθως :

«Άρθρο 37 Α

Αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων που υποδηλώνουν την χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος ) που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή

1. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται τα κατωτέρω προϊόντα που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή σε κλειστές συσκευασίες ,με την επισημείωση ότι στην έννοια του όρου καταναλωτής εμπίπτουν και τα εστιατόρια ,νοσοκομεία ,καντίνες, κλινικές ,άλλα ευαγή ιδρύματα και οι πάσης φύσεως μονάδες ομαδικής εστίασης :

α) Γάλα (απλής παστερίωσης, υψηλής παστερίωσης ,μακράς διαρκείας, εβαπορέ ζαχαρούχο ή μη ).

β) Γάλα σε σκόνη ,προοριζόμενο για βρέφη και νήπια.

γ) Σοκολατούχα γάλατα .

δ) Γιαούρτια (με προσθήκη ή μη άλλων υλών όπως φρούτα ,δημητριακά, μέλι κ.λ.π.).

ε) Επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα .

στ) Κρέμες ,ρυζόγαλα και κρέμες γάλακτος .

2. Επί της κλειστής συσκευασίας των ανωτέρω προϊόντων, όταν αυτά παράγονται στην Ελλάδα, αναγράφεται υποχρεωτικά πέραν των εξ’ άλλων διατάξεων επιβαλλομένων ενδείξεων και η ένδειξη που υποδηλώνει την χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλα) από την οποία παρασκευάσθηκαν τα εν λόγω προϊόντα .

Ειδικότερα :

α)Αναγράφεται η ένδειξη «από γάλα προέλευσης 100% π.χ. Ελληνικό ή π.χ. Ολλανδικό», όταν το γάλα που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από μία χώρα και

β) Αναγράφεται η ένδειξη «από την πρόσμιξη γάλακτος ??..% π.χ. Ελληνικό , ???.%

π.χ. Ολλανδικό κ.λ.π.», όταν το γάλα που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρας.

3. Σε περίπτωση που τα προϊόντα της παρ.1 προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ), πλην της Ελλάδος, ή εισάγονται από τρίτες χώρες, τότε επί της κλειστής συσκευασίας τους αναγράφεται υποχρεωτικά, πέραν των εξ’ άλλων διατάξεων επιβαλλομένων ενδείξεων και η ένδειξη που να υποδηλώνει τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χώρα παραγωγής τους ( π.χ. παράγεται στην Ολλανδία, π.χ. παράγεται στην Γερμανία, π.χ. παράγεται στην Ελβετία ) .

4. Ειδικά για τα γιαούρτια που προσφέρονται στον τελικό καταναλωτή υπό μορφή χύμα από ανοικτές συσκευασίες (δοχεία ,βαρέλια κ.λ.π.)οι ενδείξεις των ως άνω παραγράφων 2 και 3 αναγράφονται υποχρεωτικά και επί των συσκευασιών αυτών .

5. Οι ενδείξεις των ως άνω παραγράφων 2 και 3 αναγράφονται υποχρεωτικά :

α) Επί όλων των παραστατικών στοιχείων εμπορίας και διακίνησης των ως άνω προϊόντων (τιμολόγια ,δελτία αποστολής κ.λ.π) και

β) Στην περίπτωση των προϊόντων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου και επί της πινακίδας που είναι υποχρεωμένοι οι λιανοπωλητές να αναρτούν, σύμφωνα με το άρθρο 69 της παρούσης ΑΔ 14/89 , όπως ισχύει.

6.Οι ενδείξεις των ως άνω παραγράφων 2 και 3 αναγράφονται επί των συσκευασιών με ευδιάκριτα ευανάγνωστα και ανεξίτηλα γράμματα υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και στο ίδιο οπτικό πεδίο όπου αναγράφεται και η ονομασία του προϊόντος.

7. Η ευθύνη για την αναγραφή επί της συσκευασίας των προϊόντων αυτών των ενδείξεων της ως άνω παραγράφου 2 βαρύνει τους παραγωγούς αυτών και των ενδείξεων της ως άνω παραγράφου 3 βαρύνει τους εισαγωγείς αυτών στην Ελλάδα.

Οι λοιποί μεσολαβητές (χονδρέμποροι, λιανοπωλητές) απαγορεύεται να προμηθεύονται και να διακινούν τα ως άνω προϊόντα εάν δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες στις παρ.2 και 3 ενδείξεις.

8. Ειδικά για τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα, οι λιανοπωλητές υποχρεούνται όπως κάθε επί μέρους κατηγορία αυτών (απλής παστερίωσης, υψηλής παστερίωσης , μακράς διάρκειας, εβαπορέ, ζαχαρούχο ή μη) να την τοποθετούν σε ευδιάκριτα ξεχωριστά σημεία (π.χ. στα χρησιμοποιούμενα ψυγεία σε ξεχωριστό ράφι την κάθε κατηγορία).

Άρθρο 2

Προκειμένου για τα προϊόντα της παραγράφου 1 του άρθρου 37Α της Α.Δ. 14/89, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος αυτού, ευρίσκονται αδιάθετα εις χείρας παντός διακινητού, όπου εξ’ αντικειμένου επί της συσκευασίας αυτών δεν αναγράφονται οι ενδείξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37Α της Α.Δ. 14/89, μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή ως έχουν , το αργότερα μέχρι 31- 7 -2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζαχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31-10-2009 .»

Άρθρο 3

1. Οι παραβάτες της παρούσας, πού ισχύει σε όλη την Χώρα από την επομένη της δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 2, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα.

2. Να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο.

Κατεβάστε ολόκληρη την Αγορανομική Διάταξη για τα γαλακτοκομικά

Από Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.