Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών: Υπολειτουργεί, απαιτούνται παρεμβάσεις και προσωπικό

Το ποσό των 250.000 ευρώ απαιτείται προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του. Το Κέντρο την περίοδο αυτή υπολειτουργεί, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού, αλλά και θεσμικά ζητήματα.
Ήδη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Απασχόλησης, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και να προσληφθεί προσωπικό.

Προβλήματα

Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής Κοινωνικής Αποκατάστασης Φιλιατρών Μεσσηνίας απευθύνεται σε άτομα που χρήζουν φυσικής αποκατάστασης και ειδικότερα σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος (όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, αθλητικές κακώσεις, πολυτραυματίες κ.ά.), καθώς και από νοητική υστέρηση.

Στόχο έχει την επανένταξη των ασθενών στο κοινωνικό και .......

εργασιακό τους περιβάλλον.
Στεγάζεται σε ένα κτίριο 7.453 τ.μ. και διαθέτει τέσσερις (4) πτέρυγες νοσηλείας συνολικής δυναμικότητας 100 κλινών. Στις δύο εξ αυτών διαμένουν μόνιμα όσοι φιλοξενούνται στο τμήμα εσωτερικής νοσηλείας (35 ασθενείς με χρόνια νοσήματα), στη μία εξυπηρετούνται όσοι ακολουθούν προγράμματα ιατρικής αποκατάστασης και μία πτέρυγα παραμένει κενή. Επίσης, υπάρχει και ξενώνας 15 κλινών.
Οι πρόσφατοι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας ανέδειξαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, κυρίως λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών αλλά και παλαιότητας.
Οι εργασίες που έχουν καταγραφεί και πρέπει να εκτελεσθούν είναι:
- Πλακόστρωση δύο πτερύγων διαβίωσης ασθενών πλέον του ξενώνα 1.400 τ.μ., με αντιολισθητικά πλακίδια τύπου γρανίτη, 45.000 ευρώ.
- Πλακόστρωση του ξενώνα 350 τ.μ. με αντιολισθητικά πλακίδια τύπου γρανίτη, 11.500 ευρώ.
- Αντικατάσταση ταμπλάδων σε πόρτες και παράθυρα, λόγω καταστροφής των προηγούμενων με φέτες αλουμινίου, 30.000 ευρώ.
- Αντικατάσταση πλακιδίων και υδραυλικών εγκαταστάσεων σε όλα τα μπάνια του κτιρίου, 96.000 ευρώ.
- Βύθιση της θεραπευτικής πισίνας επί του εδάφους, 40.000 ευρώ.
- Αντικατάσταση των καμινάδων λεβήτων και ατμολεβήτων από αμίαντο με ανοξείδωτες, καθώς και του συστήματος αποσκλήρυνσης νερού, 20.000 ευρώ.
- Σύνταξη μελέτης για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου του παλαιού Ασύλου (ως έργο έχει ήδη ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 660.000 ευρώ.)

Θεσμικά

Ο εξοπλισμός του ΚΑΦΚΑ θεωρείται σύγχρονος και έχει γίνει περίπου πριν από μια πενταετία.
Οι πόροι του βασίζονται κυρίως στην είσπραξη νοσηλίων από τα ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως τον ΟΓΑ) για τους χρόνια πάσχοντες, διότι δεν έχει καθοριστεί νοσήλιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης από το Υπουργείο Εργασίας.
Άλλοι πόροι είναι οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
Σε ότι αφορά το προσωπικό, το σύνολο των οργανικών θέσεων ανέρχεται στις 44, αλλά αυτή τη στιγμή υπηρετούν 25, ενώ εκκρεμούν δύο προσλήψεις με ειδικότητες Βοηθού Φαρμακείου και Κοινωνικού Λειτουργού.
Τον τελευταίο δε χρόνο, έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 8 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς να υπάρξει νέα πρόσληψη.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Κέντρου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ.
Για το λόγο αυτό, όπως έχει επισημάνει και η Νομαρχία, είναι επιτακτική η ανάγκη να καθορισθεί το ύψος των νοσηλίων για τα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και εν συνεχεία να υπογραφεί σύμβαση μαζί τους.
Επίσης, το ΚΑΦΚΑ ζητά άμεσα να προσληφθούν τουλάχιστον 8 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.
Τέλος, η Διοίκηση έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού του ΚΑΦΚΑ.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ που είχε κάνει το Φιλιατρά News στις 27 Δεκεμβρίου όταν σε εθιμοτυπική επίσκεψη του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου τέθηκαν από μέλη της Διοίκησης τα προβλήματα που έχει το ΚΑΦΚΑ.
Ακούστε και τις δηλώσεις που είχαν παραχωρήσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Φιλιατρά Νews τόσο ο Νομάρχης Κος Δράκος όσο και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Κος Κώστας Δεμπεγιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.