Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ενεργειακό πιστοποιητικό για όλα τα ακίνητα

Από φέτος η κατάσταση αλλάζει στον χώρο των ακινήτων. Πλέον όλα τα καινούργια ακίνητα ανεξαρτήτως επιφανείας και όλα τα παλαιά μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα για να πουληθούν ή να νοικιαστούν θα πρέπει - με βάση κοινοτική οδηγία - να διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Στα κτήρια μπαίνουν κριτήρια αξιολόγησης - και κατάταξης - όπως γίνεται με τις ηλεκτρικές συσκευές.

Έτσι, τα ακίνητα με λιγότερη απώλεια ενέργειας θα κρατούν πιο ψηλά την εμπορική τους αξία, ενώ τα ενεργοβόρα θα μπαίνουν στα... αζήτητα!
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα μόνο το 30% των κτηρίων διαθέτει θερμομόνωση. Πλέον θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να φροντίσουν για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό των κτηρίων τους.
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να υπολογίζουν - με βάση την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου - τα έξοδα που χρειάζονται για τη θέρμανση και την ψύξη.
Κοστίζει ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός

Σύμφωνα με ειδικούς, οι επεμβάσεις σε ένα ....

κτήριο προκειμένου το ακίνητο να ανέβει κατηγορία γίνονται βασικά στο κέλυφος και τον ηλεκτρομηχανολογικό τομέα.
Οι επεμβάσεις στο κέλυφος γίνονται με αλλαγές στα κουφώματα, την τοποθέτηση διπλών τζαμιών, με την μόνωση στις ταράτσες και στις πιλοτές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρώματα με σύγχρονα ανακλαστικά υλικά, δηλαδή υλικά που σκουραίνουν τον χειμώνα και ανοίγουν το καλοκαίρι για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, το κόστος μόνωσης για παράδειγμα ενός σπιτιού 120 τετραγωνικών μέτρων εκτιμάται γύρω στις 6.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που πρέπει να τοποθετηθούν διπλά τζάμια, τότε μαζί με τα κουφώματα, το σοβάτισμα και το βάψιμο το κόστος κυμαίνεται από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

Ενεργειακό πιστοποιητικό με 1 ευρώ το τετραγωνικό
Το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για το ενεργειακό πιστοποιητικό στην πράξη αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων (στις 24 Ιανουαρίου), το κόστος της έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστη συνολική τιμή τα 100 ευρώ. Έτσι, για ένα διαμέρισμα έως 100 τετραγωνικών μέτρων το κόστος μαζί με τον ΦΠΑ (19%) θα είναι 119 ευρώ.

Πηγή: Eπικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.