Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μια ακόμη συνάντηση για δημοπρατήριο στα Φιλιατρά

Η προσπάθεια της δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά συνεχίζεται και στις 23 του μήνα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση γι’ αυτό το θέμα στην τριφυλιακή πόλη. Αυτό επισημάνθηκε χθες στη Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης και ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θέλει τη δημιουργία του δημοπρατηρίου.
Για την καθυστέρηση των διαδικασιών μέχρι τώρα επέρριψε ευθύνες στους παραγωγούς, που δεν έχουν συστήσει επιτροπή πρωτοβουλίας και δεν έχουν καταγράψει τα ονόματα των ενδιαφερομένων παραγωγών και στο ΤΕΙ Καλαμάτας, που άργησε να απαντήσει στο αν θα κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας, ζητώντας μετά από μήνες και 90.000 ευρώ.

Το θέμα του δημοπρατηρίου συζητήθηκε χθες στη Ν.Ε. μετά από αίτημα των συμβούλων της “Ανατροπής“ Γρηγόρη Μασούρα και Νίκου Ξαρχάκου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό, στο ξεκίνημα της προσπάθειας ........

σαν ιδέα το Μάιο του 2007, τον Ιούλιο του 2007 που έγινε ημερίδα στα Φιλιατρά με Βέλγους Ειδικούς, το Φεβρουάριο του 2008 με την ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Φιλιατρών και τον Ιούλιο του 2008 που συζήτησαν και ζήτησαν από το ΤΕΙ μελέτη σκοπιμότητας.
Ο αντινομάρχης είπε ότι παρά τις ενοχλήσεις τους, τούς απάντησε το ΤΕΙ τον Ιανουάριο και έκανε αναφορά σ’ ένα ποσό 90.000 ευρώ. «Με τη γνωστοποίηση του ποσού άλλαξαν τα δεδομένα», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ενημέρωσε, επίσης, ότι «ούτε κατάσταση ονομάτων παραγωγών ήρθε, ούτε η συγκρότηση επιτροπής πρωτοβουλίας» και πρόσθεσε: «Διαπιστώνεται ότι από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ανακολουθία σ’ αυτά που είχαμε υποσχεθεί.
Εγινε υπεύθυνη, αξιόπιστη προσπάθεια για τη στήριξη δημιουργίας δημοπρατηρίου.
Ηρθαμε σ’ επαφή με μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σχεδιασμού προγραμμάτων αγροτικού χώρου, την “Βακάκης και συνεργάτες“».

Ο αντινομάρχης ενημέρωσε ότι «στα Φιλιατρά θα πάμε στις 23 Φεβρουαρίου στις 7.30 το βράδυ. Για να δούμε γιατί δε συγκροτήθηκε η επιτροπή πρωτοβουλίας και δεν καταγράφηκαν τα ονόματα των ενδιαφερομένων παραγωγών.
Θα είναι και οι άνθρωποι της εταιρείας “Βακάκης“ να τους ενημερώσουν». Πρόσθεσε πως «χωρίς τη συμμετοχή αγροτών δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα.
Πριν πάμε στα Φιλιατρά θα γίνει μια συνάντηση με τους μελετητές και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου».
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι πριν 2 μήνες ήταν στην Ισπανία, όπου έχει αρκετά δημοπρατήρια ευέλικτα, που λειτουργούν πολύ καλά και σημείωσε:
«Για να το στήσουμε είναι λίγο δύσκολο, υπάρχει καχυποψία μεταξύ των παραγωγών. Πρέπει να πειστούν οι παραγωγοί. Θα είναι Ομάδα Παραγωγών, Συνεταιρισμός ή Ανώνυμη Εταιρεία;
Πρέπει να υπάρξει μελέτη γρήγορα, να γίνει κουβέντα με τους παραγωγούς, να ξέρουμε τον όγκο παραγωγής για να δούμε αν είναι βιώσιμη η προσπάθεια».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «ένα δημοπρατήριο πρέπει να γίνει στο 3ο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας» και συμπλήρωσε:
«Στην Κρήτη λειτουργούν δημοπρατήρια. Πρέπει να δώσουν τα στοιχεία οι παραγωγοί και θα τα δώσουν.
Υπάρχουν και παραγωγοί που είναι έμποροι και δε στηρίζουν την προσπάθεια.
Χωρίς δημοπρατήρια το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή θα είναι μεγάλο και θα είναι σε βάρος των παραγωγών».
Ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «το τι χρειάζεται, Α.Ε. ή Ομάδα Παραγωγών, θα μας το δώσει η αναγνωριστική μελέτη».
Ο κ. Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι «30.000 - 40.000 τόννοι είναι η δυναμικότητα για ένα δημοπρατήριο, όσους θα μαζέψει ο όγκος παραγωγής των Φιλιατρών» κι επεσήμανε: «Δε θα συμμετέχουν όλοι, γιατί είναι και έμποροι - παραγωγοί.
Αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά, δεν κάνουμε τίποτα.
Να πάνε οι παραγωγοί στην Ισπανία ή και στην Κρήτη να δουν δημοπρατήρια και να πειστούν».
Ο Γρ. Μασούρας ζήτησε «κάποιος να πάρει την υπόθεση αυτή στην πλάτη του και να μην περιμένουμε τους παραγωγούς».
Ο Ν. Ξαρχάκος ζήτησε σωστή και συνεχή ενημέρωση των παραγωγών και πρότεινε «μέσω της Αναπτυξιακής να προσλάβουμε ειδικούς που θα κάνουν προτάσεις και θα ενημερώσουν τους παραγωγούς».
Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Το θέλουμε το δημοπρατήριο, το τόνισε και ο νομάρχης στα Φιλιατρά».

Πηγή: Ελευθερία

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΪΑ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


4 σχόλια:

  1. Θα το πώ ωμά! Για να υπάρχει η απαιτούμενη συμμετοχή των παραγωγών στο Δημοπρατήριο θα πρέπει η πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων να κατοχυρώνεται μόνο μέσω του Δημοπρατηρίου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνεται αλλιώς Γιώργο, πρέπει έστω και υποχρεωτικά να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΙΛΑΝΕ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ 700 ΜΕΛΗ
    ΝΑ Η ΠΑΓΑΓΩΓΟΙ.
    ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΘΕΛΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ...
    1) ΒΑΣΙΛΗΣ.Γ.ΚΙΤΣΟΣ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΣΤΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.