Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η ομιλία του Δημήτρη Δράκου για τον επαρχιακό τύπο στην Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων. Αποτελεί πανθομολογούμενη αλήθεια το γεγονός ότι ο επαρχιακός Τύπος, μέσα στη γενικευμένη έκπτωση των αξιών και των ιδεών, αποτελεί τον προμαχώνα της αδέσμευτης μαχητικής δημοσιογραφίας και της πολυεπίπεδης ενημέρωσης της κοινής γνώμης περιφερειακά.

Οι τοπικές εφημερίδες επιτελούν τεράστιο έργο για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων, για την παρουσίαση των προκλήσεων, για την ενημέρωση πάνω στις ευκαιρίες και στις επιτυχίες που παρουσιάζονται σε έναν τόπο. Κερδίζει κάθε μέρα η τοπική και περιφερειακή εφημερίδα την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού της κοινού και το στοίχημα της έκφρασης του απλού πολίτη, παράγοντες που αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας μας, κάτω από ανυπέρβλητες αντιξοότητες.
Γι΄ αυτό, σε όλους εσάς τους ανυπότακτους μαχητές της ενημέρωσης, της δημοκρατίας και της περιφερειακής ανάπτυξης αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, παρά την τεράστια συμβολή των επαρχιακών εφημερίδων στη λειτουργία του πολιτεύματος, των θεσμών και της κοινωνίας μας, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα που δυσχεραίνουν το έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο τους.

Το γεγονός ότι αντέχουν και επιτυγχάνουν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ετεροχρονίσει τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα θεσμικά, λειτουργικά προβλήματά τους και στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.
Είναι σαφές ότι ο περιφερειακός - επαρχιακός Τύπος και οι περιφερειακοί αυτοδιοικητικοί θεσμοί είναι οι επάλξεις της ελληνικής περιφέρειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Είναι οι επάλξεις του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών στον καθημερινό τους αγώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία.
Η περιφερειακότητα των θεσμών αυτών και η «επικουρικότητα» είναι όροι που περιμένουν τη θεσμική τους ολοκλήρωση και εφαρμογή.
Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τη μια πλευρά είναι ευτυχείς διότι αυτές οι διαπιστώσεις έχουν γίνει πλέον ευρύτατα αποδεκτές από την κοινωνία μας, αλλά και από τους πολιτικούς ταγούς, από την άλλη όμως θεωρούν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η θεσμοθέτηση και η εφαρμογή των πολιτικών αυτών, που κατοχυρώνουν ακόμη περισσότερο και ενισχύουν το ρόλο των κορυφαίων αυτών θεσμών της ελληνικής περιφέρειας.
Δηλαδή του Τύπου και της Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, φίλες και φίλοι, ιδιοκτήτες των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, θεωρούμε ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε και να επιτύχουμε τα καλύτερα για τους θεσμούς, τη δημοκρατία και την πατρίδα μας.
Οπως έχουμε ήδη συζητήσει, είμαστε έτοιμοι να προγραμματίσουμε μαζί ημερίδα, που θα αναδεικνύει τα ζητή-ματα αυτά. Η περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση, η προβολή τους και η εξειδίκευσή τους, θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης.
Πολύ σύντομα λοιπόν, μπορούμε να συνδιοργανώσουμε αυτή την ημερίδα.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη γενική σας συνέλευση. Ελπίδα και ευχή όλων μας είναι η προσπάθεια, τόσο της Ενωσής σας όσο και του κάθε εντύπου ξεχωριστά, να συνεχίσει να στέφεται με επιτυχία, σε πείσμα των δυσκολιών, με αισιοδοξία, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.