Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Έκτακτο εφάπαξ στους συνταξιούχους ΟΓΑ

Τη χορήγηση έκτακτης εφαπάξ οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, σε όσους καταβάλλεται ΕΚΑΣ, καθώς και στους μακροχρόνιους άνεργους προβλέπει τροπολογία για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής που κατέθεσαν σήμερα στη βουλή οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Η σχετική διάταξη κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (Τ.Ε.Κ.Ε.), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις .....

αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις».
Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 200 ευρώ ανά δικαιούχο, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή της χώρας. Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση. Επομένως, το ύψος της ενίσχυσης για τα νοικοκυριά με δύο δικαιούχους, μπορεί να φθάσει έως τα 400 ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
- Διακόσια ευρώ (200 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
- Εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
- Εκατό ευρώ (100 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.
Επισημαίνεται ότι, οι παραπάνω ζώνες κλιματολογικών συνθηκών είχαν ισχύσει και κατά τη χορήγηση ανάλογου επιδόματος στο παρελθόν. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί στους μεν συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη, στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.
Η χορήγηση του συγκεκριμένου έκτακτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Με τη χορήγηση του επιδόματος υλοποιείται η σχετική κυβερνητική εξαγγελία, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για τη στήριξη με στοχευμένες πολιτικές των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Η κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων θα αποτυπώνεται και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.