Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Καινοτόμος πρόταση για το ελαιόλαδο

Δημιουργία νέας κατηγορίας υψηλότερης του extra παρθένου προτείνει ελαιουργείο στο Σταυροπήγιο. «Πράσινη βίβλος, ποιότητα» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας πρότασης του Ελαιουργείου Γ. Σκαρπαλέζος - Σ. Μαρίνης Ο.Ε., από το Σταυροπήγιο Αβίας.

Ο κ. Σκαρπαλέζος έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες στη Γενική Διεύθυνση Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία προτείνει τη δημιουργία μιας νέας ποιοτικής κατηγορίας υψηλότερης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με συγκεκριμένα χημικά χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας έτσι τα στάνταρ για την ποιοτική αξία του ελαιολάδου. Στην επιστολή - πρόταση ο κ. Σκαρπαλέζος αναφέρει:
«Πιστεύουμε ότι το ελαιόλαδο χρήζει μιας λεπτομερούς ανάλυσης χαρακτηριστικών, που να ανάγεται σε περισσότερες ποιοτικές κατηγορίες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί μια αρκετά γενικευμένη κατηγορία, η οποία εσωκλείει ελαιόλαδα που ανήκουν ή θα έπρεπε να ανήκουν σε χαμηλότερες ή διαφορετικής αξίας ελαιόλαδα. Αυτή η γενίκευση δεν αφήνει περιθώρια και επιπλέον δεν δίνει κίνητρα για να βελτιωθεί η ποιότητα προς τα επάνω. Προτείνουμε λοιπόν μια νέα ποιοτική κατηγορία, υψηλότερη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ευγενέστερη ως προς τη φύση του ελαιολάδου. Αυτή η νέα κατηγορία οφείλει να έχει περίπου τα εξής χημικά χαρακτηριστικά: οξύτητα έως 0,40%, Κ - 270 έως 0,15, Κ - 232 έως 2,00, υπεροξείδια έως 10mep/kg, Δ.Κ. ως -0,003 κ.λπ. επίσης να δίνεται σημασία στον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου σε σχέση πάντα με τις συνέπειες που έχει αυτό στην ποιότητά του. Ώστε να αναγνωρίζονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία ή και άλλα χημικά ωφέλιμα που στοιχειοθετούν το ελαιόλαδο από τη φύση του και τα οποία διαφοροποιούνται ποσοτικά κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ή και καταστρέφονται. Πιστεύουμε ότι αποτελεί πολλαπλό όφελος προς πολλές κατευθύνσεις, τόσο για τον ελαιοπαραγωγό όσο και για τον καταναλωτή. Προτείνουμε και υποστηρίζουμε ότι αφενός θα μπορέσει να δοθεί κίνητρο στους ελαιοπαραγωγούς για να βελτιώσουν τον τρόπο μεταχείρισης του προϊόντος τους (έγκαιρη συγκομιδή, σωστή συσκευασία στη μεταφορά χωρίς κακοποίηση του καρπού κ.λπ.) η Ελλάδα από την άλλη μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο - όραμα, λόγω των ευνοϊκότατων συνθηκών εδάφους και κλίματος για την καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης λόγω της μεγάλης παράδοσης στην ελαιοπαραγωγή που είναι στενά συνδεδεμένη με την Ελληνική κουλτούρα. Και γιατί όχι, που ίσως αποδειχθεί και το σημαντικότερο, μπορεί να δώσει και λύσεις οικονομικής ανάπτυξης. Παίζοντας το παιχνίδι στο πεδίο της ποιότητας αφού εκεί μπορεί».
Η συγκεκριμένη πρόταση κοινοποιήθηκε και στον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο και στον ΕΣΒΓΓΕ.

Πηγή: Επικαιρότητα

1 σχόλιο:

  1. Αν γίνουν όλα αυτά που εισηγείσθε και καλά κάνετε,τότε πως θα κάνουν νοθείες οι μεγαλέμποροι για να τα κονομάνε;;;
    Εδώ είναι η ουσία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.