Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Διαχείριση απορριμμάτων «Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»

«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» φαίνεται να πορεύεται η διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεσσηνία.
Απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστολή της λειτουργίας όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και η λύση που έχει προταθεί, η δημιουργία χώρων για την εγκατάσταση των μπαλοποιητών και των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, μάλλον καθίσταται γράμμα κενού περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο ποιες εξελίξεις υπάρχουν ως προς την επιλογή των χώρων για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και τι γίνεται με την προμήθεια των μπαλοποιητών, που θα περιτυλίγουν με πλαστικό τις μπάλες απορριμμάτων.
Οι χώροι τοποθέτησης των μηχανημάτων μπορεί να έχουν βρεθεί για το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας, όμως δεν έχουν βρεθεί οι χώροι εναπόθεσης των μπαλοποιημένων απορριμμάτων.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, υπό ποιες προϋποθέσεις (οικονομικές) θα γίνει η ανάπλαση των παλιών χωματερών και η διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχθεί τα μπαλοποιημένα απορρίμματα, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως ως προς την αποφυγή πιθανής ροής στραγγισμάτων στο υπέδαφος.
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι ότι έχει υπογραφεί η διάθεση 9.000.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προμήθεια των μπαλοποιητών, εκ των οποίων οι τέσσερις θα είναι για τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια για την αναστολή της λειτουργίας των ΧΑΔΑ τους έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Θεωρητικά, από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι αναπλάσεις και η εγκατάσταση των μπαλοποιητών στις προβλεπόμενες τοποθεσίες.
Η εγκατάσταση προϋποθέτει και την κατασκευή βιολογικών σταθμών για την επεξεργασία των στραγγισμάτων.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υποδοχή των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, που προβλέπουν την τοποθέτηση χαλικιού, γεωυφάσματος και αργιλοχώματος, καθώς και ποσοτήτων χώματος, που θα επικαλύπτουν τα μπαλοποιημένα απορρίμματα.
Αυτά, θα παραμείνουν στους καθορισμένους χώρους για δύο χρόνια, καθώς έως τα τέλη του 2010 πρέπει να έχει δημιουργηθεί, με βάση τις σχετικές μελέτες, μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποία τα μπαλοποιημένα απορρίμματα θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη.

Η κατάσταση ανά περιοχή

Η Μεσσηνία έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες:
1. Καλαμάτας (στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Καλαμάτας, Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας και Λεύκτρου),
2. Μεσσήνης (στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Μεσσήνης, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Οιχαλίας, Πεταλιδίου και η Κοινότητα Τρικόρφου),
3. Πύλου (στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Πύλου, Αίπειας, Βουφράδος, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων) και
4. Κυπαρισσίας (στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Κυπαρισσίας, Αετού, Αυλώνα, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Φιλιατρών και η Κοινότητα Τριπύλης).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και είπαν μιλώντας στο «Θάρρος» οι δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών, η κατάσταση έχει ως εξής:
Στην περιοχή της Καλαμάτας έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση μπαλοποιητή στη «Μαραθόλακκα» και των μπαλοποιημένων απορριμμάτων στην ίδια περιοχή.
Ο μπαλοποιητής θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα και των άλλων Δήμων, τα οποία όμως θα αποτίθενται σε χώρους του κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, βρέθηκαν κάποιοι χώροι στους τρεις από τους πέντε υπόλοιπους Δήμους, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς είτε είναι κοντά σε οικισμό είτε η έκταση είναι ιδιωτική είτε το Δασαρχείο Καλαμάτας δεν παραχωρεί λατομείο για αυτή τη χρήση.
Αντίθετα, στους υπόλοιπους Δήμους της Μάνης ούτε καν υπάρχει χώρος.

Στη δεύτερη ενότητα, αυτή της Μεσσήνης, έχει εξουσιοδοτηθεί εγγράφως ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλος, προκειμένου να βρεθούν οι χώροι τόσο της εγκατάστασης του μπαλοποιητή όσο και των μπαλοποιημένων απορριμμάτων. Παρά το γεγονός ότι χρονικά βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» της υλοποίησης του νέου σχεδιασμού, ο δήμαρχος Μεσσήνης και πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ. Σπυρόπουλος δεν έχει ενημερωθεί επί των όποιων εξελίξεων.
Ο κ. Σπυρόπουλος, ωστόσο, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση, της ολοκληρωμένης, δηλαδή, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Παρατήρησε, επίσης, πως με την εφαρμογή της ανακύκλωσης στη Μεσσηνία, ολοένα και μικρότερος θα είναι ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγείται για μπαλοποίηση.

Πρόσθεσε δε, πως η Μεσσηνία σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας βρίσκεται σε ιδιαιτέρως πλεονεκτική θέση, λόγω της ανακύκλωσης και ζήτησε την ανοχή των κατοίκων του νομού για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι δηλαδή να βρεθεί η οριστική λύση με την ολοκληρωμένη διαχείριση. Εξέφρασε την ευχή όλα «να περπατήσουν καλά για το καλό όλων μας», και παρατήρησε ότι «όπως και να ’χει, η κατάσταση θα είναι καλύτερη από τη σημερινή”.

Στην τρίτη ενότητα, της Πύλου, έχει ληφθεί απόφαση να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής, αλλά και να εναποτίθενται τα μπαλοποιημένα στον υφιστάμενο ΧΑΔΑ, στη θέση «Άγιος Νικόλαος». Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε στο Δήμο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δασική έκταση 45 στρεμμάτων (στην οποία περιλαμβάνεται και αυτή του ΧΑΔΑ).
Ο ΧΑΔΑ θα αποκατασταθεί από την αρχή της χρονιάς και στο χώρο θα τοποθετηθεί, αφού αυτός όμως διαμορφωθεί κατάλληλα, ο μπαλοποιητής, πιθανόν με δαπάνες του προμηθευτή.
Ο Δήμος θα διαμορφώσει το χώρο για τα μπαλοποιημένα απορρίμματα και θα αναζητήσει τις πιστώσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν οφέλη κι από τους υπόλοιπους Δήμους, των οποίων τα απορρίμματα θα παραμένουν στο χώρο. Αποτέλεσμα αυτών, σημείωσε ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος, είναι να υπάρχει πρόθεση της Δημοτικής Αρχής περί μη αύξησης των δημοτικών τελών.
Τα μπαλοποιημένα απορρίμματα θα παραμείνουν εκεί για δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2010. «Είναι μονόδρομος αυτή η λύση», σχολίασε και πρόσθεσε πως είναι επικίνδυνο ένα μήνα πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας για την επιβολή προστίμων, να υπάρχει κωλυσιεργία.
Σημείωσε ακόμη πως η τοποθέτηση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων είναι προσωρινή λύση και θα δώσει το χρόνο να εξεταστεί η οριστική.
Κατέληξε δε, λέγοντας πως η Πυλία θέλει να βοηθήσει για τη βέλτιστη δυνατή λύση, καθώς, λόγω ΠΟΤΑ, το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανός ο διπλασιασμός του όγκου των απορριμμάτων.

Τέλος, στην ενότητα της Κυπαρισσίας αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής σε χώρο ανάμεσα στους Δήμους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων και τα μπαλοποιημένα να εναποτίθενται σε χώρο στην περιοχή των Δήμων Κυπαρισσίας και Αυλώνος.
Όμως, ο χώρος εναπόθεσης δεν έχει ακόμη βρεθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Μία δε τοποθεσία που είχε εντοπιστεί, χαρακτηρίστηκε τελικά ως ακατάλληλη, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτης.

Πηγή: Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Υποτίθεται ότι σε ένα μήνα θα έπρεπε να έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι χώροι για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμάτων και τώρα ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας «ανακαλύπτει» την ακαταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου.
    Κάτι δεν πάει, σκοπίμως, καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.