Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΙΜΗΣ

Στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων μίλησε χθές, Τετάρτη 22 Μαίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Δημήτρης Δριμής.
Με έναν αυτοδιοικητικό, εμπεριστατωμένο αλλά και δηκτικό λόγο, αναφέρθηκε στην πορεία του δήμου Τριφυλίας, στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, στις ευθύνες και την .....

ανεπάρκεια της δημοτικής ομάδας που διοικούσε το δήμο.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», για την πόλη των Γαργαλιάνων αλλά και για όλη τη Δημοτική Ενότητα.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες να στηρίξουν την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική του υποψηφιότητα καθώς από τις εκλογές αυτές θα κριθεί το παρόν και το μέλλον του δήμου.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του: « Οι εκλογές έχουν καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Κρίνονται τα πρόσωπα. Κρίνονται και συγκρίνονται προτάσεις, ιδέες, οράματα και πρακτικές για το δήμο και τους ανθρώπους του. (….) Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών του δήμου μας. Εγκατάλειψη όλων των δημοτικών ενοτήτων στο επίπεδο της καθημερινότητας, όπως μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα, δεξαμενές ύδρευσης χωρίς συντήρηση, χωρίς τακτικό καθαρισμό, χωρίς έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, χωρίς χλωριοτήρες ..

Εγκατάλειψη του αγροτικού χώρου. Αγροτική οδοποιία και ζώνες πυρασφάλειας έχουν εγκαταλειφθεί, σε ολόκληρο το δήμο. Ανικανότητα στη διεκδίκηση και απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων, για την υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εγκατάλειψη της ανακύκλωσης. Μπλέ κάδοι στα αζήτητα, χωματερές της δεκαετίας του `60, καμία μέριμνα για τα αγροτικά υπολείμματα, 600 χιλ. ευρώ λιμνάζουν και τα πρόστιμα πληρώνονται από το δημοτικό ταμείο. Αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων ύδρευσης και στις τρείς μεγάλες πόλεις του δήμου.

Η παρουσία του αμίαντου και οι συχνές διακοπές νερού είναι η κανονικότητα. Αδυναμία επίλυσης αποχέτευσης σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά και σχεδιασμού για τους παράλιους τουλάχιστον οικισμούς, όπως Μάραθος, Καλονερό, Ελαία. Τα ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων είναι Δείκτες βασικοί και κρίσιμης σημασίας για μια βιώσιμη πόλη. …(….)
Ο Καλλικρατικός δήμος Τριφυλίας έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Πρώτος ελαιοκομικός δήμος. Τρίτο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο.

Τρίτος μεγαλύτερος αγροτικός δήμος. Οι δυνατότητες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν. Η δημοτική ομάδα ήθελε να αναπαραχθεί στα ρηχά. Με χτυπήματα στην πλάτη και δημόσιες εμφανίσεις χωρίς ουσία. Πνίγηκε στα ρηχά. Μαζί της έχασαν όμως οι τόποι μας και οι άνθρωποί μας.

(…) Η απλή αναλογική, που έφερε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1, απαιτεί και ωθεί σε συνθέσεις και συναινέσεις. Αυτές οι συνθέσεις, όμως, είτε θα είναι παραλυτικές είτε θα είναι προωθητικές. Είτε θα είναι η συναίνεση της αδράνειας και της στασιμότητας, είτε θα είναι η συναίνεση που θα δίνει θετικές διεξόδους. Έχουμε την ευθύνη ν` αλλάξουμε το δήμο. Χωρίς άλματα στο κενό.

Να αλλάξουμε ρότα με ευθύνη και σιγουριά.
(…) η “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία” συγκροτείται από πολίτες που προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και από όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας. Αυτό το θεωρούμε πλούτο. Δεν πιστεύουμε στα χρίσματα και στις άνωθεν εντολές αλλά στην κοινωνία των προσώπων, των ενεργών πολιτών. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το ιστορικό, βαθιά πολιτικό και συνταγματικό δικαίωμα του αυτοδιοίκητου. Ο κοινοτισμός είναι φυσική ανάγκη και κατάκτηση των πολιτών και ο ελληνισμός έχει ισχυρή παράδοση.

Στις προτεραιότητες της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» είναι:
• Η συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκύψουν, τόσο από σεβασμό στη θεσμική τους υπόσταση όσο και να λειτουργήσει η ενδοδημοτική αποκέντρωση, που θα περιορίσει τα προβλήματα του Καλλικράτη. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους προέδρους μόνο ως όργανα μεταφοράς των προβλημάτων στο ΔΣ, όπως είπε χθεσινός ομιλητής στην πλατεία σας. Αντιλαμβανόμαστε το θεσμό ως εσωτερικό επίπεδο διοίκησης. Πρέπει να προσδιορίσουμε την τοπική κλίμακα και την υπερτοπική κλίμακα. Θα κινηθούμε και πέραν του νόμου στις αρμοδιότητες. Θα ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση. Θεσμός χωρίς εξουσία είναι καταδικασμένος να εκφυλιστεί και να πεθάνει.
• Η βελτίωση της εσωτερικής δημοτικής οδοποιίας των οικισμών αλλά και των συνδετηρίων δρόμων. Η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης με τη δημιουργία του περιφερειακού δρόμου.
• Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και η συντήρηση των ζωνών πυρασφάλειας, που έχουν εγκαταλειφθεί. Τόσο για την πρόσβαση των δημοτών στις περιουσίες τους όσο και για την προστασία του αγροτικού χώρου. Το ζήτημα αυτό αφορά σε όλους τους οικισμούς και σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
• Ο αγροτικός χώρος αποτελεί, πέραν των άλλων, περιβαλλοντικό πόρο και χρήζει προστασίας, αξιοποίησης και προβολής.
• Λειτουργική και αισθητική παρέμβαση στον Τουριστικό Ξενώνα, για την επαναλειτουργία του ως χώρου εστίασης, θέασης και διαμονής.
• Αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, λιμενικό ταμείο Τριφυλίας, αποκατάσταση ζημιών λιμανιού Κυπαρισσίας, σύνδεση με τα Ιόνια και δρομολόγηση κοντινών διαδρομών είναι μια ενιαία πρόταση που πρέπει να προχωρήσει.
• Αδέσποτα. Το ζήτημα των αδέσποτων που διχάζει πολλές φορές τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να επιλυθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα. Λύση δεν είναι οι φόλες. Λύση είναι η δημιουργία πάρκου φιλοξενίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων.
• Η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της παραλιακής ζώνης. Οι Γαργαλιάνοι χρειάζονται χθές Δίκτυο ακαθάρτων και μονάδα ΒΙΟΚΑ. Γνωρίζω και από το Κοπανάκι, γνωρίζω και δια ζώσης τι σημαίνει να υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να καθήσεις στην πλατεία, από τη μυρωδιά. Να υπάρξει πρόβλεψη για Μάραθο, Καλονερό, Ελαία, άμεσα.
• Η επίλυση των ζητημάτων ύδρευσης. Η αντικατάσταση του αγωγού Αλικοντούζι – Γαργαλιάνοι, που είναι από αμίαντο. Η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η διασφάλιση επάρκειας. Ο κόσμος πίνει εμφιαλωμένο νερό. Το θέμα αφορά και σε άλλους οικισμούς, όπως Μουζάκι, Πυργάκι.
• Η δρομολόγηση της επίλυσης του μεγάλου θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο δήμος στερείται σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Τι γίνεται σήμερα; Η ανακύκλωση έχει εγκαταλειφθεί, τα ογκώδη δεν γνωρίζουμε τι γίνονται, τα σύμμεικτα καταλήγουν σε νέα παράνομη χωματερή, επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση του μέρους της αποκομιδής. Τι πρέπει να γίνει; Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα γίνει με βάση τον ΠΕΣΔΑ από την ΤΕΡΝΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει και μέρος της διαχείρισης από τους δήμους. Ο δήμος έπρεπε χθές να είχε συζητήσει σοβαρά ζητήματα, όπως η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και να είχε ξεκινήσει το δικό του μέρος της διαχείρισης. Θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στη διαλογή στην πηγή έχοντας ορίσει τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες, αλουμίνιο, …). Με τη δημιουργία τους αφενός θα είχε έσοδα ο δήμος, περιβαλλοντικό μπόνους από το αρμόδιο υπουργείο, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ και κυρίως θα εμπέδωνε το πράσινο αποτύπωμά του στους νέους.
• Ο εξοπλισμός με κάδους καθαριότητας των οικισμών, και η συνεχής καθαριότητα των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, η πύκνωση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων. Η εικόνα σκουπίδια παντού θα αποτελέσει παρελθόν.
• Δημιουργία ΚΑΠΗ ανοιχτού τύπου στους Γαργαλιάνους. Ενός χώρου φιλόξενου για τους ηλικιωμένους που θα βρίσκουν παρέα και θα τους παρέχεται φροντίδα. Θα σπάνε το κέλυφος της μοναξιάς και της αδράνειας.
• Λουτρά βρωμονέρι. Υπάρχει ένα είδος Καϊάφα στην περιοχή μας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είναι ένας αναξιοποίητος οικονομικός πόρος, μια αναξιοποίητη παραγωγική δραστηριότητα. Ο δήμος Αριδαίας, για παράδειγμα ζει από τα λουτρά του. Τα βήματα είναι απλά: Θα πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα ως ιαματικά. Να λειτουργήσουν ως λουτρά. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο δήμος δεν ασχολείται με αυτόν τον μοναδικό οικονομικό πόρο που θα τονώσει την τοπική οικονομία.
• Η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού.
• Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης της Μαράθου, ώστε να δοθεί χώρος για τη βιώσιμη ανάπτυξή της καθώς σε λίγο δεν θα δίνονται άδειες.
• Ενίσχυση των κοινόχρηστων χώρων. Δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων άθλησης και αναψυχής σε κάθε οικισμό. Αναπλάσεις. Λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο. Συντήρηση υπαρχόντων όπως το 5χ5 της Μαράθου που αφέθηκε να διαλυθεί.
• Συντήρηση σχολικών κτιρίων, ανακαίνιση και απόδοση σε τοπικές συλλογικότητες, για νέες, δημόσιες χρήσεις δημοτικών κτιρίων.
• Η συντήρηση και ο τακτικός καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης καθώς και η τοποθέτηση χλωριοτήρων.
• Η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τόσο για την ένταξη περισσοτέρων συνδημοτών μας στο πρόγραμμα όσο και για την συχνότερη εξυπηρέτησή τους.
• Η ανάπτυξη δημοτικού κοινωνικού δικτύου, για την προστασία των κοινωνικά αδύναμων συνδημοτών μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.