Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

Με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση στους Γαργαλιάνους

Παραβρέθηκα την Πέμπτη, 09.5.2019, στη Μπρίσκειο βιβλιοθήκη στους Γαργαλιάνους σε ενημερωτική εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στις .....

εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό – SOS Κυπαρισσιακός».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις σχεδιαζόμενες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε περιοχές του Ιονίου και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στους κινδύνους που απειλούν την περιοχή από τη δραστηριότητα αυτή.
Αξίζουν ευχαριστίες στην παραπάνω συλλογικότητα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών.

Σε ότι αφορά το θέμα μερικές επισημάνσεις και μια πρόταση.

1. Έχει ήδη υπογραφεί, αρχές Απριλίου 2019, η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε., για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ίδιο και η σύμβαση για άλλες θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο. Οι συμβάσεις αυτές, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, δεν προστατεύουν επαρκώς τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Δεν υπήρξε από την Κυβέρνηση ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και διαβούλευση μαζί τους.

3. Είναι απολύτως εύλογες οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των τοπικών συλλογικοτήτων και των πολιτών.

4. Παγκόσμια τάση είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.

5. Η χώρα μας οφείλει να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση με αξιοποίηση εγχώριων πόρων.

6. Η περιοχή ζει από τον πρωτογενή αγροτικό και θαλάσσιο πλούτο και από τον τουρισμό. Τα αγαθά αυτά απειλούνται από πιθανές αστοχίες.

7. Το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας θα έπρεπε ήδη να έχει συνεδριάσει για το θέμα. Η απραξία αφορά τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τους δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα αυτούς που ως επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.

8. Καλώ τη δημοτική αρχή να συγκαλέσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα καλώντας εκπροσώπους της πολιτείας και της ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ, για ενημέρωση. Να δοθεί δε δυνατότητα τοποθέτησης τόσο στις τοπικές συλλογικότητες όσο και στους υποψήφιους δημάρχους που δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.