Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΕΣ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

Δεν αποδεικνύεται κακοήθεια στο 75% των περιπτώσεων

Η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις στο μαστό, αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης, εφόσον .....

πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού.
Αυτό τονίστηκε με έμφαση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη περαιτέρω ελέγχων αξιολόγησης στα μη ψηλαφούμενα ευρήματα στον μαστό και «ανακουφίζοντας» από το άγχος πολλές γυναίκες που πιθανότατα θα οδηγούνταν στο χειρουργείο, ενώ αυτό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν κρίνεται απαραίτητο.

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΧΕΜ Χειρουργός Μαστού Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MD MPhil(UK), FACS, Διευθυντής της Μονάδας Μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan «Οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν μικρές «λευκές κουκίδες» με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο».

Πρέπει να επισημανθεί πως οι αποτιτανώσεις αποτελούν ιδιαίτερα συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου μία στις δύο εμφανίζει αυτά τα «λευκά στίγματα» στις μαστογραφίες τους.
«Φυσικά», συνεχίζει ο ιατρός, «είναι απαραίτητη η κατηγοριοποίησή τους και η εμπεριστατωμένη εξέτασή τους προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια».
…Συνεχίζεται
Αξίζει να σημειωθεί πως η στερεοτακτική βιοψία, που ΔΕΝ είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση, δίνει απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζουμε χρειάζονται ή όχι χειρουργείο, πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, μέσα από μια μικρή τομή που δε χρειάζεται καν ράμματα. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη συνήθη δραστηριότητά της.
«Η εποχή που οι χειρουργοί μαστού επέλεγαν την χειρουργική αντιμετώπιση των αποτιτανώσεων φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί» προσθέτει ο κ. Βενιζέλος «και αυτό οφείλεται τόσο στα νέα ιατρικά δεδομένα, όσο και στην ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές σε όλο το φάσμα της ιατρικής επιστήμης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.