Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Η «ΔΑΝΑΗ» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στην Καλαμάτα.

Μετά την αναβολή του Μαρτίου λόγω έκτακτου προβλήματος, η ΔΑΝΑΗ παίζεται το Σάββατο 4 Μαΐου 20:30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και με την στήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, την οποία θερμά ευχαριστούμε για τη συνεργασία, που μας τιμά ιδιαίτερα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30.

ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Η σπουδαία προσωπικότητα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αγωνίστρια για την ελευθερία του λαού μας, προβάλλεται μέσα από μια παράσταση στη Φιλαρμονική Σκηνή Καλαμάτας.

Το έργο δεν αποτελεί......

βιογραφία αλλά φωτίζει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της μοναδικής και ανεπανάληπτης Δανάης.
Η παράσταση πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από την απονομή του παρασήμου “Orden – Libertador O΄ Higgins” της Δημοκρατίας της Χιλής το 1998 στην Πρεσβεία της Χιλής, για τη μεγάλη προσφορά της στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Χιλής.
Το παράσημο αυτό απονέμεται σε διεθνείς προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Στο πιάνο: Νίκος Φυλακτός
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Επιμέλεια Κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Ήχος: Παναγιώτης Μαζαράκης
Φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου
Styling: Αλέξανδρος Κουμιώτης
Αφίσα: Δήμητρα Μπουλούζου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Γιάννα Ακριβού
Παραγωγή: ΕΚΣΤΑΝ

***

Ερμηνεία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Λίγα λόγια για τη Δανάη

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 και έφυγε στις 18 Ιανουαρίου του 2009. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, τελικά όμως την κέρδισε η μουσική. Από νωρίς ασχολήθηκε με το ελαφρό τραγούδι ενώ σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935 ο Αττίκ την επέλεξε για τραγουδίστρια σε μια περιοδεία του στην Αίγυπτο και από τότε η συνεργασία της αυτή με τον ξακουστό καλλιτέχνη, της άνοιξε τα φτερά για να φτάσει ψηλά και να γράψει ιστορία στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.
Την αποκάλεσαν το αηδόνι του Αττίκ και δεν είναι τυχαία τα λόγια που είπε ο διάσημος συνθέτης της «Μάντρας» γι αυτήν: ««Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει».

Είχε την τύχη να τραγουδήσει και να συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σύνθετες της εποχής της εκτός του Αττίκ, όπως οι: ο Χρήστος Χαιρόπουλος, Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Μίμης Πλέσσας, Πάνος Βισβάρδης και πλήθος άλλων εξαίσιων μουσικών και στιχουργών.
Την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Έκρυβε αγωνιστές, βοηθούσε διωκόμενους συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια στα πλαίσια της αλληλεγγύης και τραγουδούσε στα νοσοκομεία.

Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός φέρει την υπογραφή της στο στίχο, ενώ παράλληλα συνέγραψε και πολλά βιβλία. Σημαντικό είναι το μεταφραστικό της έργο, όπου μεταξύ άλλων μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.
Σημαντικό σταθμό στη ζωή της, αποτέλεσε ή γνωριμία της με τον σπουδαίο Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα του οποίου μετέφρασε στα ελληνικά το κορυφαίο έργο του «Κάντο Χενεράλ». Από τον γάμο της με τον Γιώργο Χαλκιαδάκη γεννήθηκε μία κόρη, η γνωστή τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.