Τους μύθους του διαδικτύου, σε σχέση με ισχυρισμούς πως αν παραιτηθούν βουλευτές και Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύεται η Βουλή και έτσι μπορεί να μπλοκάρει η Συμφωνία των .....
Πρεσπών, καταρρίπτει το Σύνταγμα.
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως μετά από την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των βουλευτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας κατακλύστηκαν από το αίτημα “ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ”αλλά και από την απαίτηση πως επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών ρυθμίζει σπουδαίο εθνικό θέμα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία των 180. Πρόκειται επί της ουσίας για τρεις μύθους, οι οποίοι, σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους, καταρρίπονται πολύ εύκολα με μια απλή ανάγνωση του Συντάγματος.
Μύθος 1ος: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διαλυθεί η Βουλή
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αναπληρώνει προσωρινά ο Πρόεδρος της Bουλής. Αν δεν υπάρχει Bουλή, ο Πρόεδρος της τελευταίας Bουλής και, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, η Kυβέρνηση συλλογικά.
Ως εκ τούτου ακόμα κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραιτείτο τότε θα τον αναπλήρωνε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Μύθος 2ος : Να παραιτηθούν οι βουλευτές για να προκηρυχθούν εκλογές
Σύμφωνα με το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών και με απαραίτητη προϋπόθεση την παραίτηση και όλων των αναπληρωματικών τους στην ίδια εκλογική περοφέρεια δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές αλλά αναπληρωματικές και μόνο για τις έδρες που κενώθηκαν. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα μλόκαρε η Συμφωνία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμα περισσότερες έδρες από όσες έχει σήμερα.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 53 του Συντάγματος μάλιστα προβλέπει ότι βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται καν με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά το νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών.
Μύθος 3ος: Η συμφωνία πρέπει να περάσει με 180 επειδή ρυθμίζει σπουδαίο εθνικό θέμα
Ένας ακόμα ισχυρισμός που προβλήθηκε ως όπλο για το μπλοκάρισμα της Συμφωνίας ήταν ότι αυτή επειδή ρυθμίζει σπουδαίο εθνικό θέμα θα έπρεπε να απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία των 180, την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει. Πρόκειται ωστόσο για μια ακόμα παρανόηση καθώς το Σύνταγμα πουθενά δεν προβλέπει πλειοψηφία 180 για εθνικό θέμα. Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στην παράγραφο 2 του άρθρου 28 είναι ότι για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει εκχώρηση αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους σε υπερεθνικό οργανισμό ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των 180.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Σύνταγμα της Ελλάδος εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.