Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ιταλία: η χειρότερη εσοδεία του αιώνα

Εργοστάσια ελαιολάδου κλειστά, συνεταιρισμοί χωρίς δραστηριότητα, και με ένα προϊόν που υπάρχει έλλειψη. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει ο ελαιοκομικός τομέας στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες εσοδείες της ιστορίας. Αυτό επισημαίνει η Italia Olivícola, ο πιο σημαντικός ......

φορέας της ιταλικής ελαιοκομικής κουλτούρας, που προσθέτει ότι η συγκομιδή, η οποία γενικά φθάνει το υψηλότερο σημείο της τον Δεκέμβριο, πλέον έχει σταματήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας με τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό οφείλεται κυρίως στους παγετούς στα τέλη Φεβρουαρίου και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις πιο κρίσιμες στιγμές τις περνά η Puglia, η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, όπου στις επαρχίες Bari και Bat, η μείωση πλησίασε το 90% σε σχέση με πέρυσι.

Σε Corato, Andria, Ruvo di Puglia, Bitonto, πόλεις που είναι γνωστές για τη καλλιέργεια ελαιοδένδρων, πολλά εργοστάσια έχουν ήδη κλείσει για αυτή την εσοδεία, ενώ άλλα δεν έχουν καν αρχίσει να λειτουργούν.

Το σκηνικό δεν είναι καλύτερο σε Calabria και Σικελία, περιοχές με μεγάλη ελαιοκομική παράδοση στην Ιταλία, οι οποίες σημειώνουν μεγάλες απώλειες ελαιοκάρπων λόγω των άφθονων βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αυτό προστίθεται η δραστική μείωση των ωρών εργασίας για τους εργάτες-αγρότες. Σύμφωνα με τον Gennaro Sicolo, πρόεδρο της Italia Olivícola, «δεν υπάρχει δουλειά στους ελαιώνες, ούτε στα ελαιοτριβεία, ούτε στους συνεταιρισμούς, καθώς λείπει η πρώτη ύλη και αυτό σημαίνει τεράστια ζημιά για την οικονομία των μεγάλων περιοχών που ζούνε από την ελαιοκαλλιέργεια.

Απώλεια εργάσιμων ημερών
Το γραφείο έρευνας της Italia Olivícola εκτιμά την απώλεια ενός εκ. εργάσιμων ημερών μόνο για την μόνιμη εργασία που προσφέρουν οι ελαιώνες κατά τη διάρκεια της φάσης της συγκομιδής.

Με αυτή την έννοια, ο Sicolo κάνει «έκκληση στους τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς να λάβουν υπόψη τους τη κρίση που βιώνει ο ιταλικός τομέας ελαιολάδου και να πάρουν μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι καταστρεπτικές συνέπειες που η έλλειψη παραγωγής θα έχει για όλους τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού».

«Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν οξυγόνο στα ελαιοτριβεία, τους συνεταιρισμούς και να ξεκινήσουμε μία πραγματική αντιμετώπιση που θα οδηγήσει σε ένα καινούριο εθνικό σχέδιο για το ελαιόλαδο , ικανό να αναζωογονήσει έναν από τους βασικότερους κλάδους της ιταλικής γεωργίας», αναφέρει ο Sicolo.

Απόδοση από: www.olimerca.com

Olive news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.