Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας: Ζητά Κτηματολογικό γραφείο στην Τριφυλία

Επιστολή προς τον Οργανισμό Εθνικού κτηματολογίου και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας και Τοπογράφο Μηχανικό Λαμπρόπουλο Νικόλαο με την οποία ζητά την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην Τριφυλία (Κυπαρισσία ή Φιλιατρά) απέστειλε .....

σήμερα ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας.

Στην επιστολή τους εκφράζουν βάσιμους λόγους για τους οποίους πρέπει να γινει στην Τριφυλία το γραφείο παραλαβής αιτήσεων για το κτηματολόγιο και μαλιστα είτε στην Κυπαρισσία είτε στα Φιλιατρά προκειμένου να εξυπηρετηθει μεγάο τμήμα της Μεσσηνίας όπως Οιχαλοία Τριφυλία και η Πύλος και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου να πηγαίνει Καλαμάτα αφου εδω και μια δεκαετία η Καλαμάτα και η Μεσσήνη έχουν κτηματογραφηθεί.

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασόπουλος Νικόλαος και η Γραματέα Τσιγκάνου Κατερίνα, αναφέρει:

Από τις επίσημες ανακοινώσεις του φορέα σύνταξης του κτηματολογίου και του ΥΠΕΚΑ που αφορούν την έναρξη της κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας που δεν λειτουργεί κτηματολόγιο, ενημερωθήκαμε ότι η περιοχή της Τριφυλίας μαζί με την υπόλοιπη περιοχή της Μεσσηνίας που δεν έχει κτηματογραφηθεί, περιλαμβάνονται σε μία ενιαία μελέτη κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του 2018. Γνωρίζουμε ότι το έργο έχει αναλάβει η ανάδοχος κοινοπραξία με την επωνυμία, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και εκπρόσωπο τον κ. Λαμπρόπουλο Νικόλαο.

Στη Μεσσηνία το έργο περιλαμβάνει την κτηματογράφηση των γεωγραφικών περιοχών (επαρχίες-Δήμοι) Τριφυλίας, Πυλίας, Οιχαλίας και Μάνης. Οι περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης έχουν κτηματογραφηθεί πριν από μια δεκαετία.
Από δημοσιεύματα του τύπου πληροφορηθήκαμε ότι σε συνάντηση του εκπροσώπου της κοινοπραξίας με το Δήμαρχο Καλαμάτας ανακοινώθηκε ότι για όλη τη Μεσσηνία θα λειτουργήσει ένα κτηματολογικό γραφείο συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησιών που θα είναι στην Καλαμάτα.

Σας επισημαίνουμε ότι οι περιοχές Καλαμάτας και Μεσσήνης που έχουν το μεγαλύτερο όγκο δικαιωμάτων, έχουν ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ η περιοχή της Μάνης δεν μπορεί να συγκριθεί σε όγκο δικαιωμάτων με τις άλλες περιοχές που γεωγραφικά είναι μεταξύ τους γειτονικές.

Εάν ο προγραμματισμός αυτός υλοποιηθεί θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και κόστος σε όλους τους πολίτες και στους επαγγελματίες του Δήμου Τριφυλίας που θα ασχοληθούν με το έργο της κτηματογράφησης, ενώ κρίνουμε ότι θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία προσέλευσης των πολιτών. Αντικειμενικά θα πρέπει να μεταβαίνουν για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας, αλλά και μετά στην περίοδο της ανάρτησης της κτηματογράφησης και των ενστάσεων στη Καλαμάτα, προκειμένου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ή για να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή.

Τονίζουμε επίσης την κρισιμότητα που έχει για όλους η ορθή υποβολή των στοιχείων, γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μετά την πάροδο επταετίας από τις εγγραφές, αυτές καθίστανται οριστικές και ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί ή αναφέρεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη περνάει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, ενώ ανακρίβειες και λάθη μεταξύ των ορίων ιδιοκτησιών δεν επιτρέπεται να διορθωθούν.

Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε παράλογο και άστοχο για την ομαλή εξέλιξη της κτηματογράφησης στο υπόλοιπο της Μεσσηνίας να μην λειτουργήσει κτηματολογικό γραφείο στην περιοχή της Τριφυλίας (Κυπαρισσία ή Φιλιατρά) που λόγω θέσης θα μπορεί να εξυπηρετεί και την περιοχή της Οιχαλίας και ένα μέρος της Πυλίας. Αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με τον οργανισμό συγκρότησης του κτηματολογίου, προβλέπεται η λειτουργία παραρτήματος του κτηματολογικού γραφείου στην Κυπαρισσία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναδόχου που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη Μεσσηνία προβλέπεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων δηλώσεων ιδιοκτησίας που θα διαρκέσει αρχικά τρις μήνες και μπορεί να παραταθεί για άλλους τρις.

Για τους ανωτέρω σοβαρούς λόγους ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΘΝΙΚΟΎ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ καθώς και από τον ανάδοχο του έργου στη Μεσσηνία να προχωρήσουν στη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας και στοιχείων της κτηματογράφησης εντός ορίων της γεωγραφικής περιοχής της Τριφυλίας.

Ο σύλλογός μας εκπροσωπώντας τους μηχανικούς μέλη του που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Τριφυλία και αναμένεται να διεκπεραιώσουν μεγάλο όγκο συναλλαγών των πολιτών με το κτηματολόγιο και τον ανάδοχο, πιστεύει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της κτηματογράφησης στην περιοχή μας απαιτεί τη συνεργασία όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.